Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ανέστης Κελεσίδης: Πρωτοπόροι...Αστυνομικοί συνδικαλιστές - Ξεχασμένοι...ήρωες

Ανάρτηση τού Ανέστη Κελεσίδη: -Πρωτοπόροι...Αστυνομικοί συνδικαλιστές.
Ξεχασμένοι...ήρωες. Που ποτέ δεν... επιδίωξαν δημοσιότητα και δάφνες. Που ποτέ δε μπήκαν σε λογικές...συγκρίσεων.
-Πολλά ή λίγα,έδωσαν όσα...μπόρεσαν.
-Και το ευχαριστώ που δικαιωματικά τους ανήκει,ποτέ δεν...ακούστηκε.
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΣ
-Του χρωστάμε ως ένα πολύ μεγάλο βαθμό, την... παράσταση μετά συνηγόρου,στα πειθαρχικά μας συμβούλια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΑΣ.
-Του χρωστάμε τον... κώδικα μοριοποίησης μεταθέσεων, που λίγο πριν συνταξιοδοτηθεί μας άφησε για...κληροδότημα.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΦΑΚΗΣ
-Που ποτέ δεν αναφέρθηκε η...αφανής κατά πολλούς δράση του.
-Πρόταξε...στήθος,έβαλε πλάτες για να κρατήσουμε όρθιο το τελευταίο προπύργιο του συνδικαλισμού,λίγο πριν την ολοκληρωτική καταστροφή που ήταν επί...θύρας.
-Το προπύργιο αυτό,αλλά και το τελευταίο κάστρο, ήταν η ...΄Ενωση Αστυνομικών Θεσσαλονίκης,της οποίας είχα την τιμή να είμαι πρόεδρος μέχρι τέλους.
-Φυσικά υπήρχαν και τα μικρότερα σωματεία,που εκ των πραγμάτων όμως δεν είχαν τη δυνατότητα μεγάλων παρεμβάσεων.
-Λυσσαλέα,η Διοίκηση,που έβλεπε να πλησιάζει η αποκάλυψη του βρώμικου ρόλου της,χρησιμοποιώντας καταχρηστικά την εξουσία που ο νόμος της παρείχε,ασελγούσε πάνω μας,με καθημερινές ανέντιμες πρακτικές,που δε συνάδουν με δημοκρατία και Κράτος δικαίου.
-Λειτουργώντας με μόνη τη σφραγίδα του Σωματείου,εγώ σαν πρόεδρος και ο ΦΑΚΗΣ σαν Γεν.Γραμματέας,με τους υπόλοιπους τρομοκρατημένους και...κρυμμένους,γκρεμίζαμε στην πράξη την αυθαιρεσία μιας διοίκησης που μόνο,...συνετή δεν ήταν.
-΄Ολες μας οι παρεμβάσεις,όλες μας οι ενέργειες-όλες μας οι αντιστάσεις στόχευαν καθαρά και μόνο...θεσμικά.
-Η ασαφής αιτιολογία,πίσω από κάθε πράξη μετάθεσης.
-Οι αόριστοι ισχυρισμοί και επίκληση των...υπηρεσιακών λόγων,για να περιορίσουν ή να καταργήσουν στην πράξη βασικά μας εργασιακά και άλλα δικαιώματα,ήταν ο στόχος που έπρεπε με κάθε τρόπο να καταργήσουμε στην πράξη.
-Προσφύγαμε στη δικαιοσύνη-καταγγείλαμε σε Διεθνείς Οργανισμούς,αναδείξαμε την ανάγκη εκδημοκρατισμού του χώρου της ΕΛ.ΑΣ.
-Η πρότασή μου για καθιέρωση του"Πόθεν έσχες" στην Αστυνομία,βρήκε απέναντι εκείνους που καταχράστηκαν
μυστικά κονδύλια-που προστάτευσαν χαρτοπαικτικές λέσχες-που λειτούργησαν ως νονοί και νταβατζήδες.
-Απέναντι σε μια έντιμη πλειοψηφία,καθαρών Αστυνομικών Υπαλλήλων που δίνουν στην κυριολεξία τη ζωή τους για το καλό του κοινωνικού συνόλου,κάποιοι...ευάλωτοι στην πρόκληση του παράνομου χρήματος,έκαναν εγκλήματα,στήνοντας ένα απροσπέλαστο τοίχος για την προστασία της παράνομης λειτουργίας τους,πολεμώντας με νύχια και με δόντια,μετερχόμενοι πρακτικών και μεθόδων που δε συνάδουν με το συνταγματικό ρόλο...ενός ένστολου υπαλλήλου.
-Το πειθαρχικό δίκαιο που ίσχυε,βοηθούσε και προστάτευε τον παρανομούντα ιεραρχικά προιστάμενο.
-Η αναφορά και η μήνυσή μου έπρεπε να περάσουν απ τους ίδιους τους υπ εμού καταγγελομένους-ιεραρχικά προισταμένους μου,που αποφάσιζαν για την μη παραπέρα υποβολή και έλεγχο.
-΄Ενα σύστημα που σε έστελνε σε ένα Συμβούλιο,με ασαφείς και αβάσιμες κατηγορίες και στη συνέχεια χωρίς την παρουσία συνηγόρου,με ένα συμβούλιο...νομικά ανεπαρκών στελεχών μας,να επιβάλουν προαποφασισμένες ποινές,που το μόνο που δεν εξυπηρετούσαν ήταν το δημόσιο συμφέρον.
-Σεπτέμβριο του 1992,σε συγκέντρωση με ομιλία του τότε αρχηγού κ.ΜΑΚΡΗ,μετά την σκληρή παρέμβασή μου για τις 10.000 μεταθέσεις συναδέλφων μου,για τον απλό και μόνο λόγο γιατί συμμετείχαν στις συνδικαλιστικές μας Ενώσεις,οι εκλεκτοί παριστάμενοι του κ.ΤΟΥΛΙΑ,με πέταξαν σχεδόν με τις κλωτσιές.
-Με τον αρχηγό, να με χαρακτηρίζει... ντροπή για το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας,ισχυριζόμενος για... παράνομη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος,καίτοι τα σωματεία μας είχαν αναγνωρισθεί απ την Ελληνική δικαιοσύνη.
-Θα χρειαζόταν χιλιάδες-χιλιάδων ώρες για να αναφέρω τα...σημαντικά.
-Και πάλι θα ξεχνούσα ...πολλά.
-Και θα παρέλειπα αναφορές σε συναδέλφους εκείνης της εποχής.
-Που έκαναν πολλά για το κτίσιμο ενός κινήματος,αυτό του συνδικαλιστικού κινήματος των Αστυνομικών,που επέλεξε να λειτουργεί συμβαδίζοντας με την Ελληνική κοινωνία,σε μια υπερβατική σχέση αλήθειας και αποδοχής.
-Που θέλει την Αστυνομία σαν κοινωνικό μηχανισμό και όχι Κυβερνητικό στα χέρια των Κυβερνήσεων,για επιβολή της πολιτικής τους.
-Κάποιοι ανάμεσά μας,δεν μπόρεσαν να απαγκιστρωθούν ποτέ απ τα κόμματά τους.
-Και λειτούργησαν σαν...κομματαρχίσκοι.
-Αν προκληθώ θα τους...ξεμπροστιάσω.
-Θα παρακαλούσα όμως όλους σας,να μην υποβαθμίζετε και ενίοτε μηδενίζετε,συναδέλφους και πράξεις,γιατί δεν ξέρετε πόσο μεγάλη είναι η θυσία κάποιων ανάμεσά μας.
-Υπήρχαν κάποιοι περισσότερο προβεβλημένοι.
-Υπήρχαν όμως και οι αφανείς...καλοί συνάδελφοι,που απλά προσέφεραν.
-Και δε ζήτησαν ποτέ τιμές και δάφνες.


ΑΝΕΣΤΗΣ ΚΕΛΕΣΙΔΗΣ
1-ος Πρόεδρος ΄Ενωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης.
1-ος Γενικός Γραμματέας ΠΟ.ΑΣ.Υ.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια