Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Απαλλάσσεται λόγω απάλειψης του αδικήματος

Δεν θα οδηγηθεί τελικά σε δίκη το πρώην στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. και πρώην διοικητής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, καθώς η συγκεκριμένη περίπτωση της κατάχρησης απαλείφθηκε από τον νέο Ποινικό Κώδικα. Κι αυτό, παρ’ ότι με απόφαση του Ζ’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ανώτατου δικαστηρίου, οι αρεοπαγίτες κατέστησαν αμετάκλητο το παραπεμπτικό βούλευμα σε βάρος του πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Η έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου προηγήθηκε της εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα την 1η Ιουλίου του 2019.
Η κατάθεση του αδελφού
Το εν λόγω αδίκημα συνίσταται στο γεγονός πως ο κ. Σφακιανάκης φέρεται ότι ως επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημέρωνε τον δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια (σ.σ. δολοφονήθηκε στις 19 Ιουλίου 2010 από τη «Σέχτα Επαναστατών») ότι επίκειται έρευνα της υπηρεσίας της οποίας ηγούνταν στο σπίτι του τελευταίου, προκειμένου εκείνος να απομακρύνει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του και κάθε άλλο στοιχείο που θα μπορούσε να τον συνδέσει με το blog «troktiko».
Advertisement
Η απόφαση του Αρείου Πάγου «πάτησε» σε κατάθεση του αδερφού του δημοσιογράφου ότι ο Μ. Σφακιανάκης παρείχε τότε και τεχνογνωσία στον Σωκράτη Γκιόλια για ζητήματα ασφαλούς επικοινωνίας με τη χρησιμοποίηση κινητών από ξένα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, ενώ τον ενημέρωνε σε καθημερινή βάση για τους κινδύνους που διέτρεχε, αφού το blog είχε ανοιχτά μέτωπα εξαιτίας των αναρτήσεών του. Σύμφωνα πάντα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, ο αδερφός του δημοσιογράφου υποστήριξε ακόμα ότι ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να είχε πει στον Σωκράτη Γκιόλια 15 μέρες πριν από τη δολοφονία του «να προσέχει».
Ειδικότερα, ο κ. Σφακιανάκης διώχθηκε με αφορμή μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση που είχε κατατεθεί σε βάρος του Γκιόλια και αφορούσε ανάρτησή του στο «troktiko», αλλά η εν λόγω έγκληση, πάνω στην οποία βασίστηκε η κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας, είχε ανακληθεί από τον μηνυτή, δεν εκδικάστηκε ποτέ και η δικογραφία πολτοποιήθηκε.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του απόστρατου αξιωματικού, Χρίστο Μυλωνόπουλο, καθηγητή Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών, η πράξη την οποία φέρεται να διέπραξε ο εντολέας του είναι ανέγκλητη (μη αξιόποινη) καθώς έχει απαλειφθεί από τον νέο Ποινικό Κώδικα και λανθασμένα δημοσιεύματα στον Τύπο και αναρτήσεις συγχέουν την παρούσα υπόθεση με τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια, με την οποία δεν έχει ουδεμία σχέση.
Αμετάκλητο βούλευμα
Ο ίδιος ο Μανώλης Σφακιανάκης αρνείται κατηγορηματικά όσα του αποδίδει το αμετάκλητο βούλευμα, σε δήλωσή του στην «Εφ.Συν.», το οποίο -όπως υποστηρίζει- είναι προϊόν ενός «ανελέητου κυνηγητού που υπέστην από το 2014 μέχρι το 2019, με αποτέλεσμα να έχουν εκδοθεί υπέρ μου αλλεπάλληλα απαλλακτικά βουλεύματα».
Αναφερόμενος στην απόφαση του Αρείου Πάγου, ο πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υποστήριξε ότι αυτή βασίστηκε σε μια πολτοποιημένη δικογραφία, διευκρινίζοντας ότι τότε οι άνδρες του τμήματός του είχαν διενεργήσει έλεγχο στην οικία του Σωκράτη Γκιόλια, είχαν εντοπίσει στοιχεία και είχε παραπεμφθεί σε δίκη. «Ποια βοήθεια επομένως του παρείχα; Γιατί ο αδερφός του θυμήθηκε να δώσει τη συγκεκριμένη κατάθεση στον ανακριτή 6 χρόνια μετά τη δολοφονία του και όχι νωρίτερα;» αναρωτήθηκε.


Μαρία Δήμα


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια