Δεν δούλεψαν ποτέ τους και έκαναν "ζωάρα" από ληστείες και κλοπές - Μέχρι πριν από 20 μέρες "χτυπούσαν"

Καλά οργανωμένους, αδίστακτους και με πολύμηνη δράση χαρακτηρίζουν στο bloko.gr πηγές ενημέρωσης τα μέλη της συμμορίας κακοποιών, που έπιασαν τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης
Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής και του Τμήματος Ασφαλείας Κηφισιάς.
Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε τέσσερα μέλη της σπείρας, ενώ έχουν ταυτοποιήσει και αναζητούν άλλα δύο, όλα τους Ρομά. Για τη σύλληψή τους, μάλιστα, σε περιοχή των Άνω Λιοσίων, ζήτησαν τη συνδρομή ΟΠΚΕ και ΜΑΤ. Σύμφωνα με την έρευνά τους, οι κακοποιοί εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο πρωινά και απογεύματα έκαναν βόλτες με αυτοκίνητα σε διάφορες περιοχές της Αττικής και μόλις έβρισκαν σπίτια και διαμερίσματα, χωρίς να είναι οι ένοικοι μέσα, τότε παραβίαζαν εισόδους και μπαλκονόπορτες και άρπαζαν ό,τι πολύτιμο έβρισκαν στο εσωτερικό.

Εάν ο "στόχος" τους είχε συναγερμό ή άλλα μέτρα ασφαλείας, τότε τα παρέκαμπταν.
Σε περίπτωση, που έκαναν λάθος και οι ένοικοι ήταν στο εσωτερικό τότε ή τους απειλούσαν ή τους χτυπούσαν και συνέχιζαν το αρχικό σχέδιό τους, χωρίς να φοβηθούν.

Τους τελευταίους μήνες τα μέλη της οργάνωσης διαφοροποίησαν τον τρόπο δράσης τους και δρούσαν κυρίως με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, πρωινές και μεσημβρινές κυρίως ώρες, κινούμενοι με ενοικιαζόμενα οχήματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής, σε ομάδα τριών ή τεσσάρων ατόμων και με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, προσέγγιζαν σημεία όπου πραγματοποιούνταν λαϊκές αγορές.

Εκεί εντόπιζαν ηλικιωμένους, τους ακολουθούσαν στα σπίτια τους και προσποιούμενοι τους υπαλλήλους του ΔΕΔΗΕ, τους ηλεκτρολόγους ή συντηρητές ανελκυστήρων, τους έπειθαν να τους επιτρέψουν την είσοδο για να εξακριβώσουν υποτιθέμενη βλάβη. Στη συνέχεια τους οδηγούσαν στο χώρο της κουζίνας, όπου απασχολούσαν τα θύματά τους και έτεροι συνεργοί ερευνούσαν τους χώρους αφαιρώντας χρήματα, κοσμήματα και τιμαλφή.

Για τις συνομιλίες τους τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις ενεργοποιημένες σε ανύπαρκτα πρόσωπα, ενώ πραγματοποιούσαν τις συνομιλίες σε διαλέκτους, ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί.

Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός, πως τα μέλη της οργάνωσης ουδέποτε εξάσκησαν επάγγελμα για το βιοπορισμό τους, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς έχουν απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις διωκτικές Αρχές.

Συνολικά εξιχνιάστηκαν 26 περιπτώσεις ληστειών, διαρρήξεων-κλοπών και κλοπών, ενώ από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κοσμήματα, κινητά τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα, πειστήρια της εγκληματικής τους δράσης.

Μανώλης Ασαριώτης