Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δημήτρης Τζελέπης: Η ώρα του υπουργού να βάλει τάξη στο Πυροσβεστικό Σώμα

Τα όσα αποκάλυψε η «Καθημερινή της Κυριακής» για την πυρκαγιά στο Μάτι είναι ενδεικτικά της εποχής εκείνης. Ένα παρασκήνιο εντελώς βρώμικο που μόνο στόχο είχε να βλάψει του
άλλους για να ανελιχθούν κάποιοι άλλοι.
Η τότε κυβέρνηση με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα, που ήταν στην Βοσνία για να τιμηθεί  για τις Πρέσπες, άργησε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ενημερωθεί σωστά και από πρώτο χέρι για την πορεία της πυρκαγιάς. Αντ’ αυτού   έκανε απανωτά λάθη εκείνες τις ημέρες, πραγματοποίησε live σύσκεψη από το συντονιστικό της πυροσβεστικής και ρωτούσε για τους ανέμους και τι ώρα θα σηκωθούν τα Canadair, ενώ η φωτιά είχε σβήσει στη θάλασσα και το Μάτι είχε νεκρούς. Δεν του μίλησε κανείς για θύματα, τις επόμενες ημέρες έγινε μία συνέντευξη τύπου που έδειχνε πιθανό δόλο για την φωτιά από κάτι δορυφόρους και τον τότε Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να λέει «ψάχνω και δεν βρίσκω λάθη» και ότι «θα έκανα ξανά τα ίδια». Ακόμη μία συγγνώμη να πούνε για μια από τις χειρότερες τραγωδίες της σύγχρονης Ελλάδας.
Τα όσα όμως αποκάλυψε η «Καθημερινή» δείχνουν ότι το Πυροσβεστικό σώμα είναι ένα σώμα που δεν είναι και το καλύτερο από πλευράς ηθικής. Ο κ. Ματθαιόπουλος, ο τότε Αρχηγός της Πυροσβεστικής, σύμφωνα με τους διαλόγους που δημοσιεύτηκαν, απείλησε τον ειδικό πραγματογνώμονα κ. Λιότσο που είχε οριστεί από τον εισαγγελέα και διαβάσαμε να του λέει «βάλε άναρχη δόμηση, πεύκα, καύσιμη ύλη, ποιός θα σου πει τίποτα; Αυτά είχα, αυτά έβαλα». Διάλογοι που δεν αντιπροσωπεύουν ένα Σώμα που θέλει να έχει τιμή και ηθική.
Τα γαλόνια δεν είναι για να κάνει ο κάθε αρχηγός δημόσιες σχέσεις με προσωπικό στόχο την ανέλιξη και να τιμωρεί όσους δεν είναι επιθυμητοί. Ώρα να ξηλωθούν κάποια γαλόνια.
Ήρθε η ώρα του τωρινού Υπουργού Προστασίας του Πολίτη να καθαρίσει την Πυροσβεστική από αυτά τα άτομα που έχουν στόχο μόνο το δαχτυλίδι, γιατί η Πυροσβεστική δεν είναι μία αργόμισθη υπηρεσία.
Η «Καθημερινή» αποκάλυψε πως κάηκαν η Μάνη και τα Κύθηρα το καλοκαίρι του 2017 και πως ο Καπελιός καθάρισε τον Βασιλειάδη, αφού δεν «σήκωσε» εναέρια μέσα.
Εάν είναι να καίγονται περιουσίες, δάση και να κινδυνεύουν ζωές για τα προσωπικά καπρίτσια του κάθε αξιωματικού της Πυροσβεστικής, τότε κάτι πάει λάθος στο Σώμα.
Πρέπει να καθαρίσει επιτέλους «η ήρα από το στάρι», γιατί εδώ δεν είμαστε στο μυθιστόρημα «Φαρενάιτ 451» που οι πυροσβέστες έκαιγαν βιβλία. Ο απλός πυροσβέστης με την μάνικα δεν φταίει σε τίποτα να συμμετέχει σε τέτοια παιγνίδια εξουσίας ξέροντας ότι κινδυνεύει η ζωή του. Άλλωστε ένας πυροσβέστης στο Μάτι προσπαθούσε να σβήσει την φωτιά και έχασε την ζωή του αφήνοντας πίσω ένα μωρό παιδί και μία γυναίκα.
Κύριε Χρυσοχοΐδη, ήρθε η ώρα να βάλετε τάξη σε ένα σώμα που όζει από παιγνίδια εξουσίας.

Γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης - μεταπτυχιακός φοιτητής του προγράμματος Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Σπουδές, Δίκαιο, Οικονομία και Πολιτική της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια