Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δύσκολη λύση και πολλά προβλήματα

Η διασυνοριακή διάβαση Νυμφαίας - Μακάζα φαίνεται πως θα παραμείνει κλειστή μέχρι τα τέλη Ιουλίου και αυτό γιατί τα σημάδια από τα Βαλκάνια και ειδικά από την Σερβία και την
Βουλγαρία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Τα επιδημιολογικά στοιχεία των γειτονικών χωρών είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και ήδη όσοι πολίτες από αυτές τις χώρες επιθυμούν να ταξιδέψουν προς τη χώρα μας εισέρχονται μόνο από το τελωνείο του Προμαχώνα και με αυστηρά μέτρα αφού θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό μέχρι 72 ώρες πριν, ειδάλλως επιστρέφουν πίσω.
Μπορεί τα Σέρβικα μέσα ενημέρωσης να μιλάνε για «ξερονήσια» στην Ελλάδα που βάζουν όσους έχουν τον ιό και αυτό μόνο σύγχυση μπορεί να προκαλέσει στη χώρα μας. Αλλά και οι γειτονικές χώρες με πρώτη την Σερβία, επειδή είχαν εκλογές, απελευθέρωσαν τα πάντα και τώρα ο πρόεδρος της χώρας κατηγορεί τους πολίτες που δεν τηρούσαν τα μέτρα. Και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ έβαλε τις φωνές στους πολίτες της χώρας του, γιατί δεν ενισχύουν τα τοπικά μέρη και πάνε για διακοπές στην Ελλάδα.
Το κλείσιμο των συνόρων Νυμφαίας - Μακάζα φυσικά και θα αφήσει μεγάλο πλήγμα στον όποιο τουρισμό θα είχε η Ροδόπη, αλλά και η Καβάλα, η Θάσος και η Αλεξανδρούπολη.
Η Κομοτηνή εδώ και χρόνια έχει παραδοθεί σε μία αδράνεια και δεν κάνει τίποτα ή δεν διεκδικεί τίποτα. Έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες της στους φοιτητές και τώρα με τον κορωνοϊό μάλλον θα δει τους φοιτητές μέσω skype για να το πούμε και στην ορολογία των ημερών. Οι φοιτητές έρχονται και παρέρχονται, μας λένε αγαπάμε την πόλης σας, αλλά ότι αφήνουν είναι παροδικά, γιατί κάθονται στην πόλη έως και πέντε χρόνια.
Είδαμε τα τελευταία δέκα χρόνια ο εμπορικότερος δρόμος της Κομοτηνής, η Βενιζέλου να μετατρέπεται σε μία απέραντη καφετέρια και το λέγαμε ανάπτυξη, όχι αυτό δεν είναι ανάπτυξη, είναι μία εικονική πραγματικότητα που θέλουμε να την λέμε ανάπτυξη.
Η εφημερίδα έχει φιλοξενήσει ρεπορτάζ που αποδεικνύουν ότι για την Κομοτηνή δεν ενδιαφέρεται κανείς. Οι κατασκηνώσεις Πανδρόσου «Γεώργιος Παπαδριέλλης» είναι παρατημένες και μοιάζουν με ερείπια, όπως και το άλλοτε Ξενία που έχουν μείνει μόνο τα κουφάρια.
Το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων πρέπει να αρχίσει ξανά  για να μην δούμε πάλι φυγή από τα παιδιά και τις οικογένειες των Μουσουλμάνων να πηγαίνουν στην Τουρκία.
Η Κομοτηνή πάει να γίνει μία κοινωνία γερόντων, όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα.
Μιλάμε για το Φανάρι που θέλει τουρισμό, αλλά τόσα χρόνια δεν είδαμε κανείς να θέλει να επενδύσει σε ένα τουριστικό κατάλυμα για να  αναπτύξει την περιοχή. Ναι, ένα μέρος του Φαναρίου είναι προστατευόμενη περιοχή, αλλά δεν είναι όλος ο οικισμός.
Μπορεί να ζητάω πολλά, αλλά έτσι είναι. Πάλι όμως θα αρκεστούμε στους ξένους και εάν δεν έρθουν και του χρόνου, τι θα κάνουμε;


Γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης - μεταπτυχιακός φοιτητής του προγράμματος Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Σπουδές, Δίκαιο, Οικονομία και Πολιτική της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια