Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ιδού η απόφαση: Σε ιδιώτες – ένστολους και ένοπλους- η φύλαξη δημόσιων εγκαταστάσεων- Φεύγει η αστυνομία

Έναν ιδιωτικό «στρατό» θα έχει πλεον κάθε δημόσιος οργανισμός , οργανισμός κοινής ωφελείας και γενικά επιχειρήσεις Ν.Π.Δ.Δ. καθώς και οι χρηματοποστολές, καθώς με απόφαση του
Υπουργού Προστασίας του Πολίτη εγκρίθηκε η πρόσληψη ιδιωτών από τους οργανισμούς αυτούς για τη φρουρησή τους η οποια αφαιρείται από την αστυνομία.
Οι ιδιώτες θα προσλαμβάνονται  με συμβάσεις με τους ίδιους τους οργανισμούς, αλλά με προϋποθέσεις και εκπαίδευση που θα ορίζονται από την Ελληνική Αστυνομία.
Το κυριότερο οι ιδιώτες φρουροί θα είναι ένστολοι και ένοπλοι, ενώ εκτός από την φρούρηση των εγκαταστάσεων θα αναλαμβάνουν και τις χρηματαποστολές όλων αυτών των οργανισμών.
Η απόφαση
Στην υπουργική απόφαση αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «..η πρόσληψη ιδιωτών για τις ανάγκες ασφάλειας ή φρούρησης οποιασδήποτε εγκατάστασης ή χώρων Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Επιχειρήσεων, καθώς και για τη συνοδεία χρηματαποστολών αυτών, εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Για το σκοπό αυτό οι παραπάνω φορείς γνωρίζουν εγγράφως στη Διεύθυνση Πολιτικού Προσωπικού του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας το μήνα Δεκέμβριο κάθε έτους τον αριθμό του προσωπικού που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών τους.
Για την πρόσληψη υπογράφεται σύμβαση μεταξύ των Ν.Π.Δ.Δ. του Οργανισμού ή της Επιχείρησης και των ενδιαφερομένων ιδιωτών οι οποίοι προσλαμβάνονται κατόπιν διαγωνισμού και με τη διαδικασία που καθορίζεται
Αποστολή-Έλεγχος-Εποπτεία
 «1. Η αποστολή του προσωπικού της κατηγορίας αυτής, σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν. 1339/1983, συνίσταται:
α. Στη φρούρηση των εισόδων και άλλων ευπαθών στόχων κεντρικού ή περιφερειακού καταστήματος ή υποκαταστήματος των εν λόγω φορέων, για την επισήμανση υπόπτων και αποτροπή ληστειών, άλλων πράξεων, βίας ή εγκλημάτων κατά της περιουσίας ή εξτρεμιστικών ενεργειών κατά προσώπων ή πραγμάτων (εγκαταστάσεων) που συνάδει με την αποστολή των φορέων αυτών.
β. Στην επιτήρηση άλλων ευπαθών χώρων ή στόχων, στον εντοπισμό και επισήμανση υπόπτων αντικειμένων, στον αποκλεισμό του χώρου και άμεση ειδοποίηση της οικείας Αστυνομικής Αρχής για τις περαιτέρω ενέργειες από τις Αστυνομικές Αρχές ως και την πρόληψη κάθε έκνομης ενέργειας.
γ. Στην ασφαλή συνοδεία χρηματαποστολών.
Η οπλοφορία είναι υποχρεωτική για την εκτέλεση των πιο πάνω καθηκόντων.
Ο έλεγχος, όσον αφορά την οπλοφορία, στολή, εμφάνιση και την ακριβή εκτέλεση των καθηκόντων, γίνεται τόσο από τα Ν.Π.Δ.Δ., τους Οργανισμούς ή Επιχειρήσεις όπου το προσωπικό αυτό παρέχει τις υπηρεσίες του, όσο και από την κατά τόπο αρμόδια Αστυνομική Αρχή.
Από τα Ν.Π.Δ.Δ., τους Οργανισμούς και Επιχειρήσεις κοινής ωφελείας τηρούνται και ενημερώνονται τα ατομικά έγγραφα του προσωπικού αυτού (ως προς τις μεταβολές, πειθαρχικές ποινές, ασθένειες, άδειες κ.λπ.) από τον διορισμό μέχρι την απόλυσή του.
Οι καταστάσεις υπηρεσίας (ωράριο, στοιχεία προσωπικού ασφάλειας, είδος εκτελούμενης υπηρεσίας) κοινοποιούνται έγκαιρα στα κατά τόπο αρμόδια Αστυνομικά Τμήματα από τα οποία ζητείται από τους ενδιαφερόμενους φορείς κάθε αναγκαία συνδρομή ή χρήσιμη πληροφορία για την αποδοτικότερη διάθεση του προσωπικού αυτού.
Για παραπτώματα που τυχόν βεβαιώνονται από τα Αστυνομικά Τμήματα υποβάλλεται ειδική αναφορά η οποία διαβιβάζεται στον ενδιαφερόμενο φορέα εργοδότη για τον προσήκοντα διοικητικό έλεγχο».
Η Υπουργική απόφαση δημοσιεύτηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και μπορείτε να την δείτε εδώ:


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια