Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το υπουργείο Προ.Πο. αποφάσισε να... εξαφανίσει το Silver Alert!

Ολοι μας χρόνια τώρα αναγνωρίζουμε σχεδόν αυτόματα τα γνωστά πλέον σημάδια του κοινωνικού μηνύματος Silver Alert. Ξέρουμε ακούγοντας ακόμα και μόνο το ηχητικό σήμα ότι κάποιος ενήλικας
χάθηκε. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει κι όταν χάνεται ένα παιδί και ξεκινάνε τα αγωνιώδη μηνύματα από το «Χαμόγελο του Παιδιού».
Εκείνο που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι ποιοι αληθινά κρύβονται πίσω από το τιμόνι του αναγνωρισμένου και σχεδόν αθόρυβου -σε ό,τι αφορά την πολύ επιτυχημένη λειτουργία του- οργανισμού και πώς ξαφνικά η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε πραξικοπηματικά να φέρει ακόμα κι εδώ τα πάνω κάτω.
Συγκεκριμένα, μέσα από μια τηλεοπτική εκπομπή, το «Φως στο τούνελ», η υπηρεσία του Silver Alert ενημερώθηκε με αιφνίδιο τρόπο ότι ο οργανισμός «Χαμόγελο του Παιδιού» υπέγραψε με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις 21-1-2020 μνημόνιο συνεργασίας για τις εξαφανίσεις ενηλίκων από 19-60 ετών. Επιπλέον δε, ότι το «Χαμόγελο του Παιδιού» αναλαμβάνει την ενεργοποίηση των κοινωνικών αυτών συναγερμών με μια νέα δική του υπηρεσία με το όνομα Missing Alert (τη βλέπουμε ήδη στις οθόνες μας), με χρήση της ευρωπαϊκής γραμμής 116000.
Χωρίς καμία περαιτέρω διαδικασία, συζήτηση και διαβούλευση, αποφασίστηκε ότι το «Χαμόγελο του Παιδιού» αναλαμβάνει να καλύψει το «κενό» που υπήρχε μέχρι σήμερα στις εξαφανίσεις ενηλίκων από 19-60 ετών με την πλήρη κάλυψη και στήριξη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Οπως ήταν φυσικό, μετά την ανεξήγητη αυτή επιλογή του υπουργού, ο εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου επικοινώνησε αμέσως με το ιδιαίτερο γραφείο του κ. Χρυσοχοΐδη για να ζητήσει μια συνάντηση μαζί του, προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις για όλα αυτά.
Ορίστηκε συνάντηση με τον αρμόδιο για το θέμα συνεργάτη του υπουργού στην οποία συμμετείχαν εκ μέρους της υπηρεσίας Silver Alert οι κ. Γεράσιμος Κουρούκλης (πρόεδρος του οργανισμού «Γραμμή Ζωής» και διοικητής της υπηρεσίας Silver Alert) και ο κ. Γεώργιος Τσούκαλης (ιδιωτικός ερευνητής και επίτιμο μέλος της υπηρεσίας Silver Alert).

Συνάντηση

Σύμφωνα με όσα είπε στην «Εφ.Συν.» ο κ. Κουρούκλης, η συνάντηση αυτή δεν κατέληξε πουθενά δεδομένου ότι ο αρμόδιος κ. Σταμαδιάνος απέφυγε να δώσει άμεση, ξεκάθαρη και δραστική λύση. Εύλογα οι εκπρόσωποι του Οργανισμού ζήτησαν να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν και να μη δεχτεί το υπουργείο να συνεχιστεί μια άδικη και αδικαιολόγητη επέμβαση και παρεμβολή με στόχο την κατάργηση της υπηρεσίας Silver Alert που έχει εμπιστευτεί και αναγνωρίσει η κοινωνία. Πολύ περισσότερο όταν και ο ίδιος ο εκπρόσωπος του υπουργείου παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει κάποια αιτία που οδήγησε σε αυτή την απόφαση.
Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου ο εκπρόσωπος, απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση και το μόνο που πρότεινε ήταν μια λεπτομερής έκθεση των προτάσεων της υπηρεσίας Silver Alert. «Αυτή η υπεκφυγή από μόνη της θεωρήθηκε ως ένδειξη απόλυτης έλλειψης σεβασμού δεδομένου ότι είχε μπροστά του δύο εκπροσώπους μιας υπηρεσίας με ατελείωτα δείγματα γραφής για το έργο της που βρίσκεται στα σπίτια όλης της Ελλάδας τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα εδώ και δέκα χρόνια.
Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν είχε δώσει ουδέποτε την παραμικρή αφορμή για αρνητικό σχολιασμό ή αποπομπή, αλλά μόνο έργο κάτω από αντίξοες μάλιστα συνθήκες πολλές φορές. Μια υπηρεσία με διακρίσεις για το έργο της εντός και εκτός της χώρας, να την καλούν σαν να μην την έχουν ξανακούσει να κάνει προτάσεις για εκτόνωση της αναίτιας, αταίριαστης και άστοχης κατάστασης που φτιάξανε εις βάρος της σε συνεργασία με έναν οργανισμό ο οποίος τη μοναδική πείρα που έχει να υποδείξει είναι έργο σε ηλικίες μικρών παιδιών και εφήβων!» μας τόνισε ο κ. Κουρούκλης.
Δυστυχώς όλα τα δείγματα γραφής της σημερινής κυβέρνησης φαίνεται ότι εξαντλούνται στο «αποφασίζουμε και διατάσσουμε». Το να ισχύει όμως το ίδιο ακόμα και για οργανισμούς και υπηρεσίες απολύτως εκτός πολιτικής, που έχουν προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο σημαντικό έργο και βοήθεια, είναι πραγματικά πρωτάκουστο.

Μεταβίβαση

Φαίνεται ωστόσο ότι κάπως παράξενα κινείται και ο ίδιος ο Κώστας Γιαννόπουλος, ιδρυτής και ακούραστος συντελεστής του «Χαμόγελου του Παιδιού». Ο κ. Γιαννόπουλος που, σε αντίθεση με τους επικεφαλής του Silver Alert, είναι απολύτως αναγνωρίσιμος, με συχνές τηλεοπτικές παρουσίες του και συνεντεύξεις, για δικούς του λόγους αποφάσισε να μπει και στα «χωράφια» των εξαφανίσεων ενηλίκων, διεκδικώντας -όπως αποδεικνύεται, με επιτυχία- τη μεταβίβαση σε αυτόν της εξαιρετικά πετυχημένης υπηρεσίας Silver Αlert. Παρότι ο ίδιος έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του πώς έφτασε να αφιερώσει τη ζωή του στην αναζήτηση εξαφανισμένων παιδιών όπως του είχε ζητήσει ο γιος του λίγο πριν φύγει από τη ζωή.

Η θέση του προέδρου και τα οικονομικά στοιχεία

«Σαν πολυκαιρισμένο αυτοκίνητο που το πάνε για απόσυρση, χωρίς ίχνος στοιχείων ηθικής δεοντολογίας»

Προσπαθώντας να ανιχνεύσουμε τις πραγματικές αιτίες της πρωτοφανούς κίνησης, αναζητήσαμε ακόμα και τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν τις κρατικές χορηγίες στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και στο Silver Alert. Τα στοιχεία που καταγράψαμε για τα τελευταία χρόνια μέσα από τη «Διαύγεια» δείχνουν μια γενναία χρηματοδότηση στον οργανισμό του κ. Γιαννόπουλου και μια σχεδόν ισχνή βοήθεια στο Silver Αlert.
Στο «Χαμόγελο του Παιδιού» (επί ΣΥΡΙΖΑ) δόθηκαν από το υπουργείο Εργασίας 791.680 ευρώ, ενώ επίσης ο συγκεκριμένος οργανισμός, ως διαχειριστής φορέας του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη», που υλοποίησε το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) του υπ. Εργασίας, έλαβε συνολικά 324.184. Το ίδιο διάστημα η υπηρεσία Silver Alert έλαβε 54.000 ευρώ.
H απροσδόκητη και αναιτιολόγητη αυτή κατάσταση έφερε την υπηρεσία αντιμέτωπη με πολλά και σοβαρά προβλήματα. «Η “Γραμμή Ζωής”, εκτός από την υπηρεσία Silver Alert, λειτουργεί και την υπηρεσία τηλεειδοποίησης. Ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι τους στηρίζονται και βοηθιούνται όλο το 24ωρο και όλες τις ημέρες του χρόνου με τη χρήση του γνωστού ως “κόκκινο κουμπί”. Οι δικοί μας άνθρωποι, όταν άκουσαν την εκπομπή της Α. Νικολούλη, έσπευσαν αμέσως να μας ρωτήσουν αν κλείνει ο οργανισμός και γιατί. Οι χορηγοί μας μας ρώτησαν αν κλείνουμε, γι’ αυτό και θα πρέπει να είναι βέβαιοι για να προχωρήσουν σε κάποια χορηγία. Αρκετοί δημοσιογράφοι μάς ρώτησαν πού βρέθηκε ανεπαρκής η υπηρεσία Silver Alert και της αφαιρούν καθήκοντά της» μας εξηγεί ο κ. Κουρούκλης, συμπληρώνοντας ότι «προέκυψαν ξαφνικά προβλήματα αξιοπιστίας και επιβίωσης του οργανισμού.
Ακόμα και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν δώσει την ψυχή τους πολλές φορές, ακόμα και απλήρωτοι, αναρωτιούνται και θέτουν ερωτήματα στη διοίκηση για το μέλλον του οργανισμού. Ωσάν πολυκαιρισμένο αυτοκίνητο που το πάνε για απόσυρση, χωρίς ίχνος στοιχείων ηθικής δεοντολογίας, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές εξέθεσαν αναίτια έναν οργανισμό, ο οποίος είχε αναδείξει μέσα από το έργο του και είχε ακόμα ακόμα και τιμήσει τη χώρα μας. Το έργο αυτό ανήκει στην υπηρεσία Silver Alert και δεν χαρίζεται».

Νομικές ενέργειες

Ρωτήσαμε τον κ. Κουρούκλη τι προτίθενται να κάνουν από δω και πέρα. «Είναι δεδομένο ότι θα ακολουθήσει σειρά νομικών ενεργειών προς τις ελληνικές και ευρωπαϊκές Αρχές προκείμενου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση του έργου μας». Ξεκαθάρισε ότι η απόφαση χρήσης της ευρωπαϊκής γραμμής 116000 (αφορά αποκλειστικά την αναζήτηση εξαφανισμένων παιδιών) και για τις εξαφανίσεις ενηλίκων είναι καταχρηστική και αντίκειται στη λειτουργία της, γι’ αυτό και θα ακολουθήσει ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Εξάλλου, με πρόσφατο (υπ. αριθμ. 1703/26-2-2020) έγγραφο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου γίνεται η υπόμνηση σε όλους τους εισαγγελείς εφετών της χώρας και δι’ αυτών στους εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφέρειάς τους να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την υπηρεσία Silver Alert για την αναζήτηση ενηλίκων ηλικίας 19-60 ετών που έχουν εξαφανιστεί ακούσια, κατ’ επέκταση και σύμφωνα με το υπ. αρ. 224/02-02-2011 έγγραφο, το οποίο αφορά άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
Μέσα από τις παρουσιάσεις των επίσημων ιστοσελίδων των δύο οργανισμών διαπιστώνει κανείς τη μεγάλη τους επιτυχία, τις βραβεύσεις και τη διεθνή αναγνώριση. Τίποτα δεν σκιάζει τις δράσεις τους και πραγματικά δεν μπορεί κανείς να κατανοήσει για ποιον λόγο η κυβέρνηση αποφασίζει να διαταράξει σήμερα κάτι που είναι τόσο επιτυχημένο, στρέφοντας τον έναν οργανισμό κατά του άλλου. Επίσης, καθόλου σαφές δεν είναι το κίνητρο του «Χαμόγελου» να παρεισφρήσει και να διεκδικήσει και τις δραστηριότητες που αφορούν την εξαφάνιση ενηλίκων.
Η «Εφ.Συν.» αμέσως μετά το πρώτο αυτό δημοσίευμα θα αναζητήσει και την εκδοχή του κ. Γιαννόπουλου προκειμένου να γίνει κατανοητή αυτή η αιφνιδιαστική απόφαση του Μ. Χρυσοχοΐδη.

Ο απολογισμός

Τα στοιχεία που παραθέτει το Silver Alert μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι: 250 ενήλικες κάτω των 60 ετών (19-60) επέστρεψαν σώοι στην οικογένειά τους τα τελευταία 6 χρόνια. Από το 2013 μέχρι σήμερα η υπηρεσία Silver Alert μεταξύ άλλων είναι υπεύθυνη και για τις εξαφανίσεις ενηλίκων της ηλικιακής ομάδας 19-60 ετών, υποχρέωση που της ανατέθηκε με διοικητική εντολή της ίδιας της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και με εισαγγελική εντολή.
Σύμμαχος της υπηρεσίας για την επίτευξη των στόχων της είναι και οι 28.000 εθελοντές αναζήτησης. Οι εισαγγελικές αρχές της χώρας μαζί με την Ελληνική Αστυνομία στήριξαν και εμπιστεύτηκαν την υπηρεσία Silver Alert για εξαφανίσεις ενηλίκων που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη. Η συνεργασία της υπηρεσίας υπήρξε παραδειγματική, αλλά κυρίως αποδοτική και επωφελής.
Βραβεύσεις
«Δυστυχώς, σε αντίθεση με τις βραβεύσεις και την αναγνωρισιμότητα της υπηρεσίας Silver Alert σε όλους τους αρμόδιους φορείς, τα υπουργεία, την Ελληνική Αστυνομία αλλά και στην κοινωνία ολόκληρη, στους απλούς πολίτες, εντελώς αναπάντεχα, απροσδόκητα, αναίτια και με παντελή έλλειψη διαλόγου και ενημέρωσης, ακούσαμε για την άτοπη, αταίριαστη και έκτροπη αλλαγή που σχεδίασε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με το “Χαμόγελο του Παιδιού” σε ό,τι αφορά τις εξαφανίσεις ενηλίκων 19-60 ετών» σχολιάζει ο κ. Κουρούκλης, που μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει καμιά απάντηση για την απόφαση παραγκωνισμού της επιτυχημένης υπηρεσίας.
Άντα Ψαρρά




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια