Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Συμμορία των 25»: Κάποιοι ήθελαν να κάνουν… μαφιόζικο χωριό τον Ιππόδρομο

Μία ανώνυμη καταγγελία «ξετύλιξε» το κουβάρι που οδήγησε στην εξάρθρωση της «Συμμορίας των 25». Ενας άγνωστος τηλεφώνησε στο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών, λέγοντας: «Εχω μαγαζί στη
Σαλαμίνα και μαζί με άλλους καταστηματάρχες έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τους μπράβους. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο».
Η συμμορία διέθετε στον τιμοκατάλογο των υπηρεσιών της «προστασία» καταστημάτων, συνοδεία τραγουδιστών, «φιλικές» διευθετήσεις οικονομικών διαφορών, κυνομαχίες, εκφοβισμούς παικτών και ξέπλυμα χρήματος σε διαδικτυακό στοιχηματισμό ποδοσφαιρικών αγώνων. Ωστόσο, οι αστυνομικές Αρχές κατάφεραν να τη σταματήσουν λίγο πριν καταφέρει να στήσει ένα μαφιόζικο χωριό μέσα στον Ιππόδρομο!
Ο δραστήριος αρχηγός της σπείρας, Θ.Π., ήθελε, σύμφωνα με τη δικογραφία, να στρατολογήσει καλούς αναβάτες του Ιπποδρόμου, προκειμένου να μπορούν να γνωρίζουν τις στημένες κούρσες και να ποντάρουν σ’ αυτές. Βασική τακτική προσέγγισης ήταν τα κεράσματα σε αναβάτη του Ιπποδρόμου, τον οποίο προσπαθούσαν να «ψήσουν» να συνεργαστεί μαζί τους με αντάλλαγμα να νιώθει «άρχοντας» σε μπαρ της επιρροής τους.
Στις 15 Σεπτεμβρίου 2019 ο αρχηγός της σπείρας, Θ.Π., επικοινώνησε με τον Κ., ο οποίος βρισκόταν εντός του οχήματός του, έξω από την καφετέρια «Αίγλη», λόγω ασθένειας. Οπως περιγράφεται στη δικογραφία, «ο Θ.Π. τού προτείνει να αποχωρήσει και ο Κ. αποκρίθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν δύναται να συμβεί, καθώς το κατάστημα είναι γεμάτο κόσμο. Βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας ο P.R. θα μετέβαινε στην “Αίγλη” για να συναντήσει τον Κ. και σε επικοινωνία του με τον K.A. ζήτησε, μεταξύ άλλων, και κάρτες (τηλεφωνικές συνδέσεις προφανώς σε στοιχεία ανύπαρκτων προσώπων) για τον K.».
Το επόμενο πρωί, ο αρχηγός της σπείρας επικοινώνησε με τον συνεργό του, P.R., ο οποίος βρισκόταν στην «Αίγλη» μαζί με τον C.E., έναν αναβάτη ίππου σε αγώνες ιπποδρομιών, όπου κανόνισε να καταναλώσουν οτιδήποτε θέλουν, χωρίς να πληρώσουν, γεγονός για το οποίο τον ευχαρίστησε ο «αναβάτης» λέγοντας: «Ολο το μαγαζί είναι στο πόδι για μας». Στη συνέχεια, κανόνισαν να βρεθούν και να συζητήσουν. Λίγες ώρες αργότερα, σε νέα επικοινωνία του αρχηγού με τον συνεργό του, P.R., αναφέρθηκαν στο σχέδιό τους να στρατολογήσουν όλους τους καλούς αναβάτες του Ιπποδρόμου, ώστε να μπορούν να γνωρίζουν τις στημένες κούρσες και να ποντάρουν σε αυτές, σχολιάζοντας ότι, μέσω των «κερασμάτων» στους αναβάτες, θα τους έχουν «από κοντά» και θα μπορούν να κανονίσουν τις κούρσες», αναφέρεται στην υποβλητική αναφορά του τμήματος εκβιαστών.
Ανάμεσα στους σοκαριστικούς διαλόγους που συνέλεξε η Αστυνομία, οι καταγεγραμμένες συνομιλίες κατέδειξαν τη δραστηριοποίηση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης σε στημένους αγώνες Ιπποδρόμου, με την παροχή βοήθειας έτερων ατόμων, τους οποίους εξυπηρετούσαν με τη δράση τους ως εγκληματική οργάνωση. «Χαρακτηριστική είναι η εξυπηρέτηση που παρείχε ο αρχηγός της σπείρας στον αθλητή αναβάτη Ιπποδρόμου C.E. μέσω ενός συνεργού του προκειμένου ο αρχηγός να χαίρει των προνομίων που κατέχει και ο αναβάτης στον Ιππόδρομο», εξηγούν οι αστυνομικοί στην αναφορά τους.
Μάλιστα, εκτός από την προσέγγιση στον αναβάτη, η σπείρα εμφανίζεται να παρείχε προστασία σε μια γυναίκα, την Α.Α., η οποία δεχόταν απειλές από άτομα του Ιπποδρόμου. «Θα έστελναν την ομάδα του Θ.Π. για να συνετίσει τα εν λόγω άτομα. Οσον αφορά στη συγκεκριμένη γυναίκα, πρέπει να τονιστεί ότι έχει σχέση με τη διεξαγωγή αγώνων Ιπποδρόμου, δίχως να έχει εξακριβωθεί μέχρι την έως τώρα προανάκριση η επακριβώς θέση της στον Ιππόδρομο. Από τα προαναφερόμενα εκτιμάται ότι το ένα μέλος της σπείρας, ο P.R., είναι γνώστης θεμάτων που αφορούν στον Ιππόδρομο, όπου χαρακτηριστική είναι η φράση που του απευθύνει έτερο μέλος της σπείρας, με το όνομα Α., λέγοντάς του: «Θα σ’ τους γνωρίσω γιατί ενδιαφερόντουσαν και για κάτι με τον Μαρκόπουλο εκεί για κάτι άλογα και τέτοια να μάθουμε, κάτι λεπτομέρειες».
Κόκαλα και στεφάνια 
Ο σκληρός 35χρονος, που ηγείτο της σπείρας, είχε φροντίσει να δείχνει τη σκληρότητά του με κάθε τρόπο. Η εμφάνισή του περιγράφεται στη δικογραφία μάλλον άγρια, για να ταιριάζει και με τις ακρότητες στις οποίες ωθούσε τα μέλη της συμμορίας του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που προκάλεσε σοκ στους αστυνομικούς που παρακολουθούσαν τις συνομιλίες των μελών της οργάνωσης, ήταν ένα τηλεφώνημα του αρχηγού τον Μάρτιο του 2020. «Να δεις τι του ετοιμάζω αυτουνού στο σπίτι. Να δει κάτι κρανία, κάτι κόκαλα, κάτσε να δεις τι θα τον κάνω αυτόν. Τον π… Εχει πάει ο… και πήρε από το νεκροταφείο κόκαλα».
Με τη φράση αυτή, ο αρχηγός εξηγούσε στον συνομιλητή του ότι ένας συνεργός του είχε μεταβεί σε χώρο φύλαξης οστεοφυλακίων εντός νεκροταφείου, απ’ όπου έκλεψε ανθρώπινα οστά. Στόχος ήταν να τρομοκρατήσει έναν αντίπαλό του ο αρχηγός. Μάλιστα, στο ίδιο πρόσωπο, λίγες ημέρες νωρίτερα, ο θηριώδης 35χρονος αγόρασε ένα στεφάνι με λουλούδια και το πήγε στο σπίτι του άντρα με τον οποίο είχε τη διαφωνία. «Και θέλανε, μου λέει, να βάλουνε ένα στεφάνι. “Α, ναι;”, του λέω. Μου λέει “ναι”. “Εντάξει”, λέω. Πάω σήμερα, παίρνω από το νεκροταφείο ένα στεφάνι λουλούδια και μία γλάστρα, πάω σπίτι του, του δίνω μία χαστούκα μπροστά στους γονείς του, τους βαράω και με τα πράγματα στο κεφάλι. Ακου θα σε σκοτώσω π… του λέω», περιγράφει με καμάρι ο ίδιος σε συνομιλητή του.
Είχε καταφέρει να εδραιώσει τη φήμη του σε τέτοιο βαθμό, που στη δικογραφία καταγράφεται περιστατικό σύμφωνα με το οποίο «κλεφτρόνια», που είχαν αφαιρέσει από ένα σκάφος μία άγκυρα, απευθύνθηκαν σε εκείνον προκειμένου να την επιστρέψουν, γνωρίζοντας ότι είναι ο «κυρίαρχος» της περιοχής. Στενός συνεργάτης του 35χρονου νονού υπήρξε ένας 34χρονος αστυνομικός, ο οποίος υπηρετούσε σε Αστυνομικό Τμήμα του Πειραιά. Μάλιστα, ήταν ο «υπεύθυνος» για πολύ γνωστή καφετέρια, που «προστατευόταν» από την οργάνωση. «Μέθυσε ένας Αλβανός, έφερε έναν άλλονε, βαράω εγώ τον Αλβανό, βαράω τον άλλονε. Σκάνε του…, οι… και γίνεται σόου. Τους έσπασαν τα δόντια, τις μύτες, τα ζυγωματικά…», φέρεται να περιγράφει σε συνομιλία του τον περασμένο Νοέμβριο.
«VIP» υπηρεσίες
Τουλάχιστον 32 ήταν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα οποία «πουλούσαν» προστασία τα μέλη της οργάνωσης, μεταξύ αυτών και το «YTON» του Νίκου Βέρτη, αλλά και το «CAN CAN» την περίοδο όπου εμφανιζόταν εκεί ο Θέμης Αδαμαντίδης. Σε μία από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες ο εμπλεκόμενος αστυνομικός στο κύκλωμα εμφανίζεται να λέει: «…Τον Βέρτη τον έχουμε, ο Θοδωρής τον έχει. Ξέρεις, τον Βέρτη σαν μαγαζί, οι μπράβοι και τέτοια. Τον έχει, τον έχουν αυτοί, ο Ζαχαρίας δηλαδή, και τον Αδαμαντίδη έχουνε». Οι υπηρεσίες τους περιλάμβαναν και συνοδεία VIP προσώπων, καθώς τον περασμένο Αύγουστο μέλη της σπείρας εμφανίζονται να παρέχουν υπηρεσίες φύλαξης σε γνωστό ράπερ.
«ΕΙΜΑΙ ΜΥΘΟΜΑΝΗΣ» 
Η σκληρότητα και ο «τσαμπουκάς» του 35χρονου φαίνεται πως έσπασαν ενώπιον των δικαστικών Αρχών, αφού κατά την απολογία του φέρεται να δήλωσε «μυθομανής»! «Παρατηρείται πως τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ατόμου μου συνάδουν με αυτά ενός ατόμου με έντονη μυθομανία ή φανταστική ψευδολογία ως βασικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, δηλαδή ένα άτομο που επινοεί φανταστικά συμβάντα στην προσωπική μου ζωή», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.
Αν και αρνήθηκε τις κατηγορίες, δεν έπεισε τις δικαστικές Αρχές, που αποφάσισαν την προφυλάκισή του, όπως και άλλων επτά μελών του κυκλώματος. Εκείνος, πάντως, αν και υπήρξε ο «φόβος και τρόμος του Πειραιά», φέρεται να δήλωσε στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης: «Δεν υπήρξε καμία διαρκής και δομημένη ομάδα, στην οποία υπήρξα αρχηγός ή μέλος. Δεν προέκυψε ούτε μεθοδικότητα ούτε οργάνωση. Από κανένα απολύτως στοιχείο ούτε από συνομιλίες ούτε από μαρτυρικές καταθέσεις δεν προέκυψε ότι εξανάγκασα κάποιον με βία ή με απειλή σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή από την οποία επέρχεται ζημία στην περιουσία του. Δεν διάγω πολυτελή βίο, γεγονός που θα αποδείκνυε άνθρωπο που πλουτίζει από μη νόμιμη αιτία».




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια