Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Έριδες στην ΕΥΠ για τον αρχηγό παρά την κρισιμότητα των ημερών στο Αιγαίο

Αυτό που προκαλεί εντύπωση, όπως παρατηρούν έμπειρα στελέχη υπηρεσιών ασφαλείας, είναι ότι αυτή η «μίνι» εσωτερική κρίση στην ΕΥΠ εκτυλίσσεται σε μία περίοδο που η Υπηρεσία καλείται να
διαχειριστεί μία εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση στα ελληνοτουρκικά. Η «ανακωχή» που θα μπορούσε να θεωρηθεί αυτονόητη σε μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών, λόγω  της κρισιμότητας της περιόδου, φαίνεται ότι δεν εισακούγεται από αρκετούς στο εσωτερικό των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών.
Η διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους συνδικαλιστές της ΕΥΠ και τον διοικητή της υπηρεσίας, Παναγιώτη Κοντολέοντα. Το αποκορύφωμα της διαμάχης, η οποία υπόβοσκε εδώ και πολλούς μήνες, ήρθε όταν κατατέθηκε στο Βουλή νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει τη μεταφορά της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικών Πληροφοριών της ΕΥΠ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Οι συνδικαλιστές της ΕΥΠ αντέδρασαν εκδίδοντας μάλιστα και σχετική ανακοίνωση.
Χθες, ωστόσο, επανήλθαν με νέα ανακοίνωση με στόχο τον διοικητή Παναγιώτη Κοντολέων, στην οποία ζητούν από τον πρωθυπουργό να τον αποπέμψει. Πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη κάνουν λόγο για ανακοίνωση που κρύβει πολιτικές σκοπιμότητες και που δεν εκφράζει το σύνολο των συνδικαλιστών.
Αναλυτικά ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αναφέρει: «Γιατί τώρα; Γιατί έτσι; Απορούν οι υπάλληλοι της ΕΥΠ με ποιο σκεπτικό η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει αυτό το νευραλγικό τομέα της Υπηρεσίας και ταυτόχρονα να καυχιέται στον Τύπο για τις επιτυχίες της.  Αυτές τις κρίσιμες στιγμές σταματήστε τα πειράματα και ενεργοποιήστε όλες τις δυνάμεις της ΕΥΠ ώστε να οχυρωθεί η χώρα στον τομέα της ασφάλειας. Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΥΠ είναι υπεύθυνη εκτός των άλλων, της Εθνικής ασφάλειας της εδαφικής ακεραιότητας και του Εθνικού πλούτου της χώρας. Καλούμε τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω την απόφαση παραχώρησης της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικών Πληροφοριών στο ΓΕΕΘΑ και να απαλλάξει των καθηκόντων του τον κ. Κοντολέοντα γιατί είναι ανεπαρκής να στηρίξει το εθνικό έργο της ΕΥΠ».
Από την πλευρά τους πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη «βλέπουν»… αλλότρια κίνητρα πίσω από τις ανακοινώσεις των συνδικαλιστών. Μία από αυτές τις πηγές αναφέρει ότι «σε μία τέτοια κρίσιμη περίοδο είναι αδιανόητο υπάλληλοι μυστικής υπηρεσίας να καταφέρονται ανοιχτά κατά του διοικητή τους. Μήπως υπάρχουν πολιτικά κίνητρα; Εκτός αυτού η ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες δεν εκπροσωπεί όλο το Διοικητικό Συμβούλιο. Υπάρχουν μέλη του Δ.Σ. που εκφράζουν αντίθετη άποψη και αντιδρούν σε αυτή τη στάση. Επίσης, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή υπογράφεται από πολλούς υπουργούς και δεν είναι  δημιούργημα ενός ανθρώπου. Σε κάθε περίπτωση οι διαφωνίες σε μία μυστική υπηρεσία δεν λύνονται με αυτόν τον τρόπο, αψηφώντας παντελώς τον κίνδυνο να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από άλλες χώρες».


Αλέξανδρος Καλαφάτης


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια