Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σε «επιφυλακή» ο κρατικός μηχανισμός για τα εισαγόμενα κρούσματα

Η αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού, μετά και το άνοιγμα των συνόρων, «αναγκάζει» τον κρατικό μηχανισμό να ανεβάσει στροφές θέτοντας στο προσκήνιο το
επιχειρησιακό σχέδιο στις πύλες εισόδου της χώρας.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τα εισαγόμενα κρούσματα αυξάνονται διαρκώς. Σήμερα στις πύλες εισόδου εντοπίστηκαν 24 από τα 50 νέα κρούσματα, τα οποία κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ, ενώ την Τετάρτη είχαν ανακοινωθεί 33 νέα κρούσματα, με τα δύο τρίτα να εντοπίζονται στις πύλες εισόδου της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 12:30 θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τη μορφή τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να συζητηθεί η πορεία υλοποίησης του επιχειρησιακού εχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου. Στο σχέδιο συμμετέχουν και στελέχη από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ενοπλες Δυνάμεις ώστε να ενισχυθεί το δυναμικό των μικτών κλιμακίων, υπό τον επιχειρησιακό συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. 
Στην τηλεδιάσκεψη, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα συμμετέχουν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού 'Εργου Ακης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Θεόδωρος Κλιάρης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Καθηγητής της Επιστήμης των Δεδομένων και Λειτουργιών Κίμωνας Δρακόπουλος.
Oπως έγινε γνωστό, η παρουσίαση του σχεδίου και της κατανομής των δυνάμεων από όλα τα Σώματα, θα γίνει από τον κ. Χαρδαλιά και στοιχεία της λειτουργίας του Συστήματος στοχευμένης δειγματοληψίας, από τον κ. Δρακόπουλο.
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε πως «υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα στη χώρα αλλά η αύξηση είναι ήπια και ελεγχόμενη», σημειώνοντας πως σε 31.169 τεστ που έγιναν σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας 1η έως 6 Ιουλίου 2020 εντοπίστηκαν 100 θετικά, δηλαδή μόλις το 0,3%.
Σύμφωνα με τον ιδιο, τα μεγαλύτερα προβλήματα οφείλονται στην εισαγωγή κρουσμάτων από τα χερσαία σύνορα, ιδίως γιατί εμφανίζεται έξαρση του κορωνοϊού στις χώρες των Βαλκανίων και για τον λόγο αυτό, αναδιατάχθηκαν τα δειγματοληπτικά στοχευμένα τεστ για τον κορωνοϊό,  δίνοντας πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πύλη εισόδου του Προμαχώνα.
«Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα σε διεθνές επίπεδο και είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόζουμε ανάλογα τις αποφάσεις μας. είτε αποκλείοντας, ελπίζουμε προσωρινά, επισκέπτες από βεβαρημένες περιοχές -όπως δυστυχώς έγινε με τη Σερβία- είτε επιτρέποντας πιο γρήγορα πτήσεις από άλλες χώρες, όπως θα γίνει με το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 15 Ιουλίου», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια