Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο Καλογρίτσας, ο Παππάς, οι τηλεοπτικές άδειες και ο ...«Λευκός Οίκος»


Η αστική διαφορά δύο κατασκευαστικών εταιρειών, μίας ελληνικής (πτωχευμένης πλέον) και ενός πολυεθνικού κολοσσού ρίχνει λάδι στο ήδη εύφλεκτο πολιτικό σκηνικό. Τί σχέση, όμως, έχουν τα μπετά με την πολιτική; Η σύνδεση βρίσκεται στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες που διεξήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπό την εποπτεία του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά. Αυτό προκύπτει από τα δικαστικά έγγραφα που δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα.

 

Ο πάλαι ποτέ φίλα προσκείμενος στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας ισχυρίζεται ότι έλαβε «υπό τον συντονισμό και την εποπτεία του Μαξίμου» τρία εκατομμύρια ευρώ από λιβανέζικο κατασκευαστικό κολοσσό, ώστε να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για τις άδειες, το 2016. Αυτό υποστήριξε σε αγωγή που εκδικάστηκε την Τετάρτη 1η Ιουλίου, μέσω των συνηγόρων του.

 

Ο εργολάβος, που είχε διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια κατά τον διαγωνισμό, αναφέρθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την κωδική ονομασία: «White House», δηλαδή «Λευκός Οίκος». Κατονόμασε, μάλιστα, τον Νίκο Παππά ως ενορχηστρωτή της σύναψης εικονικών συμβάσεων εκατομμυρίων.

 

Όλες αυτές οι αποκαλύψεις έλαβαν χώρα κατά την συζήτηση της αντιδικίας του με την εταιρεία Al Ghandi & Consolidated Contractors International Company llc (CCC). Αυτή είναι που έχει προσφύγει κατά της εταιρείας του κ. Καλογρίτσα, απαιτώντας την πληρωμή 3.000.000 ευρώ. Το ποσό αυτό υποστηρίζει ότι αντιστοιχεί σε προκαταβολή που φέρεται να έλαβε η εταιρεία «Τοξότης» ως υπεργολάβος για ένα εμπορικό κέντρο που έχτιζε η CCC στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 

Ωστόσο, η πλευρά Καλογρίτσα αρνείται το χρέος και υποστηρίζει ότι τα χρήματα τα πήρε η εταιρεία «Τοξότης» «υπό τον συντονισμό, την εποπτεία και καθοδήγηση του… White House». Όταν ερωτήθη ποιο είναι το «White House», απάντησε στο δικαστήριο ότι πρόκειται για το Μέγαρο Μαξίμου και το Νίκο Παππά και ότι αυτά τα χρήματα ήταν προκαταβολή για τη συμμετοχή του ίδιου στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

 

ΝΔ: Πρακτικές μαφίας

 

«Οι σοκαριστικές αποκαλύψεις από το "Πρώτο Θέμα", που προκύπτουν από τις καταθέσεις στις αίθουσες των δικαστηρίων του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, ξεπερνούν τη λειτουργία παρακράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ και παραπέμπουν σε πρακτικές μαφίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ. Η Πειραιώς προσθέτει: «Ξέραμε για τα βοσκοτόπια. Τώρα έρχονται στο φως και ιστορίες με εικονικές συμβάσεις, πολιτικές εντολές και εκατομμύρια που αλλάζουν χέρια». Ανέφερε, ειδικότερα η ΝΔ:

 

«Οι σοκαριστικές αποκαλύψεις από το "Πρώτο Θέμα", που προκύπτουν από τις καταθέσεις στις αίθουσες των δικαστηρίων του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, ξεπερνούν τη λειτουργία παρακράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ και παραπέμπουν σε πρακτικές μαφίας. Ξέραμε για τα βοσκοτόπια. Τώρα έρχονται στο φως και ιστορίες με εικονικές συμβάσεις, πολιτικές εντολές και εκατομμύρια που αλλάζουν χέρια. Πρωταγωνιστής ξανά, όπως και στους διαλόγους με τον επιχειρηματία Σ.Μιωνή, ο πιο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Παππάς. Αυτή τη φορά το "μαγαζί" έχει άλλο όνομα και γίνεται White House. Αλλά ο τρόπος που λειτουργεί είναι το ίδιο σκοτεινός και ο στόχος ο ίδιος. Η δημιουργία ενός παραθεσμικού μηχανισμού, στη Δικαιοσύνη, στο κράτος, στα ΜΜΕ που θα υπηρετεί το "μαγαζί". Υστερα και από τις σημερινές αποκαλύψεις οφείλει να δώσει εξηγήσεις ο ίδιος ο κ.Τσίπρας. Δρούσε αυτόνομα ο πιο στενός συνεργάτης του; Δρούσε σε πλήρη συνεννόηση μαζί του, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, κι αναλαμβάνει εκείνος την ευθύνη; Ας σταματήσει να κρύβεται πίσω από λέξεις χωρίς νόημα. Απαιτούνται καθαρές απαντήσεις»

 

ΣΥΡΙΖΑ: Εμείς "κόψαμε" τον Καλογρίτσα

 

Με την σειρά της η Κουμουνδούρου, αποκάλεσε τον Καλογρίτσα «συνέταιρο του κ. Θεοδωρικάκου». «Ο κ. Καλογρίτσας προσπαθεί να μετατρέψει σε πολιτικό θέμα μια αστική του διαφορά, ένα ακόμη ανεξόφλητο χρέος προς τρίτους, υπό τις οδηγίες του συνηγόρου του κ. Λοβέρδου, ο οποίος διώκεται για την υπόθεση Novartis. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Καλογρίτσας κόπηκε από την αδειοδότηση καναλιών από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν μπόρεσε να καταβάλει το τίμημα που προβλεπόταν. Τα λοιπά επιχειρηματικά του ζητήματα δεν τα γνωρίζουμε. Ας ερωτηθεί ο κ. Θεοδωρικάκος, με τον οποίο είναι συνέταιροι».

 

ΚΙΝΑΛ: Να παρέμβει η Δικαιοσύνη

 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κίνημα Αλλαγής για την υπόθεση σημειώνει ότι «τα όσα δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", για τις αναφορές ενώπιον του δικαστηρίου στη δίκη Καλογρίτσα, είναι επιβεβλημένο να διερευνηθούν σε βάθος από τη Δικαιοσνη». Καταλήγει ότι «δεν περιμένουμε απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ευνόητοι οι λόγοι. Περιμένουμε τις ενέργειες της Δικαιοσύνης. Δεν μπορεί να παραμείνουν αιωρούμενα τέτοια θέματα που ρίχνουν και άλλο δηλητήριο στον δημόσιο βίο».
 

Οι αποκαλύψεις Μαρινάκη που είχαν προηγηθεί
 

Η υπόθεση αυτή επαναφέρει στην επιφάνεια την αποκάλυψη, στην οποία είχε προβεί μήνες νωρίτερα ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό είχε δηλώσει ότι στις συναντήσεις του με το Νίκο Παππά, όταν ήταν σε εξέλιξη η υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες, ο υπουργός του ζήτησε να συναντήσει τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα. Για την ιστορία, ο Χρήστος Καλογρίτσας είχε αρχικά εξασφαλίσει μια από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, αλλά τελικά δεν κατέβαλε την πρώτη δόση ύψους 18,5 εκατομμυρίων ευρώ.
 
 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια