ΚΚΕ: Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των νέων στρατευμένων, από την πανδημία του κορονοϊού που παρουσιάζει αυξητική τάση

Παραθέτουμε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ: Η κυβέρνηση αντί να μπει στη μάχη για την υγεία του λαού με κρατικό σχεδιασμό, διαθέτοντας το σύνολο των δομών και των υγειονομικών -δημόσιου και
ιδιωτικού τομέα- παρόπλισε ένα μεγάλο μέρος του.
Σήμερα η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη και από τα άλλα αστικά κόμματα, "παίζει" στο χρηματιστήριο των κερδών των επιχειρηματιών στον τουρισμό και στις μεταφορές ό,τι κερδήθηκε από το λαό την περίοδο της πανδημίας.
Σε όλο τον προηγμένο καπιταλιστικό κόσμο τα συστήματα Υγείας αποδείχτηκαν ανεπαρκή έως ανίκανα να αντιμετωπίσουν μια αναμενόμενη πανδημία.
Στη χώρα μας τόσο  ο υποβαθμισμένος και εμπορευματοποιημένος δημόσιος τομέας όσο και ο “εύρωστος” ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας, αποτελούν τις δυο όψεις της ενιαίας αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία. Αυτή την πολιτική ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Αυτή την πολιτική υπηρετούν και τα νέα σχέδια της κυβέρνησης με σκοπό τη βαθύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στο Δημόσιο, μέσω των Συμπράξεων  Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Η κυβέρνηση "πήρε έγκαιρα μέτρα εγκλεισμού του λαού στα σπίτια για να μην καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας". Το σύστημα αυτό όμως, θα κατέρρεε γιατί τα προηγούμενα χρόνια έκλεισαν 10.000 κλίνες. Σήμερα αντί για 3.500 κλίνες, υπό κανονικές συνθήκες, Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) υπάρχουν 685. Η αναμονή για κρεβάτι σε ΜΕΘ σε "κανονικές" συνθήκες φτάνει μέχρι και τους 50 ασθενείς τη μέρα. Τον χειμώνα, με την έξαρση της γρίπης, ξεπερνά τους 100, αφού οι ελάχιστες δημόσιες κλίνες έχουν μονίμως πληρότητα 100% καλύπτοντας μόλις το 1/6 των αναγκών. Κι όλα αυτά όταν ο ασθενής που χρήζει Εντατικής Θεραπείας πρέπει να νοσηλεύεται άμεσα, αφού κάθε ώρα καθυστέρησης μπορεί να του κοστίσει τη ζωή. Πολλοί εγκαυματίες της πυρκαγιάς στο Μάτι δε βρήκαν ειδική μονάδα για τη νοσηλεία τους, γιατί δεν υπήρχε.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, κατέθεσε αρκετές δεκάδες ερωτήσεων. Στις ερωτήσεις αυτές το ΚΚΕ τόνιζε την αναγκαιότητα εφαρμογής ουσιαστικών μέτρων, καθώς και τη χορήγηση κατάλληλων και επαρκών μέσων και υλικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ανάμεσα σε αυτές κατέθεσε και την ερώτηση με αριθμό 5409/3-4-2020 με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Τις τελευταίες ημέρες και μετά τις εκτιμήσεις των ειδικών, διαπιστώνεται ότι υπάρχει σταθερή καθημερινή αυξητική τάση των κρουσμάτων.
Το ΚΚΕ θεωρεί, πριν η κατάσταση πάρει επικίνδυνες διαστάσεις, ότι επιβάλλεται έγκαιρα και ουσιαστικά, η κυβέρνηση να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των στρατευμένων.
Πιο συγκεκριμένα και με βάση τις προτάσεις μας που διατυπώθηκαν στις δεκάδες ερωτήσεις που το ΚΚΕ έχει καταθέσει, επιβάλλεται η κυβέρνηση να πάρει τα παρακάτω μέτρα:
1. Να παρθούν μέτρα και να τηρηθούν για τη μείωση του συγχρωτισμού στους θαλάμους και όλους τους άλλους χώρους.
2. Να γίνονται μόνιμα και σταθερά απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων από επαγγελματικά συνεργεία. Όλων των κοινόχρηστων χώρων και αντικειμένων. Ιδιαίτερη έμφαση είναι αναγκαίο να δοθεί σε θαλάμους, πόμολα, βρύσες, πάγκους, κρεβάτια, φοριαμούς, που πρέπει να απολυμαίνονται συστηματικά. Επίσης να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για ιματισμό και πετσέτες.
3.  Ειδική φροντίδα απαιτείται για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων και των υποβρυχίων, προ απόπλου και για όσα είναι εν πλω. Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τα εν πλω μικρά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, σχετικά με την ιατρική φροντίδα και την υποστήριξη του προσωπικού τους.
4. Να παρθούν παντού μέτρα υγιεινής και καθαριότητας στους κοινόχρηστους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι κλειστοί χώροι συνάθροισης/συγκέντρωσης προσωπικού όπως τα ΚΨΜ, όπου ανταλλάσσονται χρήματα, χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή ως προς την τήρηση κανόνων υγιεινής. Επίσης στα εστιατόρια, όπου χρειάζεται η χρήση ειδών μιας χρήσης. Διαρκής απολύμανση των αποχωρητηρίων μετά από κάθε χρήση, αφού ο ιός μεταδίδεται μέσω ούρων και κοπράνων
5. Στις εισόδους – εξόδους των Μονάδων (κάθε κλάδου και επιπέδου), να υπάρχει λειτουργικός εξοπλισμός, θερμομέτρησης, ατομικής απολύμανσης (απολυμαντικά υγρά) και ασφαλείας (μάσκες – γάντια μιας χρήσης) τόσο για τους εισερχόμενους όσο και τους εξερχόμενους.
6. Οι χώροι των Μονάδων συνολικά, στεγασμένοι ή μη γραφεία, θάλαμοι, τουαλέτες, εστιατόρια, μαγειρεία, αποθήκες, χώροι ψυχαγωγίας, χώροι άθλησης, σκοπιές, κλπ, να απολυμαίνονται πολλές φορές κάθε ημέρα ανάλογα και με τη χρήση τους, από κατάλληλο εκπαιδευμένο προσωπικό, με ειδικά και αποτελεσματικά υλικά ή από ιδιωτικά καταλλήλως πιστοποιημένα συνεργεία απολύμανσης.
7. Σε κάθε στρατιώτη και στέλεχος να χορηγείται αριθμός μασκών και γαντιών μιας χρήσης και αντισηπτικό.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για τη λήψη των παραπάνω μέτρων με σκοπό την προστασία της υγείας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των νέων στρατευμένων, μετά την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού;

Οι Βουλευτές
Παπαναστάσης Νίκος
Παφίλης Θανάσης