Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στον ανακριτή η Ρένα Δούρου για την τραγωδία στο Μάτι

H πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου είναι το τρίτο πρόσωπο που θα εμφανιστεί σήμερα ενώίον του ανακριτή Θανάση Μαρνέρη, αφού εχει κληθεί σε απολογία για την τραγωδία
στο Μάτι.
 Στον απόηχο των ηχηρών αποκαλύψεων και καταγγελιών για «προσπάθειες συγκάλυψης» ευθυνών που έχουν ανοίξει κι ένα νέο γαϊτανάκι μηνύσεων και εξωδίκων μεταξύ αξιωματικών της πυροσβεστικής, το πιο κεντρικό πολιτικό προσωπο που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των κατηγορουμένων θα εμφανιστεί για να ζητήσει προθεσμία ώστε να προετοιμάσει την υπεράσπισή της.
Οι κατηγορίες που αποδίδονται στους 20 κατηγορούμενους , είναι σε βαθμό πλημμελήματος, και αφορούν σε εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως, σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.
Αίτημα για κακούργημα
Η απολογία της κας Δούρου, η οποία θα πάρει βέβαια προθεσμία που πιθανόν να εκτείνεται μέχρι τον Σεπτέμβριο, για να ενημερωθεί για τη δικογραφία, έρχεται δυο χρόνια μετά την τραγωδία και κυρίως σε μια πολύ φορτισμένη χρονικά στιγμή. Εκκρεμεί άλλωστε το δεύτερο αίτημα του ανακριτή με το οποίο ζητεί να αναβαθμιστεί   το κατηγορητήριο για κάποιους από τους κατηγορούμενους (το πρωτο εχει απορριφθει) και αναμένεται προσεχώς η απάντηση της εισαγγελίας.
Ρ. Δούρου: Διαχρονική ευθύνη συστήματος και κράτους 
Μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων για την πολύνεκρη φωτιά στο Μάτι, τον Μάρτιο του 2019 , η τότε περιφερειάρχης Αττικής, προέβη σε δήλωση, στην οποία έκανε λόγο για αντικειμενική πολιτική ευθύνη του συστήματος και του κράτους, και μάλιστα διαχρονικά.
«Αναρχη δόμηση, ελλιπής αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων και της κλιματικής αλλαγής, αργός εκσυγχρονισμός των δομών του κράτους, κωλύματα για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων. Ενα σύνολο ευθυνών, που οδηγεί πίσω στον χρόνο και αφορά όλους όσοι άσκησαν διοίκηση. Την ίδια στιγμή αποτελεί πεποίθησή μου ότι όλοι όσοι διοικούν δεν πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης» ανέφερε, μεταξύ άλλων, τονίζοντας πως καμία δικονομική διαδικασία δεν μπορεί να σβήσει την ανείπωτη θλίψη της για την εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική.
Η ίδια δεν αποποιήθηκε της πολιτικής της ευθύνης, ωστόσο άφησε σαφείς αιχμές κατά των πολιτικών της αντιπάλων και ορισμένων ΜΜΕ, που «επιχείρησαν να σηκώσουν τις όποιες πολιτικές ευθύνες για χρονικές παθογένειες του κρατικού μηχανισμού. Αυτό έπραξαν, προκειμένου να δημιουργήσουν τον αντιπερισπασμό που εναγωνίως αναζητούσαν, στη θύελλα σκανδάλων και διαφθοράς που βαρύνει τις πολιτικές δυνάμεις στις οποίες ανήκουν και εκμεταλλεύονται μια εθνική τραγωδία και τη δυστυχία που την συνοδεύει», ανέφερε τότε.
Όπως τόνιζε η κ. Δούρου, «η ατομική μου στάση είναι τελείως διαφορετική από το να απειλώ τη Δικαιοσύνη ή να κλαυθμυρίζω περί διώξεων –όπως αυτοί που το κάνουν για να αποσείσουν τις βαρύτατες ποινικές, ηθικές και πολιτικές ευθύνες δεκαετιών– και να συκοφαντώ τους πολιτικούς αντιπάλους. Είναι αλήθεια ότι η απονομή της Δικαιοσύνης χρειάζεται υπομονή. Ακόμη και οι αθώοι χρειάζεται κάποιες φορές να περιμένουν».
Αυτά τον Μάρτιο του 2019. Τον Ιούλιο του 2020 πλέον τα πράγματα ακόμα και στην πολιτική σκηνή δείχνουν να έχουν πάρει μια εντελώς διαφορετική τροπή..





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια