Άρθρο του Δημήτρη Βλάχου για τις μεταθέσεις στο ΠΣ


Διαβάστε το άρθρο
Κυβέρνηση και « συνδικαλιστικές » πλειοψηφίες γύρισαν το καθεστώς των μεταθέσεων των πυροσβεστών 30 χρόνια πίσω
 

    Με τις φετινές τακτικές μεταθέσεις του Ιουνίου που έγιναν για πρώτη φορά με τον νέο Κανονισμό Μεταθέσεων σύμφωνα με τον νόμο 4662/2020, αλλάζει η ζωή για εκατοντάδες υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, χαμηλόβαθμους αλλά και αξιωματικούς.
 

    Η κυβέρνηση προκειμένου να μπαλώσει τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό που υπάρχουν στην υπηρεσία μας, μετέθεσε χωρίς την θέλησή τους πυροσβέστες με 5, 10, 15, ακόμα και πάνω από 20 χρόνια υπηρεσίας.

 
   Αρκετοί από τους συναδέλφους που μετατέθηκαν μακριά από τα σπίτια τους  (κυρίως από περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου), υπηρετούσαν στον τόπο τους και είχαν διασφαλίσει το αμετάθετο από το 1996 μέχρι την ψήφιση του νέου Κανονισμού στις 4 Φλεβάρη 2020. Δηλαδή, δεν μπορούσε η υπηρεσία να τους μεταθέσει από τον τόπο συμφερόντων τους. Ορισμένοι συνάδελφοι από αυτούς, είχαν προσληφθεί και με το κριτήριο της εντοπιότητας, γιατί καταγόταν ή κατοικούσαν ήδη στις περιοχές που ήθελε να πραγματοποιήσει κατά τόπους προσλήψεις το Π.Σ.
 
 

    Με βάση το αμετάθετο στον τόπο συμφερόντων τους, προγραμμάτισαν την ζωή τους όλα αυτά τα χρόνια, άλλοι αγόρασαν σπίτια, άλλοι χρεώθηκαν με δάνεια για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, άλλοι δημιούργησαν οικογένειες.

 
   Πολλά είναι τα οικονομικά και τα οικογενειακά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι συνάδελφοι που ξεσπιτώνονται και ιδιαίτερα αυτοί που θα υπηρετήσουν στα «κοσμοπολίτικα» νησιά. Αρκετοί από αυτούς δεν θα μπορούν να βρουν κατοικία για να διαμείνουν, λόγω των πανάκριβων ενοικίων ή της έλλειψης διαθέσιμων κατοικιών. Θα μένουν μόνιμα στοιβαγμένοι μέσα στους ακατάλληλους για διαβίωση χώρους των πυροσβεστικών υπηρεσιών. Έγκλειστοι μέσα στις υπηρεσίες, χωρίς καθόλου ελεύθερο χρόνο για ηρεμία, χαλάρωση και πραγματική ξεκούραση.

 
   Όσοι έχουν οικογένειες πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να τις πάρουνε μαζί τους εξαιτίας των παραπάνω προβλημάτων, αλλά και των επαγγελματικών, εκπαιδευτικών υποχρεώσεων των συζύγων και των παιδιών τους. Οι συνάδελφοι θα ζούνε μακριά από τις οικογένειές τους για 2 ή 3 χρόνια. 

 
  Οι μεταθέσεις για υπηρεσιακούς λόγους θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια και δεν θα εξαιρεθούν από αυτές, ούτε οι πυροσβέστες που επέστρεψαν στα σπίτια τους με τις φετινές μεταθέσεις. Σειρά για μετάθεση θα πάρουν και άλλοι συνάδελφοι σύμφωνα με τον αριθμό μορίων που συγκεντρώνουν, προηγουμένων εκείνων που έχουν τα λιγότερα μόρια. Για τον υπολογισμό των μορίων υπάρχουν διαμαρτυρίες από χιλιάδες πυροσβέστες, γιατί τα μόρια τους δεν έχουν υπολογιστεί ορθά και όπως προβλέπεται από τον νόμο 4662/2020.

 
   Επίσης, σύντομα θα πραγματοποιηθούν αποσπάσεις αλλά και μετακινήσεις, προκειμένου να στελεχωθούν νέες δομές της υπηρεσίας (εποχικά κλιμάκια κ.α.), αλλά και οι πυροσβεστικές υπηρεσίες και τα κλιμάκια που αποδυναμώθηκαν από προσωπικό εξαιτίας των μεταθέσεων.

 
   Πρώτη η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - ΑΝ.ΕΛ. το 2017, νομοθέτησε το ξεσπίτωμα για έναν σημαντικό αριθμό χαμηλόβαθμων πυροσβεστών (Προεδρικό Διάταγμα 13) και ξεσπίτωσε με μεταθέσεις πυροσβέστες που προσλήφθηκαν μετά το 2006. Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι μετατέθηκαν σε πυροσβεστικές υπηρεσίες των αεροδρομίων που παραχωρήθηκαν με αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις στην εταιρεία Fraport. Η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας νομοθέτησε τις μεταθέσεις - ξεσπίτωμα με τα μόρια, για τη συντριπτική πλειοψηφία των πυροσβεστών.

 
    Ο στόχος των κυβερνήσεων είναι να διατηρούν τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε μόνιμους πυροσβέστες και γι αυτό μεταθέτουν πυροσβέστες που υπηρετούν σε ήδη ελλειμματικές υπηρεσίες, για να καλύπτουν υποτυπωδώς κάποιες ανάγκες άλλων πιο ελλειμματικών υπηρεσιών.

 

    Με τις μεταθέσεις - ξεσπίτωμα επιχειρούν να διαχειριστούν το ελλειμματικό προσωπικό, να επιβάλλουν διαρκή κινητικότητα για να «μπαλώνουν» τα κενά και τις ελλείψεις χωρίς τις απαιτούμενες προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων, αλλά με το υπάρχον προσωπικό που ένας μεγάλος αριθμός του αποτελείται από 5ετείς και εποχικούς πυροσβέστες. Παράλληλα να στελεχώνουν με προσωπικό και νέες υπηρεσίες πυρασφάλειας, εξαιτίας των επιπλέον αρμοδιοτήτων που αναλαμβάνει συνεχώς το Πυροσβεστικό Σώμα (διάθεση πυροσβεστών σε ιδιωτικοποιημένα αεροδρόμια, λιμάνια, εθνικές, οδούς, δίκτυα μεταφοράς ενέργειας).

 

            Τεράστιες  οι  ευθύνες  των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών  οργάνων 

 

 

    Εκτός από την κυβέρνηση και την Πολιτική και Φυσική μας Ηγεσία, άμεσα συνυπεύθυνοι για όλες αυτές τις εξελίξεις που καταργούν τα διαχρονικά θεμελιώδη δικαιώματά μας και υποβαθμίζουν τη λειτουργία της υπηρεσίας μας, είναι το προεδρείο και το Διοικητικό Συμβούλιο της πανελλήνιας Ομοσπονδίας των πυροσβεστών (Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.), οι συνδικαλιστικές παρατάξεις Α.Ε.Π. ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ - ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ, οι πλειοψηφίες όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων της χώρας και οι  διασπαστικές συντεχνιακές ενώσεις των αξιωματικών και των πτυχιούχων (Ε.Α.Π.Σ. - Ε.Π.Α.Υ.Π.Σ.).

 

 

   Οι « συνδικαλιστές » αυτοί, είτε με τις προτάσεις που κατέθεσαν στην κυβέρνηση για το ξεσπίτωμα με τα μόρια και την κατάργηση του αμετάθετου των  πυροσβεστών από την πόλη συμφερόντων τους είτε με την συνολική στάση που κράτησαν και την πλήρη αγωνιστική αδράνεια και απραξία που επέδειξαν όταν ψηφιζόταν ο νόμος 4662 (τέλη Γενάρη - αρχές Φλεβάρη 2020), « έβαλαν πλάτη » για να περάσει ο νόμος που περιλαμβάνει τον νέο Κανονισμό Μεταθέσεων και που υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο το Πυροσβεστικό Σώμα και την Πολιτική Προστασία της χώρας.

 

   Αντί να οργανώσουν τους συναδέλφους για να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν την κάλυψη των ελλείψεων με κατά τόπους προσλήψεις μόνιμων πυροσβεστών, τους καθησύχαζαν με ψέματα και τους έλεγαν ότι δεν πρόκειται να ξεσπιτωθούν.

 

          Η πρόταση της ΕΑΚΠ η μόνη αξιοκρατική και ρεαλιστική λύση      

 

 

   Για όλες αυτές τις αρνητικές εξελίξεις στο καθεστώς των μεταθέσεων, η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών είχε προειδοποιήσει αναλυτικά και εμπεριστατωμένα όλους τους συναδέλφους.

  Ήταν η μοναδική συνδικαλιστική συσπείρωση πυροσβεστών που αντιστάθηκε, οργάνωσε ένστολες διαμαρτυρίες και αγωνίστηκε με όλες τις δυνάμεις της για να μην ψηφιστεί ο νόμος 4662, που θα μας διαλύσει τη ζωή και θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο την υπηρεσία μας.

 

 

  Μόνο με τα αιτήματα που διεκδικεί η Ε.Α.Κ.Π. στη βάση των προτάσεων που έχει καταθέσει όλα αυτά τα χρόνια, θα λυνόταν οριστικά το πρόβλημα. Θα καλύπτονταν οι ελλείψεις και θα στελεχωνόταν επαρκώς όλες οι υπηρεσίες μας, με κατά τόπους προσλήψεις μόνιμων πυροσβεστών, όπως πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στην Αστυνομία για νησιώτικες και απομακρυσμένες περιοχές. Μόνο με αυτόν τον τρόπο δεν θα ξεσπιτωνόταν κανένας συνάδελφος με μετάθεση και θα είχαν  μετατεθεί στον τόπο συμφερόντων τους όσοι παραμένουν μακριά από αυτόν.

 

 

   Η ίδια η δομή, ο ρόλος και η αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος, επιβάλλουν να είναι όλοι οι πυροσβέστες αμετάθετοι (πλην των αξιωματικών που ασκούν Διοίκηση σε ανώτερα και ανώτατα επίπεδα). Να υπηρετούν σε μια υπηρεσία μέχρι να πάνε στην πόλη συμφερόντων τους (όταν δεν υπάρχει κενή οργανική θέση στη συγκεκριμένη περιοχή) ή να υπηρετούν απευθείας σε υπηρεσία της πόλης συμφερόντων τους.

   Για να εκπαιδεύονται καθημερινά στην υπηρεσία με τα άτομα της βάρδιας τους που θα πρέπει να είναι χρόνια μαζί, προκειμένου να συνεργάζονται άψογα στα επιχειρησιακά συμβάντα. Να γνωρίζουν πλήρως και επαρκώς και να συμπληρώνουν συνεχώς τις γνώσεις τους για τον τομέα ευθύνης της υπηρεσίας τους, για τις τοπικές ιδιαιτερότητες, τις επικίνδυνες και ευαίσθητες περιοχές και δομές από άποψη πυρασφαλείας.

 

 

   Η μόνη απαραίτητη προϋπόθεση για να υπηρετούν οι πυροσβέστες στην πόλη συμφερόντων τους, θα πρέπει να είναι η υποχρεωτική παραμονή αμέσως μετά την αποφοίτησή τους από τη Σχολή, για 1,5 με 2 χρόνια για εκτέλεση υπηρεσίας σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς της Αθήνας, του Πειραιά ή της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποκτήσουν στο ξεκίνημα της εργασίας τους την απαιτούμενη εμπειρία στη μάχιμη υπηρεσία. Στον χρόνο αυτό θα πρέπει να συνυπολογίζεται και ο χρόνος πρακτικής εκπαίδευσης, στο διάστημα των 4 ετών που διαρκούν πλέον οι σπουδές τους.

 

   Οι σημερινές συνδικαλιστικές ηγεσίες χωρίς ίχνος ντροπής ξεπούλησαν  δικαιώματα που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες δεκαετιών 

 

 

   Η αναγκαιότητα αυτή για το αμετάθετο των πυροσβεστών είχε κατανοηθεί και είχε αναδειχθεί από τους πρωτοπόρους συνδικαλιστές συναδέλφους μας, από την αρχή της λειτουργίας του πρώτου πανελλαδικού σωματείου. Μία από τις πρώτες μεγάλες κατακτήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος των πυροσβεστών ήταν ο Κανονισμός Μεταθέσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα, το 1996, με τον οποίο θεσπίστηκε το αμετάθετο για το χαμηλόβαθμο πυροσβεστικό προσωπικό, είτε υπηρετούσε απευθείας στην πόλη συμφερόντων, είτε όταν μετατίθονταν σε αυτή.

 

 

   Αυτά έγιναν τότε, για να προστατεύεται ο στοιχειώδης βραχυπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος προγραμματισμός των υπαλλήλων και των οικογενειών τους, αλλά και για να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που παρέχει το Πυροσβεστικό Σώμα στη χώρα, στην προστασία των πολιτών, των περιουσίων, των υποδομών, του περιβάλλοντος.

 

   Μέχρι τότε οι πυροσβέστες ξεσπιτώνονταν ασύστολα με μεταθέσεις σε περιοχές σε όλη τη χώρα όπου έκρινε η υπηρεσία ότι ήθελε να καλύψει κάποιες ανάγκες ή και εκδικητικά, όταν δεν ήταν αρεστοί στην επικρατούσα κυβερνητική κατάσταση, όταν αντιστέκονταν και διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους.

 

   Η ίδια κατάσταση επανέρχεται και σήμερα από την κυβέρνηση, με την πολύτιμη βοήθεια όλων των συμβιβασμένων «συνδικαλιστών» που συμφώνησαν, ανέχτηκαν και πρότειναν τις μεταθέσεις - ξεσπίτωμα με τα μόρια. Όλοι αυτοί, στις 4 Φλεβάρη 2020, μέσα σε μια νύχτα, μας γύρισαν 30 χρόνια πίσω. Τινάζουν στον αέρα την ζωή μας, τις οικογένειές μας, επιβάλλουν την τρομοκρατία μέσα στους εργασιακούς χώρους.

   Ιστορική παρακαταθήκη για την αξιοκρατία η παρουσία της Ε.Α.Κ.Π. στα υπηρεσιακά συμβούλια μεταθέσεων .

 

   Να μην ξεχνούν οι πυροσβέστες ότι για πρώτη και τελευταία φορά εφαρμόστηκε η αξιοκρατία και η διαφάνεια στα υπηρεσιακά συμβούλια μεταθέσεων μόνο την περίοδο 2010 – 2014 που η ΕΑΚΠ είχε κατακτήσει την μία από τις δύο έδρες  και μάλιστα το 2010 ως πρώτη δύναμη με ποσοστό 41,2% .

    Πριν απ αυτή και μετά από αυτήν την περίοδο οι αιρετοί των παρατάξεων που εκλέγονται έχουν γίνει πρωτοκολλητές  ειλημμένων αποφάσεων.    

    Αποκαλυπτική απόδειξη εκτός του ότι δεν ανακοινώνουν και δεν καταγγέλλουν τίποτε από ότι συμβαίνει στα συμβούλια μεταθέσεων, δεν βρήκαν ούτε μία λέξη να ψελλίσουν για το όργιο των συνεχόμενων επαναπολογισμών των μορίων χιλιάδων πυροσβεστών που θίχτηκαν, αφού σε τελική ανάλυση αντί να λύσουν δημιούργησαν πλείστα προβλήματα αναξιοκρατίας και μάλιστα κατά παράβαση ακόμη και των διατάξεων του νέου κανονισμού .    

 

 

       Είναι καιρός πλέον οι πυροσβέστες να εμπιστευτούν και να στηρίξουν τους αγωνιστές που όλα αυτά τα χρόνια αγωνίστηκαν, διεκδίκησαν, κατέκτησαν και προστάτευσαν τα εργασιακά μας δικαιώματα .  

 

    Η δικαίωση για τους πυροσβέστες που ξεσπιτώνονται και θα συνεχίσουν να ξεσπιτώνονται τα επόμενα χρόνια με μεταθέσεις, αποσπάσεις και μετακινήσεις, θα έρθει μόνο όταν καταφέρουν να βάλλουν στο περιθώριο όλους αυτούς τους συμβιβασμένους και ξεπουλημένους που παριστάνουν τους συνδικαλιστές και υποκρίνονται ότι υπερασπίζονται τα δικαιώματά μας.

 

 

    Μόνο όταν απομονώσουν όλους αυτούς που βοηθούν τις κυβερνήσεις να περνούν όλα τα μέτρα που καταργούν τα δικαιώματά μας και υποβαθμίζουν την υπηρεσία μας, για να εισπράξουν ως αντάλλαγμα ένα «γαλόνι» παραπάνω, αφού οι ίδιοι δεν έχουν φόβο να ξεσπιτωθούν με μετάθεση, λόγω των προνομίων που απολαμβάνουν από το αλισβερίσι τους με την Πολιτική Ηγεσία.

 

 

   Μόνο όταν η πλειοψηφία των πυροσβεστών συσπειρωθεί με την Ε.Α.Κ.Π. θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, να μην ξεσπιτωνόμαστε για να «μπαλώνουμε» ελλείψεις της υπηρεσίας, να καλύψουμε πλήρως τις οικονομικές, εργασιακές, επαγγελματικές και οικογενειακές ανάγκες μας. Το πλαίσιο των προτάσεων και των διεκδικήσεων της Ε.Α.Κ.Π. δίνει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των πυροσβεστών, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας.

 

 

                                                                                                     Δημήτρης Βλάχος

 

                                                                                                     Αρχιπυροσβέστης

 

                                                                                     Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου

 

                                                                                  του σωματείου της Ε.Υ.Π.Σ.Π. Ηπείρου