Ενοχή ζήτησε η εισαγγελέας για 27 κατηγορούμενους στη δίκη για τα δάνεια της Proton Bank

Σε ό,τι αφορά στους υπολοίπους 16 κατηγορουμένους, ανάμεσά τους και μέλη της οικογένειας του Λαυρεντιάδη, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την αθώωση τους καθώς, κατά την άποψή
της, δεν αποδείχθηκε η συμμετοχή τους στην εξεταζόμενη απάτη ούτε πρόθεσή τους να ζημιώσουν την περιουσία της Proton Bank
Η αποδεικτική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας ολοκληρώθηκε και στο δικαστήριο αγόρευσε η εισαγγελέας της έδρας, η οποία ζήτησε την ενοχή των 27 εκ των συνολικά 43 κατηγορούμενων της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή των κατηγορουμένων για τα αδικήματα, κατά περίπτωση, της απάτης, της συνέργεια στην απάτη, της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Σε ό,τι αφορά στους υπολοίπους 16 κατηγορουμένους, ανάμεσά τους και μέλη της οικογένειας του Λαυρεντιάδη, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την αθώωση τους καθώς, κατά την άποψή της, δεν αποδείχθηκε η συμμετοχή τους στην εξεταζόμενη απάτη ούτε πρόθεσή τους να ζημιώσουν την περιουσία της Proton Bank.

Ακόμη, η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή όσων κατηγορουμένων αντιμετωπίζουν το αδίκημα της υπεξαίρεσης αλλά και της εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με την εισαγγελική αγόρευση, ο Λαυρεντιάδης από κοινού με διοικητικά στελέχη της Proton Bank και στενούς του συνεργάτες κατέστρωσαν και υλοποίησαν σχέδιο παράνομης άντλησης κεφαλαίων από την Τράπεζα, της οποίας ο επιχειρηματίας είχε αποκτήσει τον έλεγχο.

Κατά την εισαγγελέα τα κεφάλαια αυτά δόθηκαν χωρίς τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις, υπό μορφή παράνομων πιστοδοτήσεων και χορηγήθηκαν ως δάνεια σε εταιρείες που δημιουργήθηκαν από τους συγκατηγορουμένους και συνεργούς του Λαυρεντιάδη.

Σύμφωνα δε με την εισαγγελέα μεγάλο μέρος των επίμαχων χρηματικών ποσών κατέληξε σε προσωπικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων, για τους οποίους προτάθηκε η ενοχή τους για το αδίκημα του «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».


Βασιλική Κόκκαλη