Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τουρκικές προκλήσεις: Τείχος αποτροπής στήνει η Αθήνα στο Αιγαίο


Σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης τελούν από το μεσημέρι της Τρίτης 21 Ιουλίου κυβέρνηση και Ένοπλες Δυνάμεις μετά το νέο κρούσμα της τουρκικής
επιθετικότητας, ήτοι την έκδοση navtex, για την διενέργεια θαλασσίων ερευνών, νοτίως του Καστελόριζου, εντός των ορίων της ελληνικής ΑΟΖ, λίγες ώρες μετά την ευτυχή για την Ελλάδα κατάληξη της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για το Ευρωπαικό Ταμείο Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τόσο στο Υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο Πεντάγωνο ήταν ενήμεροι από το βράδυ της Δευτέρας για τις «ύποπτες» κινήσεις της τουρκικής ηγεσίας, εξ ου και όπως επισημαίνουν ανώτερες στρατιωτικές πηγές δεν υπήρξε κανένας αιφνιδιασμός από το νέο γύρο της προκλητικότητας της Άγκυρας. «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα» ήταν το σιβύλλικο σχόλιο κυβερνητικών πηγών, που, όπως έλεγαν, απέφευγαν την δραματοποίηση της κατάστασης μετά τη σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια – είχε αργότερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογο του, Νίκο Χριστοδουλίδη, χάριν του καλύτερου δυνατού συντονισμού ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία έναντι της έξαρσης της τουρκικής επιιθετικότητας – τον Υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο κα τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, συζητήθηκαν διεξοδικώς τα σενάρια πίσω από τη νέα τουρκική πρόκληση και κατά πόσον αυτή στρέφεται κατά της Ελλάδος, της Κύπρου ή συνιστά την πρώτη απάντηση Ερντογάν στην ενεργότερο Αιγυπτιακή εμπλοκή στον εμφύλιο της Λιβύης, που προοιωνίζεται το πράσινο φώς της Βουλής της χώρας για στρατιωτική επέμβαση του Καίρου στο θέατρο επιχειρήσεων στην ανατολική Λιβύη. Πέραν της προσπάθειας αποκωδικοποίησης των τουρκικών επιδιώξεων, το τρίγωνο Μαξίμου – Βασιλίσσης Σοφίας – Πεντάγωνο συζήτησαν επί της μορφής, που θα πάρει η ελληνική αντίδραση σε περίπτωση, που η Τουρκία πραγματώσει τις απειλές της είτε σε διπλωματικό, είτε και σε στρατιωτικό επίπεδο.
Σε αυτό το πλαίσιο, σε κατάσταση ετοιμότητας τελεί από χθες το μεσημέρι το Πολεμικό Ναυτικό – το 85% του στόλου μας βρίσκεται στο Αιγαίο - παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις των 19 τουρκικών στρατιωτικών πλοίων, που εξήλθαν των ναυστάθμων τους, χωρίς, πάντως, έως αργά χθες το βράδυ να είναι ευκρινές, που ακριβώς κατευθύνονται ή ποια αποστολή καλούνται να φέρουν εις πέρας.
Αναμένουν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στις 24 Ιουλίου – διεθνής κινητοποίηση
Ανάμεσα στα σενάρια, που τίθενται από χθες επί τάπητος, στην κυβέρνηση θεωρούν πως η ημέρα – κλειδί, όπου πιθανολογείται κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας,  είναι η προσεχής Παρασκευή, 24 Ιουλίου, ανήμερα της επετείου της Συνθήκης της Λωζάνης και της προσευχής, που έχει προαναγγείλει ο Τούρκος πρόεδρος στην Αγιά Σοφιά, χωρίς, βεβαίως αυτό να σημαίνει, πως αίρεται έως τότε η κατασταση αυξημένης ετοιμότητας των Ενόπλων μας Δυνάμεων.  
Επιπλέον, και ανεξαρτήτως του εάν η Άγκυρα επιχειρεί να δοκιμάσει ακόμη μία φορά τα νεύρα της Αθήνας – ανάλογη navtex είχε εκδοθεί και το 2018 – ή ο Ταγίπ Ερντογάν προβεί στο απονεννοημένο – επανέλαβε και χθες με το γνωστό αμετροεπές ύφος του πως η Τουρκία δεν θα ρωτήσει κανέναν για το τι θα πράξει στη Μεσόγειο – ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιοποίησε την προγραμματισμένη συνάντηση, που είχε με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να εκπέμψει ξεκάθαρο μήνυνα προς πάσα κατεύθυνση: «Η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Και βέβαια η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδος και Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά.  Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας, αλλά πρέπει να γνωρίζετε και εσείς ότι εφ όσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση, η επιβολή κυρώσεων από πλευράς ΕΕ κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος».
Στην κυβέρνηση άκουσαν με ικανοποίηση για την ώρα, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, την ξεκάθαρη ευρωπαική στάση αλληλεγγυής έναντι Αθήνας και Λευκωσίας, αλλά και την αποχή από κάθε ευρωτουρκικό ουσιαστικό διάλογο εφ όσον η Τουρκία δεν τερματίζει την επιθετική της στάση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε κατά την χθεσινή ημέρα με παίκτες – κλειδιά στην ευρύτερη και όχι μόνο περιοχή ενημερώνοντας τους για το νέο γύρο τουρκικής επιθετικότητας και ξεκαθαρίζοντας τους πως η Αθήνα θα υπερασπιστεί με κάθε διαθέσιμο μέσο, θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. «Οχλήσεις» να αναστείλει κάθε επιθετική ενέργεια σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο έλαβε σύμφωνα με πληροφορίες από σημαίνοντες διεθνείς παίκτες ο Ταγίπ Ερντογάν και μένει να αποδειχθεί, όπως τόνιζαν κυβερνητικά στελέχη, κατά πόσον οι εν λόγω κλιμακούμενες πιέσεις θα αποδώσουν.  
Είναι πλέον σαφές πως ένα από τα μέτρα, που λαμβάνει η Αθήνα έναντι της τουρκικής επιθετικότητας είναι η διεθνοποίηση της νέας φάσης της τουρκικής προκλητικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε χθες βράδυ πως η πρεσβεία μας στην Άγκυρα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι ελληνικές αρχές ήγειρα το ζήτημα στην Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειες της, που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση. Επιπλέον, την κατάσταση, όπως εξελίσσεται στο Αιγαίο είχε την ευκαιρία να συζητήσει ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Αμερικανό ομόλογο του, Μαρκ Έσπερ, στον οποίο ξεκαθάρισε πως η Αθήνα διατηρεί ακεραία την αποφασιστικότητα να προασπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα.  


Σπύρος Μουρελάτος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια