Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Και στην ΕΛΑΣ απομπομπή αξιωματικού για την έρευνα των ευθυνών στο Μάτι


Όσο περισσότερο ξεδιπλώνεται η έρευνα γύρω από τις παρασκηνιακές κινήσεις που μεθοδεύτηκαν για την έρευνα και κυρίως για τους ερευνητές των ευθυνών για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, τόσο περισσότερες αποκαλύψεις προκύπτουν αναφορικά με τις αγωνιώδεις προσπάθειες της τότε κυβέρνησης να συγκαλύψει εαυτόν και αλλήλους.

Στο πλαίσιο αυτό ανασύρεται η υπόθεση αρχικά μετακίνησης και στη συνέχεια αποπομπής σε έκτακτες και τακτικές κρίσεις αξιωματικού της αστυνομίας, ο οποίος τήρησε αυστηρά το πλαίσιο της νομιμότητας για λογαριασμό της υπηρεσίας που τότε προΐστατο, μετά βέβαια από σχετική εισαγγελική παραγγελία.

Ο  λόγος για τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και το τότε επικεφαλής της Γιώργο Παπαπροδρόμου, στην υπηρεσία του οποίου ανατέθηκε από την επισπεύδουσα εισαγγελική αρχή, η ευθύνη της έρευνας και της κατάσχεσης όλων των ηλεκτρονικών στοιχείων από τα κέντρα επιχειρήσεων κι επικοινωνιών του πυροσβεστικού σώματος.

Όλων; Όχι φυσικά, καθώς όπως είχε γράψει από τότε το bloko.gr, από αστυνομία και εισαγγελική αρχή, είχαν αποκρυφτεί δύο βασικά συστατικά στοιχεία για την εξακρίβωση της πλήρους εικόνας. Στις 12 Ιουνίου γράφαμε στο bloko.gr για "Διπλή αιφνιδιαστική έφοδο της εισαγγελίας στην πυροσβεστική για την τραγωδία στο Μάτι- Αναζητούν τα "θαμμένα" στοιχεία".

Σε εκείνο το ρεπορτάζ σημειώναμε τα ακόλουθα εξής: "Έκπληξη προκαλεί το γεγονός της διπλής εφόδου στελεχών της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος στο κέντρο επιχειρήσεων και στη διεύθυνση πληροφορικής της πυροσβεστικής, κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Και η έκπληξη συνίσταται φυσικά στο γεγονός ότι ενώ όλοι νομίζουμε ότι η σχετική έρευνα "πάγωσε" σε βαθμούς ταχείας ψύξης της αδιαφορίας, η εισαγγελία συνεχίζει κι εξετάζει τα δεδομένα. Θυμίζουμε πως το bloko.gr είχε γράψει κατ' επανάληψη για το "μυστικό" δεύτερο καταγραφικό κέντρο επικοινωνιών στο ΚΕΠΙΧ στο Χαλάνδρι, τις επόμενες ημέρες από την πρώτη έφοδο στη διάρκεια της οποίας τους παραδόθηκαν τα στοιχεία και οι καταγραφές των επικεφαλής, στα κρίσιμα λεπτά της τραγωδίας. Το κέντρο αυτό όμως, αποκρύφτηκε τότε, κάτι που δικαίως εκλήφθηκε ως κίνηση εμπαιγμού της εισαγγελίας και στοχευμένου αποπροσανατολισμού της έρευνας. Μα συμβαίνουν τέτοια πράγματα σ' ένα κράτος δικαίου θα μας πείτε και μάλιστα σε μία θεμελιακή κρατική υπηρεσία;"

Έστω κι έτσι όμως, οι κινήσεις τότε του τότε επικεφαλής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, φαίνεται πως προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια της πολιτικής και της φυσικής του ηγεσίας. Με δική του εντολή, όπως σημειώνουν απόλυτα έγκυρες όσο και διασταυρωμένες πηγές, στην κατάσχεση συμμετείχε και κλιμάκιο των εγκληματολογικών εργαστηρίων, προκειμένου να μην αμφισβητηθούν, αλλά το κυριότερο, να μην παραποιηθούν στη ... διαδρομή τα στοιχεία που αποδόθηκαν.

Αυτό όπως πιθανολογείται, ήταν κάτι που ξεπέρασε τις ανοχές της ηγεσίας. Στις έκτακτες κρίσεις που ακολούθησαν το Μάτι και με την ανάληψη της ηγεσίας από τον κ. Ανδρικόπουλο, ο κ. Παπαπροδρόμου εκπαραθυρώθηκε από τη δίωξη με το αιτιολογικό πως είναι Βορειοελλαδίτης στην καταγωγή, οπότε του έκαναν και χάρη που τον μετακίνησαν κοντά στο τόπο των συμφερόντων του, παρότι ουδέποτε ο ίδιος υπέβαλε σχετικό αίτημα.

Στις τακτικές κρίσεις που ακολούθησαν, η μεγάθυμος όσο και φιλεύσπλαχνη ηγεσία, αφού πρώτα τον είχε στείλει κοντά στο σπίτι του, τελικά τον ανάγκασε σε μόνιμη εγκατάσταση αποστρατεύοντας τον.

Το bloko.gr επικοινώνησε με τον κ. Παπαδρόμου, αναζητώντας τη δική του άποψη για το αίτιο και το αιτιατό της αποστρατείας και την πιθανότητα συσχετισμού των πρόσφατων αποκαλύψεων με τη δική του υπόθεση. Ο πρώην αξιωματικός μας δήλωσε ότι ουδέποτε κατάλαβε ποτέ τους λόγους της απομάκρυνσης του, τονίζοντας ωστόσο πως τα "διαλαμβανόμενα" για τις μεθοδεύσεις που μετήλθαν οι ιθύνοντες στην πυροσβεστική και στην Κατεχάκη, ίσως να εμπεριέχουν την απάντηση και για τη δική έξωση από την ιεραρχία.


του Γιώργου Καραϊβάζ








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια