Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ξεροκέφαλοι και αδύναμοι - του Κων/νου Τζέκη

Άρθρο του Κωνσταντίνου Τζέκη: Ήταν, κάποτε, ένας πλούσιος με ωραίο σπίτι και ευτυχισμένη οικογένεια. Δίπλα του, σε μια καλύβα, φυτοζωούσε ο πάμφτωχος αδελφός του. Ο πλούσιος
ντρέπονταν για την κατάντια του αδελφού του, ιδίως, γιατί, οι γνωστοί του τον μέμφονταν, ότι τον έχει εγκαταλείψει.  Οι προσπάθειές του να τον ενισχύσει οικονομικά, προσέκρουαν στην εμμονική άρνηση του φτωχού.
Ο φτωχός επέστρεφε στο σπιτάκι του το βράδυ, περνώντας ένα γεφυράκι. Ο πλούσιος σκέφθηκε να σκορπίσει κρυφά στη γέφυρα χρήματα, ώστε να τα βρει ο αδελφός του. Πράγματι, μια σκοτεινή βραδιά πραγματοποίησε το σχέδιο του.
Ο φτωχός επιστρέφοντας κοντοστάθηκε πριν τη γέφυρα και αναρωτήθηκε, αν θα μπορούσε, να τη διαβεί με κλειστά μάτια, πράγμα που έκανε, χωρίς να βρει τα χρήματα.
Το παραπάνω σκηνικό μου θυμίζει τη χώρα μας σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις της Ευρώπης. Καμία Κυβέρνηση δεν κατάφερε να απορροφήσει τα χρήματα που μας ανήκουν με τον ΕΣΠΑ ή άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα.  Κάθε χρόνο διαβάζουμε για απορροφήσεις ελάχιστες,  που ποτέ δεν ξεπερνούν τα μισά χρήματα, που μας αναλογούν.
Το χειρότερο είναι, ότι κανείς δεν αντιδρά. Κανένας "αρμόδιος" δεν κλήθηκε, να απολογηθεί για την αδυναμία του ή τον ωχαδερφισμό του, να ετοιμάσει τις ανάλογες μελέτες, ώστε να εισρεύσουν στη χώρα μας χρήματα. Ύστερα παραπονούμαστε για την έρπουσα οικονομία, για το κακό της χάλι για την ανυπαρξία των έργων.
Πριν λίγες μέρες, συμμετείχαμε στους πανηγυρισμούς για την ενίσχυση της χώρας μας με 72 δις . Λεφτά με ουρά. Ξεκούραστα. Τζάμπα και τα δάνεια χωρίς τόκους.
Όμως, μετά τα πανηγύρια έρχεται η απαισιοδοξία. Με ποιά υποδομή , ποιούς "αρμόδιους", ποιά μέθοδο, ποιά στρατηγική  θα μπορούσαμε, να οδηγηθούμε στην απορρόφηση αυτών των χρημάτων;
Με τις αδυναμίες των Δήμων και των επιτελείων τους; Με τις μεγαλύτερες αδυναμίες των Περιφερειών και τις επιλογές ανίδεων ανθρώπων με κομματικά κριτήρια ή φιλικά χωρίς επαρκείς γνώσεις; Με τα συμφέροντα που άγουν και καθοδηγούν τη χώρα κατά τα νερά τους; Πως;
Ας γίνω πάλι μια Κασσάνδρα.(Η καταγωγή μου από την Κασσάνδρα μου το επιτρέπει). Χωρίς βελτίωση των προϋποθέσεων των μελετών, χωρίς βελτίωση της βοήθειας στην επιχειρηματικότητα, χωρίς πάταξη της γραφειοκρατίας, χωρίς απλούστευση των αδειοδοτήσεων, χωρίς μίζες, χωρίς έμπνευση, σχεδιασμό, στρατηγική και βούληση πιεστική και ακλόνητη, δεν θα απορροφήσουμε ούτε το 40 τα εκατό των αναλογούντων χρημάτων.
Οι φόβοι μου σε πραγματικά γεγονότα. Όταν μια Περιφέρεια απορροφά το 18 τα εκατό των χρημάτων του ΕΣΠΑ, που την αναλογούν, πως θα απορροφήσει αυτό το ομολογουμένα τεράστιο κονδύλιο;
Με θαύματα μόνο δεν σώζεσαι από πνιγμό. Χρειάζεται και να κουνήσεις τα χέρια. Εκτός και αν περιμένεις κάποιος να σου πετάξει σωσίβιο.  Μα εθελοντές ναυαγοσώστες στην περίπτωση μας δεν υπάρχουν. Στη διεθνή κονίστρα υπάρχουν μόνο η Σκύλα και η Χάρυβδη. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια