Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η Άγκυρα αποκαλύπτει τις προθέσεις της να αμφισβητήσει το status quo στην περιοχή- Οι ελληνικές «κόκκινες γραμμές»

Με συνεχή σταθερή παρουσία στο Αιγαίο και αλλεπάλληλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες το Αρχηγείο Στόλου κρατά τα πληρώματα πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων σε ‘’κόκκινο’’
συναγερμό.
Με μια νέα άσκηση υψηλού συμβολισμού στο Μυρτώο Πέλαγος στην οποία συμμετείχε μεγάλος αριθμός πλοίων επιφανείας αλλά και υποβρύχια το Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει να παραμένει σε υψηλή ετοιμότητα στέλνοντας ταυτόχρονα ένα ξεκάθαρο μήνυμα ισχύος στην Άγκυρα. Για τουλάχιστον τέταρτη συνεχή εβδομάδα τα πλοία του Στόλου έλαβαν μέρος σε επιχειρησιακή εκπαίδευση και προχώρησαν σε εκτέλεση πλήθους σεναρίων κάθε μορφής ναυτικού πολέμου. 
Φρεγάτες, ταχέα σκάφη κατευθυνόμενων βλημάτων, κανονιοφόροι, πλοία υποστήριξης αλλά και υποβρύχια αναπτύχθηκαν και συμμετείχαν στην άσκηση στην οποία εκτελέστηκαν και πυρά. Με συνεχή σταθερή παρουσία στο Αιγαίο και αλλεπάλληλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες το Αρχηγείο Στόλου κρατά τα πληρώματα πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων σε ‘’κόκκινο’’ συναγερμό. Ειδικά τις δύο τελευταίες εβδομάδες και από τότε που παρατηρήθηκε κινητικότητα στους Τουρκικούς ναυστάθμους σε Ακσάζ και Σμύρνη, στους ναυστάθμους του Αιγαίου δηλαδή το επίπεδο επιφυλακής για τον Ελληνικό Στόλο ανέβηκε άμεσα.
Παρά το γεγονός ότι τα αυξημένα σε αριθμό Τουρκικά πλοία παραμένουν μέσα στους ναυστάθμους η παρουσία του Ελληνικού Στόλου στο Αιγαίο με έμφαση σε ‘’κρίσιμες’’ περιοχές έχει αυξηθεί και αριθμητικά. Ταυτόχρονα οι ‘’αόρατοι κυνηγοί’’ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας βρίσκονται ήδη σε ‘’καίριες’’ θέσεις. Σε αντίθεση με τα πλοία επιφανείας τα οποία μπορεί πιο εύκολα να εντοπιστούν τα υποβρύχια και ειδικά τα σύγχρονα κλάσης ‘’ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ’’ αποτελούν το κρυφό όπλο του Στόλου.
Το Τουρκικό ‘’άγχος’’ για τα Ελληνικά υποβρύχια αποδεικνύεται τις τελευταίες ημέρες από τις συνεχείς πτήσεις αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικού πολέμου CN-235. Oι γείτονες έχουν προχωρήσει σε μπαράζ παραβιάσεων με τα κατασκοπευτικά τους αεροσκάφη αναζητώντας ίχνη από τα Ελληνικά υποβρύχια ειδικά σε περιοχές κοντά στην οριογραμμή. 
Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Αρχηγείο Στόλου σε κάθε περίπτωση έχουν προετοιμαστεί για μια μακρά και δύσκολη περίοδο επιφυλακής στο Αιγαίο όπου ο Ελληνικός Στόλος πρέπει να έχει συνεχή παρουσία και να στέλνει το μήνυμα πλήρους εγρήγορσης και ελέγχου κάθε Τουρκικής κίνησης.
Όλα τα μηνύματα που φτάνουν τις τελευταίες εβδομάδες στην Αθήνα δείχνουν ότι η Άγκυρα έχει αποφασίσει να ‘’τραβήξει το σχοινί’’ και να φτάσει την κατάσταση στα άκρα με καταληκτική ενέργεια την αποστολή ερευνητικού σκάφους ή ακόμα και περισσότερων του ενός σε θαλάσσιες περιοχές Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Όπως εκτιμάται η Άγκυρα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να σύρει την Αθήνα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχοντας πιθανότατα προχωρήσει σε κάποιο τετελεσμένο. Οι πληροφορίες άλλωστε που έφτασαν από το Βερολίνο και την πρόσφατη διπλωματική προσπάθεια προσέγγισης των δύο πλευρών είναι ότι οι γείτονες δείχνουν αποφασισμένοι να αμφισβητήσουν τα πάντα στο Αιγαίο ακόμα και το καθεστώς κυριαρχίας Ελληνικών νησιών υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα καταπατά Διεθνείς Συνθήκες αναφερόμενοι προφανώς στη συνθήκη της Λωζάνης.
Ο μειωμένος αριθμός Τουρκικών μαχητικών που πετούν τις τελευταίες ημέρες πάνω από το Αιγαίο και οι μηδενικές υπερπτήσεις σε καμία περίπτωση δεν αποπροσανατολίζουν το Ελληνικό επιτελείο. Άλλωστε  και στα Τουρκικά αεροδρόμια κυρίως στα νότια όπως ακριβώς και στους ναυστάθμους των γειτόνων έχει παρατηρηθεί κινητικότητα με αυξημένο αριθμό αεροσκαφών.
Αν και όπως εκτιμά η Αθήνα προτεραιότητα για την Άγκυρα τη δεδομένη χρονική στιγμή αποτελούν οι επιχειρήσεις στη Λιβύη κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ότι οι γείτονες ενδεχομένως να θελήσουν να αιφνιδιάσουν κάτι που αναγκάζει τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή.
 ‘’Εάν προκληθούν επί κυριαρχικών μας δικαιωμάτων οι Ένοπλες Δυνάμεις πρόκειται να απαντήσουν’’ ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος σε συνέντευξή του σε Ισραηλινό δίκτυο  και τόνισε ότι ‘’οι κόκκινες γραμμές είναι δεδομένες και έχουν καθοριστεί από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας’’.
του Κώστα Σαρικά


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια