Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ένταση στη συζήτηση του νομοσχεδίου Χρυσοχοΐδη – “Ποινικοποίηση διαδηλώσεων” και “Marfin”

Με την ένταση να χτυπάει “κόκκινο” και τις αντιθέσεις να ερίζουν σε μια σκληρή διελκυστίνδα μεταξύ συνταγματικών κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της κοινωνικής ειρήνης και της προστασίας
της περιουσίας από τη μία και από την άλλη της ελευθερίας του συνέρχεσθαι.
Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης υποστηρίζει πως το νομοσχέδιο καθορίζει το αυτονόητο για μια ευρωπαϊκή χώρα που η πρωτεύουσά της δεν μπορεί να παραλύει επειδή κάποιες μικρές μειοψηφίες νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν το δικαίωμα της συνάθροισης με καταχρηστικό και παράνομο τρόπο. Το νομοσχέδιο, υποστήριξε, θέτει ρυθμιστικούς κανόνες για την υπεράσπιση της ασφάλειας και την ανάπτυξη της κοινωνικο – οικονομικής ζωής. Μπορούν, είπε, να γίνονται διαδηλώσεις αλλά δεν μπορεί 10 άνθρωποι να παραλύουν, να καταστρέφουν, να δυσφημούν… και το κράτος να παραμένει θεατής..
Παράλληλα, ο κ. Καραγκούνης αναφέρθηκε και στα τραγικά γεγονότα της “Marfin” με τις “δολοφονίες αθώων ανθρώπων και κάψιμο κινηματογράφων”, γεγονότα όπως σημείωσε που “είναι χαραγμένα στη μνήμη όλων”.
Πυρά της Αντιπολίτευσης
Με αναφορές, παραπομπές και αντιστίξεις με νομοθετικά διατάγματα της χούντας και άρθρα του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις πραγματικές της προθέσεις.
Αυτό, είπε, που απασχολεί την κυβέρνηση και είναι να κάνει προληπτική διαχείριση της οικονομικής κρίσης που έρχεται. Πρόκειται, είπε, “για ακραίο νομοθετικό λαϊκισμό”, “ξεφτιλίζεστε και εσείς και ο νόμος σας”. “Αυτό που επιδιώκετε δεν είναι τίποτα παραπάνω από το να ποινικοποιήσετε την ελεύθερη συμμετοχή σε δημοκρατικές συγκεντρώσεις. Να αφοπλίσετε τους εργαζόμενους, ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και την ελληνική νεολαία από το δικαίωμα να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, τα εισοδήματά τους, τις συντάξεις τους” πρόσθεσε και αναρωτήθηκε:
“Τι θα κάνετε με μια κινητοποίηση μαθητών που δεν έχουν τη δυνατότητα να περιφρουρήσουν τη συγκέντρωσή τους; Τι θα κάνετε αλήθεια με μια συγκέντρωση ΑμΕΑ, ατόμων με ειδικές ανάγκες, που θα διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους; Θα τους συλλάβετε γιατί δεν κατάφεραν να περιφρουρήσουν τη συγκέντρωση τους ή γιατί ανάμεσά τους μπήκαν κάποιοι που προκάλεσαν ζημιές; Σε αυτή τη γελοιότητα οδηγείτε την έννομη τάξη της χώρας, την ΕΛ.ΑΣ και την ελληνική κοινωνία. Βασισμένοι σε ψέματα” και τόνισε πως “εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, δεν είμαστε μόνο αρνητικοί με αυτό το σ/ν. Είμαστε πραγματικά σε μια θέση να υποστηρίξουμε ότι πρέπει πάση θυσία ο ελληνικός λαός να καταλάβει ότι πίσω από όλα αυτά τα ψέματα δεν κρύβεται τίποτα παραπάνω από ένα απολυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης, από ένα ανελεύθερο αυταρχικό κράτος το οποίο στήνετε μέρα με την ημέρα”.
Την διαφωνία του με το νομοσχέδιο εξέφρασε και ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης σημειώνοντας πως θα “έπρεπε να έχουμε νόμο, αλλά η δημοκρατία φυγομάχησε με τα ΠΔ που προσπαθούσαν να ρυθμίσουν την κατάσταση” και πρότεινε η απαγόρευση μίας διαδήλωσης να γίνεται όχι μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Διευθυντή της Αστυνομίας αλλά και δικαστικού οργάνου. “Σε πολλά θέματα προστασίας δικαιωμάτων η ελληνική αστυνομία είναι πίσω. Πως μπορούμε να της εμπιστευθούμε δικαίωμα τέτοιας συμμετοχής;”, αναρωτήθηκε ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ.
Ως ένα “κατάπτυστο τερατούργημα” χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, προσθέτοντας ότι ο λαός με την πάλη του θα το ακυρώσει στην πράξη. Για περιορισμό του δικαιώματος του συνέρχεσθαι με χουντικές αποστροφές και για ταύτιση με ακροδεξιό αυταρχισμό κατηγόρησε την κυβέρνηση η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια