Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΕΞΕΓΕΡΣΗ: Ο σερίφης που έγινε Πινόκιο (ή αλλιώς: τα ψέματα του Χαρδαλιά)

Η επιστροφή του «σερίφη» Χαρδαλιά με εβδομαδιαίες μεσημεριανές ενημερώσεις των δημοσιογράφων (στην πολιτικοδημοσιογραφική αργκό αυτού του τύπου οι «γραμμητζίδικες»
συνεντεύξεις αποκαλούνται «μασάζ») έμελλε να συνοδευτεί με μια ηχηρή ομολογία: ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ομολόγησε ότι δεν ανακοινώνουν και δε δίνουν πλήρη στοιχεία για την κατάσταση σε σχέση με την πανδημία της COVID-19.

Ξεκινώντας την Τρίτη την ενημέρωση των δημοσιογράφων (βλ. https://www.civilprotection.gr/el/simantika-themata/enimerosi-diapisteymenon-dimosiografon-apo-ton-yfypoyrgo-politikis-prostasias-kai), ο Χαρδαλιάς είπε: «Ξεκινάμε την εβδομαδιαία ενημέρωση όχι στην παλιά της μορφή, δηλαδή με τον κ. Τσιόδρα στο υπουργείο Υγείας, αλλά εδώ στην Πολιτική Προστασία. Αλλωστε, αν επιστρέφαμε στην παλιά μορφή, μαζί με τον καθηγητή, αυτό θα σήμαινε ότι η κατάσταση θα ήταν σε επίπεδο συναγερμού. Αλλά ευτυχώς δεν είμαστε εκεί». Και κατέληξε: «Γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ενισχύσουμε τον τουρισμό μας, την οικονομία μας, την ίδια την κοινωνία μας χωρίς καμία επίπτωση στη δημόσια υγεία».

Με αυτή την εισαγωγική τοποθέτηση ο Χαρδαλιάς ομολογεί ευθέως δύο πράγματα: Πρώτο, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να μην παρίσταται ο λοιμωξιολόγος Τσιόδρας στις ενημερώσεις για να αποκρυφτεί το γεγονός ότι η χώρα μας, μετά το άνοιγμα του τουρισμού, βρίσκεται πάλι σε επίπεδο συναγερμού. Δεύτερο, ότι η κυβέρνηση έβαλε σε πρώτη μοίρα τον τουρισμό και την ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας (που βρίσκεται πια σε βαθιά ύφεση), με στόχο την αποκόμιση κερδών από τους ιδιοκτήτες των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, και τη δημόσια υγεία ως πάρεργο.

Δημοσιογράφος ρώτησε τον Χαρδαλιά: «Εχουμε δει τις τελευταίες εβδομάδες να παρατηρείται μια αύξηση των κρουσμάτων στις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη… Πόσο ανησυχητική είναι αυτή η είδηση και πώς πρέπει να δράσουμε σαν χώρα από εδώ και πέρα»;

Ο Χαρδαλιάς έκλεισε την απάντησή του λέγοντας: «Το ότι δεν ανακοινώνουμε και δεν δίνουμε πλήρη στοιχεία σε σχέση με όλα αυτά που κάνουμε γίνεται για ένα λόγο, πρώτον διότι πρέπει να υπερασπιστούμε τα προσωπικά δεδομένα του καθενός και από την άλλη σε μια προσπάθεια που κάνουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας. Πρέπει να αποφύγουμε καταστάσεις ή ειδήσεις που πολύ εύκολα και άδικα μπορεί να στοχοποιήσουν ολόκληρες περιοχές»!

Τα περί προσωπικών δεδομένων είναι ψευτιές. Προσωπικά δεδομένα είναι τα στοιχεία ταυτότητας, όχι οι συγκεντρωτικοί αριθμοί που δεν περιλαμβάνουν ούτε ονοματεπώνυμα ούτε διευθύνσεις. Τι μένει; Μένει η προστασία του τουρισμού: δε δίνουμε αναλυτικά στοιχεία, για να μην υπάρξει ανησυχία στους τουρίστες και σταματήσουν να έρχονται! Προεκτείνοντας αυτή την ομολογία, καταλήγουμε εύκολα στο συμπέρασμα ότι όλα όσα αναφέρουν έχουν υποστεί «επεξεργασία», προκειμένου «να μην πληγεί το τουριστικό προϊόν».

Από άλλη δημοσιογράφο ρωτήθηκε για τα λεγόμενα ορφανά κρούσματα (είναι αυτά που δεν μπορούν να συνδεθούν με άλλο γνωστό κρούσμα ή με ταξίδι στο εξωτερικό): «Τα ορφανά κρούσματα που παρατηρούνται κυρίως στα αστικά κέντρα… αν μπορείτε να βρείτε τις επαφές τους και αν ιχνηλατούνται οι επαφές τους ή είναι δύσκολο;». Το πρώτο που είπε ο Χαρδαλιάς μας άφησε κάγκελο: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχουν με την ευρύτερη έννοια του όρου ορφανά κρούσματα»!

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά απαριθμώντας τα στοιχεία που κρύβουν. Αρχίζουμε από τα τεστ που γίνονται στα αεροδρόμια (θυμίζουμε ότι στις 15 Ιούνη η κυβέρνηση Μητσοτάκη άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για πτήσεις από μερικές χώρες και την 1η Ιούλη άνοιξε όλα τα αεροδρόμια της χώρας). Στην Εκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ στις 19 Ιούλη (βλ. https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/07/covid-gr-daily-report-20200719-new-1-1.pdf) αναφέρεται ο αριθμός των τεστ που έγιναν την περίοδο από τις 12 Ιούνη μέχρι τις 19 Ιούλη: «Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 46.893 (11,4%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ αυτών τα 93 (0.2%) θετικά στον κορωνοϊό».

Ο Χαρδαλιάς στη δική του ενημέρωση, αναφερόμενος στην περίοδο από την 1η μέχρι τις 19 Ιούλη είπε: «Πιο συγκεκριμένα, στα αεροδρόμια έγιναν 98.284 τεστ από τα οποία 105 ήταν θετικά»!

Είναι δυνατόν να δώσει κανείς βάση σε ανθρώπους που λένε τόσο χοντρά ψέματα, χωρίς καν να μπουν στον κόπο να συνεννοηθούν πρώτα μεταξύ τους; Ο Χαρδαλιάς δηλώνει ότι έγιναν 98.284 τεστ (παρεμπιπτόντως, δε γνωρίζουμε αν πρόκειται για μοριακά ή για τεστ αντισωμάτων) στα αεροδρόμια, ενώ ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει ότι σε μια διπλάσια σε έκταση χρονική περίοδο έγιναν 46.893 τεστ! Ο «σερίφης» τετραπλασίασε τα τεστ σε σχέση με αυτά που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Για ποιο λόγο ειπώθηκε αυτό το ασύστολο ψέμα; Πρώτο, για να καθησυχαστεί ο ελληνικός λαός, ότι τάχαμου γίνονται τόσα τεστ που δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει κορονοβιρούσι στην Ελλάδα. Δεύτερο, για να σταλεί στους υποψήφιους τουρίστες το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι «covid safe» χώρα και είναι προς το συμφέρον τους να την επιλέξουν για τις διακοπές τους. Το ψεύδος στην υπηρεσία της… «βαριάς βιομηχανίας της χώρας»!

Περιττεύει να σημειώσουμε ότι και τα στοιχεία που δίνει ο ΕΟΔΥ είναι φουσκωμένα. Για τον ίδιο λόγο που τα παρα-φούσκωσε ο Χαρδαλιάς. Ποντάρουν στο γεγονός ότι τα αστικά ΜΜΕ, «μπουκωμένα» με χρήμα και με τους μιντιάρχες να έχουν την πεποίθηση ότι θα πάρουν κι άλλα «μπικικίνια», δεν πρόκειται να αμφισβητήσουν τα «στοιχεία». Οσο για τους δημοσιογράφους, δεν μπαίνουν καν στον κόπο να ψάξουν λίγο, να συγκρίνουν τα στοιχεία, να αποκαλύψουν. Δεν ελέγχουν την εξουσία, αλλά αναπαράγουν τις παπάρες και τις ψευτιές των εκπροσώπων της.

Και για να τελειώνουμε μ’ αυτό το ψέμα: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια των κρατικών και ιδιωτικών Μ.Μ. Παραπληροφόρησης αναφέρουν ότι γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι, κρύβουν όμως το ότι, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕ, οι επιτρεπόμενοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι έχουν ως πλαφόν το 5%!

Ο Χαρδαλιάς απέκρυψε τα ουσιαστικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η χώρα μας βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Δείτε τον πίνακα, στον οποίο συγκεντρώσαμε στοιχεία από τις καθημερινές εκθέσεις του ΕΟΔΥ. Ο Χαρδαλιάς αναφέρθηκε μόνο στα εισερχόμενα κρούσματα, δηλώνοντας ότι κατά την περίοδο 1-19 Ιούλη αυτά ήταν 295. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν ορφανά κρούσματα (!) και βέβαια δεν έκανε κάποια αναλυτική κατάταξη των κρουσμάτων σε εισαγόμενα, γνωστά (συνδέονται με άλλα κρούσματα στο εσωτερικό της χώρας) και ορφανά (άγνωστης προέλευσης - μη συσχετιζόμενα).

Από τον πίνακα διαπιστώνουμε ότι τα εισερχόμενα κρούσματα δεν ήταν 295, αλλά 334. Δεύτερο, ότι τα ορφανά κρούσματα σε διάστημα 19 ημερών έφτασαν τα 122. Είναι πολλά, αν αναλογιστούμε ότι είναι προκλητικά μικρός ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ. Αυτά τα κρούσματα είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα, γιατί αποκαλύπτουν μεγάλη διασπορά του κοροναϊού σε ασυμπτωματικούς. Αρκεί να σημειώσουμε ότι στις 21 Ιούλη τα ορφανά κρούσματα ήταν 22! Τρίτο, τα συνολικά κρούσματα γι’ αυτή την περίοδο έφτασαν τα 614, που σημαίνει 32,3 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο. Παρά ταύτα, ο Χαρδαλιάς επαναλάμβανε συνεχώς ότι… δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας: «έχουμε πλήρως τον έλεγχο. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο να μας τρομάζει»!

Θα επαναλάβουμε αυτό που τονίζουμε εδώ και καιρό: δεν είναι καιρός για παιχνίδια προς όφελος των καπιταλιστών του τουριστικού τομέα. Πρέπει εδώ και τώρα να σφραγιστούν οι πόρτες στον εξωτερικό τουρισμό, απ’ όπου κι αν προέρχεται, όποια κι αν είναι η εθνικότητα των υποψήφιων τουριστών. Οι καπιταλιστές, για φέτος τουλάχιστον, να αρκεστούν στον εσωτερικό τουρισμό, καταβάλλοντας πλήρως τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από το πόσους θα καλέσουν για να δουλέψουν φέτος.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια