Η “σύσφιξη των σχέσων” των ανωτάτων στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και το λάθος μήνυμα

“Να γνωριστούμε καλύτερα”, το γνωστό “to know us better”, που μάθαμε από  τη γνωστή ελληνική ταινία με τον αξέχαστο Χρόνη Εξαρχάκο, είχαμε το περασμένο Σάββατο στη Σχολή
Ναυτικών Δοκίμων. Τα ανώτατα συμβούλια των Γενικών Επιτελείων προκλήθηκαν συν γυναιξί, για μια βραδιά με ζωντανή μουσική δίπλα στη θάλασσα, στη ΣΝΔ. Σκοπός της εκδήλωσης να “γνωριστούν καλύτερα τα μέλη των συμβουλίων”.
Σε άλλες εποχές τέτοιες εκδηλώσεις θα ήταν κάτι συνηθισμένο. Αλλά στις ημέρες που διανύουμε, νομίζουμε ότι δίνουν λάθος μήνυμα, ειδικά προς το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που δουλεύει ακατάπαυστα σε πολλά διαφορετικά “μέτωπα”. Εθνική Ασφάλεια, μεταναστευτικό-προσφυγικό, κορωνοϊός, φωτιές και …ότι άλλο προκύψει. Συνεπώς οι δεξιώσεις 100+ ατόμων με πολυήμερη προετοιμασία και τα “to know us better”, είναι μάλλον περιττά.
Οι ανώτατοι αξιωματικοί θα πρέπει τώρα να καταλάβουν ότι το μεγαλύτερο και πιο αξιόπιστο όπλο που διαθέτουν αν “όλα πάνε στραβά”, είναι οι άνθρωποι των Ενόπλων Δυνάμεων. Το προσωπικό που θα κληθούν να διοικήσουν και να οδηγήσουν. Η αγωνία τους θα πρέπει να είναι πως θα εμπνεύσουν αυτόν τον κόσμο, ο οποίος είναι ΜΟΝΟΣ του, χωρίς καμία προστασία από ΚΑΝΕΝΑΝ, και κρατά τις Ένοπλες Δυνάμεις όρθιες τα τελευταία 10 χρόνια!
Συνεπώς η διακλαδική “σύσφιξη των σχέσεων” των ανωτάτων θα μπορούσε να περιμένει. Προέχει η σχέση με το ξεχασμένο προσωπικό των ΕΔ. Οι ανώτατοι θα πρέπει να αποδεχτούν ότι υπάρχει ιεραρχία στις ΕΔ που γίνεται ΑΠΟΛΥΤΩΣ σεβαστή, αλλά δεν υπάρχουν “κάστες”.
ΥΓ. Ο ανώτατος που ενοχλείται για την χρήση των …ασανσέρ ανωτάτων στο ΥΠΕΘΑ -ναι υπάρχουν τέτοια- από “μη ανώτατους” είναι προφανώς η εξαίρεση στον κανόνα. Καλό θα ΄ναι όσοι έχουν τέτοιες απαρχαιωμένες και επικίνδυνες για το ηθικό του στρατεύματος απόψεις, να προσγειωθούν στην πραγματικότητα του 2020. Καλό επίσης είναι, να μάθουν να μπαίνουν σε ασανσέρ και με “κατώτερους” ή και με πολίτες. Μπορεί να χρειαστεί να βρεθούν μαζί και σε κάποιο “χαράκωμα” που λέει ο λόγος. Κι εκεί δεν υπάρχουν “χαρακώματα ανωτάτων”.