Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η ατέλειωτη “Sepurιάδα” στις επικοινωνίες της ΕΛΑΣ – Απέτυχε στην Αττική το πάνε στον Έβρο

Αναδημοσιεύουμε από astinomiko.gr
Του Θάνου Σωτήρη


Τις αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα του Έβρου, σχεδιάζει να εξοπλίσει με το σύστημα επικοινωνίας «Sepura», το οποίο δεν έχει λειτουργήσει ακόμη στην Αττική πεντέμισι χρόνια μετά την παραλαβή του, η Ελληνική Αστυνομία!

Η πληροφορία αυτή του astinomiko.gr ανοίγει για μια ακόμη φορά την υπόθεση των επικοινωνιών της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες, μετά την χρήση του συστήματος «Tetra» που αναπτύχθηκε με το σύστημα ασφαλείας C4I για του Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, επέστρεψαν στην δεκαετία του ’90!

Το σύστημα «Sepura» δόθηκε ως δωρεά από την Βρετανική Κυβέρνηση στην Ελλάδα, μέσω μιας εταιρίας που συστάθηκε στις ΗΠΑ μόνο και μόνο γι αυτό το σκοπό, στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα ανταλλαγής πληροφοριών και διεθνούς ασφαλείας.

Η συμφωνία έγινε επί Υπουργίας Βασίλη Κικίλια και υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2014.

Τι ήταν όμως αυτό που παρέλαβαν στα χέρια τους οι αρμόδιοι των τεχνικών υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας; Ουσιαστικά παρέλαβαν το λογισμικό λειτουργίας του συστήματος αυτού, το οποίο ήταν εξελιγμένη εκδοχή του ψηφιακού συστήματος «Tetra».

Από εκεί και πέρα η ΕΛ.ΑΣ. θα έπρεπε να στήσει το δίκτυο των κεραιών που χρειαζόταν και να προμηθευτεί τις συσκευές επικοινωνίας που θα έφεραν μαζί τους οι αστυνομικοί, ή θα ήταν τοποθετημένες στα οχήματα.

Και από αυτό το σημείο αρχίζει μια απίστευτη περιπέτεια που δεν έχει προσφέρει ούτε ένα βήμα από τον Δεκέμβριο του ’14.

Η Αστυνομία συνεργάστηκε για την ανάπτυξη του συστήματος με συγκεκριμένη εταιρία, η οποία είναι αντιπρόσωπος της «Sepura» στην Ελλάδα. Η συμφωνία προέβλεπε ετήσια αμοιβή 2,2 εκατομμυρίων ευρώ για συντήρηση, μετά την εγκατάσταση του δικτύου, που θα έπρεπε να καλύπτει τουλάχιστον το 95 τοις εκατό του Λεκανοπεδίου της Αττικής.

Εγκαταστάθηκαν κεραίες σε διάφορα σημεία, έγιναν δοκιμές και πειράματα, όμως σε καμία περίπτωση το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό, μας λένε αξιωματικοί του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Που έχουν γνώση όλης της διαδικασίας μέχρι σήμερα.

Παράλληλα υπήρχε και θέμα υψηλού κόστους συντήρησης, κάτι που το διαπραγματεύτηκε ο Νίκος Τόσκας, κατέβασε το ετήσιο τίμημα στο 1,6 ευρώ συν την δωρεάν προμήθεια από την εταιρία 1.000 φορητών ασυρμάτων, με τους οποίους θα δοκιμαζόταν και το σύστημα.

Οι ασύρματοι δόθηκαν αρχικά στην Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων, στα ΜΑΤ δηλαδή, όμως και από εκεί προέκυψαν προβλήματα.

Όπως αναφέρουν αστυνομικοί που χρησιμοποίησαν αυτές τις συσκευές, οι μπαταρίας τους «άδειαζαν» σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για τα δεδομένα των αναγκών χρήσης της, ενώ παράλληλα οι ασύρματοι αυτοί δεν μπορούσαν να συγχρονιστούν απόλυτα με το λογισμικό της «Sepura», με αποτέλεσμα οι διμοιρίες να έχουν πολλά προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ τους.

Ανάλογα προβλήματα προέκυψαν και σε άλλες υπηρεσίες, την Άμεση Δράση, τις ΟΠΚΕ αλλά και την Ασφάλεια, που σε πολλές περιπτώσεις άκουγαν το Κέντρο Επιχειρήσεων, δεν μπορούσαν όμως να απαντήσουν, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης.

Το περίεργο είναι ότι παρ’ όλα αυτά τα τεχνικά προβλήματα, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. επιχείρησε να προμηθευτεί τις 2.500 επιπλέον συσκευές ασυρμάτου του ιδίου τύπου με απ’ ευθείας ανάθεση, κάτι που απορρίφθηκε και τις δύο φορές από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Έτσι η Ελληνική Αστυνομία εξακολουθεί να επικοινωνεί με ασυρμάτους παλαιάς τεχνολογίας τις συχνότητες των οποίων ακούν οι πάντες, παρά τις αλλαγές, Αρχηγών, Υπουργών και Κυβερνήσεων που μεσολάβησαν.

Το θέμα του συστήματος «Sepura» συμπτωματικά χειρίζεται σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κώστας Τσουβάλας, οποίος το ξεκίνησε ως Επιτελάρχης επί Υπουργίας Κικίλια, το συνέχισε ως Υπαρχηγός και Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και το ξαναβρήκε μπροστά του ανοιχτό και ατελές ως Γενικός Γραμματέας!

Όπως τονίζουν μάχιμοι αστυνομικοί, η ανάπτυξη του συστήματος «Sepura» με αυτά τα άλυτα προβλήματα στα σύνορα του Έβρου, αυτή την περίοδο των συνεχών Τουρκικών προκλήσεων, θα μπορούσε να είναι καταστροφική…

astinomiko.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια