Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τα «όπλα» της Αθήνας που στρίμωξαν την Άγκυρα- Οι κινήσεις στην σκακιέρα του Αιγαίου και η απειλή που δεν ήταν μπλόφα

Απέναντι στο δίλλημα να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ένταση και να ‘’βάλει φωτιά’’ στην Ανατολική Μεσόγειο ερχόμενη σε σύγκρουση με την Ελλάδα ή να αποσυμπιέσει την κατάσταση
αποσύροντας ναυτικές δυνάμεις η Άγκυρα έκανε την επιλογή της. Και δεν αιφνιδίασε ούτε αυτή τη φορά δικαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι οι γείτονες επιθυμούν πάντα να ‘’παίζουν στα σίγουρα’’ και προχωρούν σε τακτικές κινήσεις αναδίπλωσης όταν έχουν να αντιμετωπίσουν έναν αποφασισμένο για όλα αντίπαλο και διατρέχουν κίνδυνο να ‘’τσαλακωθεί’’ το γόητρο της μικρής υπερδύναμης όπως θέλουν να εμφανίζουν τα τελευταία χρόνια τη χώρα τους.
Με το σύνολο του Ελληνικού Στόλου να βρίσκεται αναπτυγμένος στο Αιγαίο και ακόμη μακρύτερα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας φορτωμένα ExocetScalp και ότι καλύτερο διαθέτει το οπλοστάσιο της HAF αλλά και Μονάδες του Στρατού Ξηράς σε ‘’κόκκινο’’ συναγερμό οι γείτονες φαίνεται ότι ‘’ζύγισαν’’ την κατάσταση. Οι ασφυκτικές πιέσεις που δέχτηκαν από τον διεθνή παράγοντα να μην ‘’ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου’’ και τινάξουν στον αέρα τη σταθερότητα στην περιοχή ήταν όπως φαίνεται εξίσου καθοριστικές με την Ελληνική αποφασιστική αντίδραση.
Η στρατιωτική ηγεσία με μια σειρά τακτικών ενεργειών πάνω στη ‘’σκακιέρα’’ του Αιγαίου έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι η Αθήνα δεν μπλόφαρε όταν έκανε με εμφατικό τρόπο λόγο για τις ‘’κόκκινες’’ γραμμές οι οποίες αν παραβιαστούν είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμα και σε σύγκρουση. Με μια σειρά από κινήσεις κατέδειξε στους γείτονες ότι έχει λάβει από την πολιτική ηγεσία το ‘’πράσινο’’ φως για να προχωρήσει σε προπαρασκευαστικές ενέργειες εμπλοκής.
Χαρακτηριστική ήταν η άμεση απόφαση να δοθεί εντολή σε δύο Μονάδες του Στόλου οι οποίες βρίσκονταν σε συμμαχικές αποστολές να κινηθούν ‘’πάσα δυνάμει’’ προς την ‘’κρίσιμη’’ θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου. Η φρεγάτα τύπου S -ΚΑΝΑΡΗΣ η οποία βρισκόταν κοντά στην Κύπρο στο πλαίσιο της UNIFILL και η φρεγάτα MEKO ΣΠΕΤΣΑΙ που έπλεε στο Λιβυκό Πέλαγος και λαμβάνει μέρος στην επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ κλήθηκαν εσπευσμένα να επιστρέψουν και να τεθούν στη διάθεση του Αρχηγείου Στόλου. Ήταν από τις πρώτες ενέργειες του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού την ώρα που ο Στόλος αναπτυσσόταν από τη Σαμοθράκη έως νότια του Καστελόριζου και της Κρήτης.
Η προετοιμασία του συνόλου των διαθέσιμων αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία φορτώθηκαν όπλα με όλους τους ιπτάμενους να τίθενται σε κατάσταση ετοιμότητας για να απογειωθούν μαζικά ήταν μια ακόμη ενέργεια ξεκάθαρης αποφασιστικότητας. Από το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης όταν εκδόθηκε η παράνομη Τουρκική navtex έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης η εικόνα πάνω στους χάρτες επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου έδειχνε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν ήδη βρεθεί σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας. Οι εντολές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου ήταν μέσα σε ελάχιστο χρόνο η ανάπτυξη των δυνάμεων να είναι τέτοια που να δίνει ήδη τακτικό πλεονέκτημα.
Χωρίς αμφιβολία το πιο μεγάλο στοίχημα ήταν η κινητοποίηση του Στόλου την ώρα που τα Τουρκικά πολεμικά πλοία κατέβαιναν μαζικά με νότια κατεύθυνση και στόχο να καταλάβουν πιθανότητα την περιοχή των ερευνών και να αποκλείσουν τα θαλάσσια περάσματα για το Ελληνικό ναυτικό. Αν και φορτωμένος με χρόνια ο Ελληνικός Στόλος πέτυχε να κινηθεί με ταχύτητα και χωρίς προβλήματα και να λάβει καίριες θέσεις ακυρώνοντας  το Τουρκικό σχέδιο για αιφνιδιασμό.
Ήταν μια πρωτόγνωρη κινητοποίηση την οποία όμως είχαν ‘’δουλέψει’’ κατ’ επανάληψη οι επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού ενώ δεν ήταν τυχαίο ότι τις τελευταίες εβδομάδες σχεδόν 30 Μονάδες του Στόλου βρίσκονταν ήδη αναπτυγμένες στο Αρχιπέλαγος. Ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης όπως και ο Αρχηγός Στόλου Παναγιώτης Λυμπέρης κατεύθυναν ένα-ένα τα πλοία προς καθορισμένες θέσεις αλλά και τα υποβρύχια να φτάσουν άμεσα στην ‘’καυτή’’ περιοχή, με τον Υπαρχηγό να επιβαίνει ο ίδιος σε φρεγάτα του Στόλου.
Ο καθοριστικός ρόλος του Πολεμικού Ναυτικού και ενός ισχυρού σύγχρονου Στόλου ως αποτρεπτική δύναμη αποδεικνύεται με τον πλέον περίτρανο τρόπο από το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης. Η ενίσχυσή του όπως δείχνουν οι εξελίξεις αποτελεί πλέον μονόδρομο για τη θωράκιση της άμυνας της χώρας και την κυριαρχία στο Αρχιπέλαγος για να δίνονται ξεκάθαρες απαντήσεις κάθε φορά που οι γείτονες επιχειρούν να προκαλέσουν.
Κώστας Σαρικάς


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια