Πώς λειτουργούν από σήμερα Πρωτοδικείο και Διοικητικά Δικαστήρια

Με την επισήμανση προς δικηγόρους και διαδίκους, να μην ξεχνάνε τη μάσκα τους ή την ασπίδα προστασίας προσώπου κατά την επίσκεψη τους στα δικαστήρια, επαναλειτουργούν από σήμερα οι

υπηρεσίες του Πρωτοδικείου Αθηνών, αλλά και του Διοικητικού Πρωτοδικείου και Εφετείου της Αθήνας.
Από τις σχετικές ανακοινώσεις των Πρόεδρων των Τριμελών Συμβουλίων των δικαστηρίων προκύπτει ως κύριο μέλημα όχι μόνο η ομαλή διεξαγωγή των διαδικασιών και η εξυπηρέτηση των πολιτών στις υπηρεσίες των δικαστηρίων, αλλά και η αποφυγή συνωστισμού, ως υπόμνηση ότι ο θανατηφόρος ιός κινείται ακόμα ανάμεσα μας!
Μάλιστα σύμφωνα με τα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, με τον ένδειξη «Προσοχή» η διοίκηση των δικαστηρίων της Ευελπίδων, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, «προς αποφυγή συνωστισμού και εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού Covid-19, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι, οι διάδικοι και οι μάρτυρες να προσέρχονται κατά την ακριβή ώρα που έχει οριστεί η συζήτηση της υπόθεσης που τους αφορά βάσει του εκθέματος και όχι νωρίτερα.».

Χωρίς φυσική παρουσία

Στα Διοικητικά δικαστήρια Αθηνών (Πρωτοδικείο και Εφετείο), θα εκδικάζονται κανονικά από σήμερα οι υποθέσεις για τις ακυρωτικές διαφορές και για τις διαφορές ουσίας.

Στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, από σήμερα η ανάληψη αντιγράφων αποφάσεων και διαταγών πληρωμής γίνεται χωρίς φυσική παρουσία και μόνο με την υποβολή αίτησης των πληρεξουσίων δικηγόρων μέσω του portal της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων.  Από μεθαύριο Τετάρτη 3 Ιουνίου, με τον ίδιο τρόπο θα γίνεται η χορήγηση ψηφιακά, υπογεγραμμένων αντιγράφων παλαιότερων αποφάσεων όλων των διαδικασιών, που δημοσιεύθηκαν πριν την αναβολή λειτουργίας των δικαστηρίων, είτε αυτές βρίσκονται στις γραμματείες είτε στο αρχείο του Πρωτοδικείου.

Επίσης από την ερχόμενη Τρίτη 9 Ιουνίου, με τον ίδιο τρόπο πάλι θα γίνεται η χορήγηση ψηφιακά υπογεγραμμένων των επικυρωμένων αντιγράφων πρακτικών δίκης και προτάσεων όλων των διαδικασιών, από φακέλους αποφάσεων που δημοσιεύθηκαν εντός του 2020 (έπεται η ανακοίνωση για το πρόγραμμα παραλαβής αρχής γενομένης από την ερχόμενη Πέμπτη 4/6).

Συνεχίζεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης έφεσης κατά αποφάσεων όλων των πολιτικών διαδικασιών του Πρωτοδικείου Αθηνών. Η δυνατότητα φυσικής παρουσίας στο τμήμα πολιτικών ενδίκων μέσων θα υπάρχει από τις 9 Ιουνίου για όσους δικηγόρους θα έχουν εκδώσει γραμμάτιο προείσπραξης ανάλογα με τον  λήγοντα αριθμό (αρχής γενομένης από τον αριθμό 4).

Ο προσδιορισμός υποθέσεων που ματαιώθηκαν κατά τη διάρκεια αναστολής των δικαστηρίων θα γίνεται οίκοθεν.

Η καταβολή δόσεων στο τμήμα Εκκαθάρισης του Πρωτοδικείου Αθηνών θα γίνεται βάσει του τελευταίου αριθμού της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου για όσους δεν έχουν ΑΦΜ.

Τέλος σημειώνεται ότι για την ποινική διαδικασία συνεχίζεται η αναστολή δικών ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων μέχρι τις 26 Ιουνίου 2020.


dikastiko.gr