Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΕΑΚΠ: Τα προβλήματα στην πυροπροστασία διατηρούνται και διογκώνονται

Ανακοίνωση τής ΕΑΚΠ: Στα μέσα της φετινής αντιπυρικής περιόδου και μετά από λίγες ημέρες έντονης ζέστης και ξηρασίας, ξέσπασαν οι πρώτες καταστροφικές πυρκαγιές στην πατρίδα
μας. Δεκάδες χιλιάδες καμένα στρέμματα δασικής έκτασης, ήταν το αποτέλεσμα της πυρκαγιάς στην Κόρινθο.
Για ακόμα μια χρονιά αναδεικνύονται οι μεγάλες διαχρονικές ελλείψεις στην υπηρεσία μας και στις υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας. Οι ελλείψεις αυτές, δεν μπόρεσαν να καλυφθούν ούτε από:
Την υποτιθέμενη « ενίσχυση » του Π.Σ. με τα εποχικά κλιμάκια και τους νέους εποχικούς πυροσβέστες.
Τον μεγαλύτερο αριθμό των εναέριων κατασβεστικών μέσων, που χρησιμοποιούνται φέτος.
Την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των πυροσβεστών, με τη συνεχή κατάσταση επιφυλακής ακόμα και πριν την έναρξη των πυρκαγιών σε αρκετές περιπτώσεις, τους τραυματισμούς στις πυρκαγιές και τις επικίνδυνες καταστάσεις που αντιμετώπισαν όταν πυροσβεστικά οχήματα ανατράπηκαν ή καταστράφηκαν από τη φωτιά.
Και από την Ήπειρο μετέβηκαν πάνω από 100 συνάδελφοι με περισσότερα από 15 πυροσβεστικά οχήματα, στην Κόρινθο, την Ηλεία και την Αχαΐα. 
Αρκετοί συνάδελφοι επέστρεψαν από τις πυρκαγιές της Πελοποννήσου χωρίς πλήρη μέτρα προστασίας. Εικοσιπέντε περίπου πυροσβέστες στοιβάχτηκαν και γέμισαν λεωφορείο της υπηρεσίας, χωρίς να είναι δυνατόν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας που συνιστώνται ( 1,5 μέτρο μεταξύ τους ), για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Επιπλέον, το συγκεκριμένο λεωφορείο παρουσίασε για πολλοστή φορά βλάβη στη λειτουργία του κλιματιστικού του και είχε σαν αποτέλεσμα την πολύωρη καθυστέρηση, κατά την επιστροφή των συναδέλφων στα σπίτια τους για να ξεκουραστούν.
Καμία αναφορά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες, δεν έγινε από το συμβιβασμένο προεδρείο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας ( Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ). 
Στην ίδια κατεύθυνση και το προεδρείο του σωματείου της Ε.Υ.Π.Σ.Π. Ηπείρου.
Καμία αναφορά για τις συνθήκες που αντιμετώπισαν οι συνάδελφοι στην Πελοπόννησο. Αρκέστηκαν να αποστείλουν έγγραφο σε Βουλευτές της περιφέρειας για την αποδυνάμωση της Ηπείρου από τις μετακινήσεις πυροσβεστών για κατάσβεση πυρκαγιών, εκτός αυτής.
Αρκετοί από αυτούς τους Βουλευτές και ιδιαίτερα αυτοί της κυβέρνησης, έχουν μεγάλη ευθύνη για τη συνεχόμενη υποβάθμιση και την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η υπηρεσία μας και το εργασιακό μας καθεστώς.
Πρόσφατα, τον Φλεβάρη, ψήφισαν τον νόμο 4662 που διατηρεί τις ελλείψεις στην υπηρεσία μας και στην Πολιτική Προστασία, εντείνει τις επιφυλακές και τις άσχημες συνθήκες εργασίας. Με την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου ξεσπιτώθηκαν με μεταθέσεις 16 συνάδελφοι από την Ήπειρο και αποδυναμώθηκαν ακόμα περισσότερο ήδη ελλειμματικές υπηρεσίες, όπως αυτές της Άρτας και της Πρέβεζας που μετρούν 7 πυροσβέστες λιγότερους σε σχέση με πέρσι.
Δεν μας εκπλήσσει καθόλου η συγκεκριμένη στάση του προεδρείου του σωματείου μας, γιατί είναι αυτοί που έβαλαν πλάτη, επικρότησαν και στήριξαν τον νόμο 4662 της υποτιθέμενης «αναδιοργάνωσης» του Π.Σ. Είναι αυτοί που στη Γενική Συνέλευση του σωματείου έβαλαν εμπόδια για να μην συζητηθεί η πρόταση της Ε.Α.Κ.Π. για κινητοποιήσεις στην περιφέρειά μας πριν αλλά και κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, προκειμένου να μην ενοχλήσουμε την κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της, να επιβάλλει όλες τις « μεταρρυθμίσεις » της στην υπηρεσία μας και στα εργασιακά μας.    
Οι συνάδελφοι πυροσβέστες γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα προβλήματα δεν θα σταματήσουν εδώ και θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται πιο έντονα, όσο θα διατηρούνται οι ελλείψεις και η κρατική υποχρηματοδότηση στην υπηρεσία μας.
Τα προβλήματα όμως, δεν αντιμετωπίζονται και δεν επιλύονται με εκκλήσεις στους Βουλευτές και στις κυβερνήσεις που ευθύνονται για την ύπαρξή τους, αλλά μόνο με τον οργανωμένο αγώνα με τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος  διεκδίκησης και για αυτόν τον σκοπό δημιουργήθηκαν τα σωματεία μας.      
ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια