Τι κατέθεσαν για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Όλγα Γεροβασίλη, Πάνος Σκουρλέτης , Νίκος Τόσκας


Από τα… ΜΜΕ έμαθαν οι πρώην υπουργοί Όλγα Γεροβασίλη και Πάνος Σκουρλέτης για τις πυρκαγιές στην Κινέττα και το Μάτι τον Ιούλιο του 2018, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσαν στον
ανακριτή που χειρίζεται τη
σχετική δικογραφία.
Η κ.Γεροβασίλη , που ήταν τότε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης , κατέθεσε στις 6 Φεβρουαρίου 2020, ένα μήνα δηλαδή πριν ο αξιωματικός-εμπειρογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος καταγγείλει ότι δεχόταν πιέσεις από τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο, προκειμένου να αλλοιώσει την πραγματογνωμοσύνη του για τις δύο πυρκαγιές.

Ερωτηθείσα για τη συνεργασία της με τον κ.Ματθαιόπουλο όταν έγινε στη συνέχεια Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, απάντησε ότι «Τον γνωρίζω ως αρχηγό της πυροσβεστικής , από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου. Δε συζητήσαμε ποτέ για την πυρκαγιά στο Μάτι. Από τη στιγμή που ανέλαβα το υπουργείο, οι πρώτες μου συναντήσεις ήταν με τους αρχηγούς των σωμάτων, μεταξύ των οποίων ήταν και με τον κύριο Ματθαιόπουλο. Είχαμε την εργασία που απαιτείται στο υπηρεσιακό και μόνο πλαίσιο.» Όπως είπε η κ.Γεροβασίλη που τότε ήταν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για τις φωτιές στην Κινέττα και το Μάτι έμαθε από τα ΜΜΕ.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, στην δική του κατάθεση ενώπιον του ανακριτή, είπε ότι για τη φωτιά στην Κινέττα ενημερώθηκε στις 12 το μεσημέρι και πως εκείνη την ώρα δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης και τους ισχυρούς ανέμους. Για το μέτωπο στο Νταού Πεντέλης, όπως κατέθεσε, έμαθε στις 16.40 ενώ στις 18.20 ενημερώθηκε ότι η φωτιά έφτασε στη Λεωφόρο Μαραθώνος , και λόγω του ότι ήταν πια ανεξέλεγκτη , δεν μπορούσε να υλοποιηθεί κανένα σχέδιο απομάκρυνσης πολιτών.
Ο Πάνος Σκουρλέτης, υπουργός Εσωτερικών στις 23 Ιουλίου 2018, καταθέτοντας στον ανακριτή στις 4 Φεβρουαρίου είπε ότι εκείνη την ημέρα «Φαινόταν πολύ καπνός στην Αθήνα και τηλεφώνησα στον κύριο Τόσκα λέγοντάς του τι γίνεται με την πυρκαγιά στην Κινέττα. Μετά από κάποιες ώρες του είπα ότι θα πάω και εγώ να τον δω. Εκείνος ήδη είχε μεταβεί στο ΕΣΚΕ στο Χαλάνδρι. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σημειώσω ότι η παρουσία μου στο ΕΣΚΕ έχει να κάνει περισσότερο με ηθική συμπαράσταση και των ανθρώπων που είναι επιφορτισμένοι με την διαχείριση της πυρκαγιάς….». Διευκρίνισε δε ότι «Ο πρωθυπουργός είχε δώσει την αποκλειστική αρμοδιότητα στα ζητήματα που αφορούσαν την πολιτική προστασία, στον αναπληρωτή υπουργό που τότε ήταν ο κύριος Τόσκας. Εγώ, στο μόνο που μπορούσα να συμμετέχω, ήταν στην νομοθετική πρωτοβουλία ενός νόμου, τον οποίο οφείλω να συνυπογράψω….»