Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της Θράκης

Πριν από δύο εβδομάδες η Θράκη είχε την τιμητική της στην Ελληνική Βουλή, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή για να συσταθεί η διακομματική επιτροπή για την Θράκη υπό την προεδρία της
Ντόρας Μπακογιάννης, ενώ ψηφίστηκε η σχετική διάταξη που έρχεται να λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα των επιχειρήσεων και να τους δώσει ρευστότητα με την απόφαση για συμψηφισμό  οφειλών προς το Δημόσιο παρελθουσών και μελλοντικών για τα χρωστούμενα του μισθοδοτικού κόστους εργασίας  του 12%.
Η επιδότηση του εργοδοτικού κόστους 12% αφορούσε επιχειρήσεις παραμεθορίων περιοχών και αποτελούσε μία σημαντική οικονομική ένεση, γιατί όπως είδαμε τα τελευταία χρόνια η Κομοτηνή στα χρόνια της κρίσης να «αφυδατώνεται» από τις επιχειρήσεις που είχε, μερικές έκλεισαν και άλλες έφυγαν από την περιοχή για τις γειτονικές χώρες του Βορρά. 
Με αυτό τον τρόπο στις Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙ.ΠΕ.) που ήταν από τα στολίδια της Θράκης, έμειναν μόνο τα κουφάρια των επιχειρήσεων. Σήμερα η ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής έχει λίγες επιχειρήσεις και στεγάζει και ένα κομμάτι της Πυροσβεστικής, όταν παλαιότερα όποιος πολιτικός επισκεπτόταν την περιοχή μας πήγαινε και μία βόλτα από την Βιομηχανική Περιοχή. 
Η ενιαία εσωτερική αγορά ενισχύει και το διασυνοριακό εμπόριο και για αυτό είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των κάθετων αξόνων Νυμφαίας - Μακάζας και της Αλεξανδρούπολης με την Βουλγαρία. Το εμπόριο είναι αυτό που πρέπει να ενισχυθεί με τον κάθετο άξονα που έχει ανοίξει εδώ και έξι  χρόνια. 
Όπως γράφει ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης στο βιβλίο του η «Θράκη, το επόμενο Βήμα» η Θράκη μπορεί να αποτελέσει έναν κόμβο Συνδυασμένων μεταφορών. Δυνατότητες έχει η περιοχή, λιμάνια, σιδηροδρόμους και πολλούς πόρους διαθέσιμους για ανάπτυξη. 
Το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσει να κερδίσει πόρους από την περιφερειακή πολιτική ώστε να αναπτύξει τις πιο απόμακρες και τις πιο φτωχές περιοχές, γιατί εάν εκεί δεν φτάσει η ανάπτυξη, δεν θα έχει πετύχει τίποτα. Επίσης, εάν ιδρυθεί υπουργείο Βιομηχανίας  θα είναι πολύ σημαντικό, η Θράκη θα διεκδικήσει επενδύσεις για την περιοχή. Όταν θα δούμε ξανά μία μπουλντόζα στην ΒΙ.ΠΕ., τότε  θα είμαστε σε καλό δρόμο. 
Ο συμψηφισμός των χρημάτων  του εργοδοτικού κόστους για το 12% στις επιχειρήσεις της Θράκης αποκαθιστά μία αδικία ετών, ύστερα από τα προβλήματα που προέκυψαν με την κατάργησή του, ενώ όσον αφορά την σύσταση της διακομματικής είναι ένα καλό βήμα και αυτή η επιτροπή θα πρέπει να βγάλει ένα πόρισμα εντός έξι μηνών για την ανάπτυξη της Θράκης. 
Η ανάπτυξη της Θράκης δεν είναι μόνο οικονομική, είναι πολιτιστική, πνευματική. Η Θράκη είναι ένα σύνορο που συνδέει την Ευρώπη με την Ανατολή και την Ασία. 
Εάν υπάρχει ευημερία και πλούτος, θα είναι μία υγιής κοινωνία.

Γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης - μεταπτυχιακός φοιτητής του προγράμματος Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Σπουδές, Δίκαιο, Οικονομία και Πολιτική της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια