Πώς θα είναι οι νέες φυλακές στον Ασπρόπυργο – Τι προβλέπει το σχέδιο που προεγκρίθηκε

Μια φυλακή που θα φιλοξενεί 2000 κρατούμενους και 650 υπαλλήλους, με σύγχρονες προδιαγραφές,είναι αυτή που σχεδιάζεται στον Ασπρόπυργο. Το σχέδιο μετεγκατάστασης του
Σωφρονιστικού Καταστήματος του Κορυδαλλού στο παλιό στρατόπεδο Ασπροπύργου, προεγκρίθηκε σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας « Καθημερινή», από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων(ΚΕΣΥΠΟΘΑ) και όπως αυτό προβλέπει:

-Η περιοχή που θα κατασκευαστούν οι νέες φυλακές έχει έκταση 98,1 στρέμματα. Γύρω από αυτή θα καθοριστεί μια ζώνη πλάτους 500 μέτρων,στην οποία θα απαγορεύεται κάθε νέα δόμηση.
-Οι φυλακές θα φιλοξενούν 2000 κρατούμενους και 650 υπαλλήλους.
Θα χτιστούν συνολικά 55.000 τ.μ. εκ των οποίων οι φυλακές θα καταλαμβάνουν τα 40.600 (12 πτέρυγες κρατουμένων και μία «ημιπτέρυγα»),5.300 τ.μ. τα κτίρια παροχής υπηρεσιών Υγείας (κλινική νοσηλείας και ψυχιατρείου, πρωτοβάθμιες υπηρεσίες, εξωτερικά ιατρεία ), 5100 τ.μ.τα κτίρια διοίκησης, 2.500 τ.μ. οι χώροι συναθροίσεις κοινού (πέντε αίθουσες δικαστηρίων και δύο αίθουσες δικαστηρίων ασφαλείας), 1300 τ. μ. οι χώροι εκπαίδευσης (σχολικό συγκρότημα, εργαστήριο εκπαιδευτικών προγραμμάτων όπως ξυλουργείο, σιδηρουργείο, ηλεκτρολογείο κι άλλα) και 200 τ.μ. θρησκευτικοί χώροι. Ο μέγιστος συντελεστής δόμησης θα είναι 0,60 και η μέγιστη κάλυψη 30%. Τα κτίρια θα φτάνουν σε ύψος τα 8 μέτρα(ισόγειο και όροφος),εκτός από τους πύργους ασφαλείας που θα φτάνουν τα 14 μέτρα.
-Το προαύλιο κάθε πτέρυγας θα περικλείεται από έναν κλωβό ασφαλείας(μαντρότοιχο) και θα έχει χώρους πρασίνου, γήπεδο μπάσκετ και ανοιχτό χώρο συνάθροισης. Προβλέπεται επίσης η κατασκευή ενός γηπέδου ποδοσφαίρου στη δυτική πλευρά του ακινήτου, το οποίο θα λειτουργεί και ως χώρος συγκέντρωσης σε περίπτωση ατυχήματος ή φυσικής καταστροφής.
-Υπάρχει πρόβλεψη σε γειτονικό οικόπεδο, (περίπου δύο στρέμματα) να κατασκευαστεί κτίριο της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αθηνών, σε ανεξάρτητο απομονωμένο χώρο κοντά στην κεντρική πύλη του συγκροτήματος των φυλακών.
Ως προς την πρόσβαση, οδικώς εξυπηρετείται από την Αττική οδό (κόμβος Μάνδρας) ενώ προτείνεται να δημιουργηθεί λεωφορειακή σύνδεση με το σταθμό Μαγούλας του προαστιακού.
Πηγή: « Καθημερινή»