Ανακοίνωση της ΑΔΑΕ για τις υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ

Για τις υποκλοπές στα γραφεία του που κατήγγειλε σε ανοιχτή επιστολή το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι το φαινόμενο αυτό έχει γίνει πλέον ενδημικό και τονίζοντας πως το κόμμα έχει γνώση «για τη
λειτουργία και δράση διάφορων μηχανισμών και υπηρεσιών που οργανώνουν και κουκουλώνουν τέτοιου είδους ενέργειες», απαντά με ανακοίνωση η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αρχής:
Είναι γνωστό ότι στο ελληνικό σύστημα δικαίου, το απόρρητο της ελεύθερης επικοινωνίας ή ανταπόκρισης είναι απολύτως απαραβίαστο. Η μέριμνα για την προστασία του δε και οι σχετικές οργανωτικές εγγυήσεις, στο πλαίσιο του άρθρου 19 του Συντάγματος, απορρέουν τόσο από τα όργανα της δικαστικής εξουσίας, όσο και από την ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών.
Σε σχέση με την από 24.06.2020 ανοιχτή επιστολή – καταγγελία της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ) για ζητήματα απορρήτου των επικοινωνιών, η ΑΔΑΕ επισημαίνει κατά τον λόγο της αρμοδιότητάς της, τα ακόλουθα:
Με αυτονόητο σεβασμό στο δικαίωμα διασφάλισης του απορρήτου που αφορά ειδικότερα τα πολιτικά κόμματα ως φορείς της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, κατά το άρθρο 29 του Συντάγματος, η ΑΔΑΕ σε σχέση με καταγγελίες που υποβλήθηκαν από το ΚΚΕ ενώπιόν της, κατά τα έτη 2016, 2017 και 2019, ολοκλήρωσε ενδελεχώς και σε επίκαιρο χρόνο τη διερεύνησή τους, έθεσε δε, ως όφειλε, τις σχετικές εκθέσεις ελέγχου (πρακτικό 5 της από 25.1.2017/5ης συνεδρίασης, πρακτικό 67 από 20.9.2017/67ης συνεδρίασης και πρακτικό 46 της από 8.11.2019/46ης συνεδρίασης της Ολομέλειας της Αρχής) υπόψη τόσο του ΚΚΕ, όσο και άλλων θεσμικών οργάνων.
Περαιτέρω, σε σχέση με την αναφορές του ίδιου κόμματος σε πρόσφατα περιστατικά που κατ’ εκτίμησή του, εγείρουν εκ νέου υποψίες παραβίασης του απορρήτου, καμία σχετική καταγγελία, δεν περιήλθε στην ΑΔΑΕ, μέχρι σήμερα».
Η επιστολή – καταγγελία του ΚΚΕ
Αναλυτικά το ΚΚΕ αναφέρει:
«Κάνουμε γνωστό ότι στις 18 και 20 Ιούνη έγιναν και πάλι οι γνωστές “συνακροάσεις” – υποκλοπές στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ. Έχει γίνει πλέον ενδημικό αυτό το φαινόμενο των υποκλοπών.
Πλησιάζουν 4 χρόνια από την πρώτη δημόσια ανακοίνωση – καταγγελία του Κόμματός μας για υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, και ενώ μεσολάβησαν δύο ακόμα κρούσματα το 2017 και το 2019, οι συναρμόδιες αρχές (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, Κρατική Ασφάλεια, Εισαγγελία) καλύπτουν τους υπεύθυνους των υποκλοπών. Η υπόθεση εκκρεμεί ακόμα στα Δικαστήρια, τη στιγμή που τα στοιχεία βοούν ότι υπάρχει σοβαρή παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών.
Ακριβώς για αυτά τα ζητήματα λειτουργεί στη χώρα μας ανεξάρτητη Αρχή σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), που διαθέτει απεριόριστες αρμοδιότητες για την άσκηση του έργου της, μέχρι και ελέγχου της ΕΥΠ, και με τη σύγχρονη υψηλή τεχνολογία στα χέρια της. Όμως, αποδεικνύεται ότι αυτή δεν είναι “Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών”, αλλά “Αρχή Διατήρησης της Ανασφάλειας των Επικοινωνιών”!
Όλα αυτά τα χρόνια, η ΑΔΑΕ κρατάει μια τόσο σοβαρή υπόθεση στο σκοτάδι. Έτσι, ενώ δέχεται ότι έχουν γίνει τηλεφωνικές παρεμβάσεις από 14 χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ, μάλιστα 2 από το Ηνωμένο Βασίλειο που ευκολότερα μπορεί να βρεθούν οι καλούντες, δεν προχωράει στην αποκάλυψη αυτών που τις οργανώνουν.
Από τη μια μεριά, το κράτος προπαγανδίζει τη διαφάνεια και τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών, από την άλλη, κουκουλώνει τις υποκλοπές που γίνονται. Είναι καθαρό ότι το απόρρητο των επικοινωνιών στη χώρα μας δεν διασφαλίζεται.
Το ΚΚΕ έχει γνώση για τη λειτουργία και δράση διάφορων μηχανισμών και υπηρεσιών που οργανώνουν και κουκουλώνουν τέτοιου είδους ενέργειες.
Έχουν βαριές ευθύνες στη συγκάλυψη οι κυβερνήσεις, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, που επί διακυβέρνησής του έγιναν όλες οι καταγγελίες για υποκλοπές σε βάρος του ΚΚΕ, όσο και της ΝΔ, που συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση. Έχει φτάσει σε τέτοιο ξεδιάντροπο σημείο το κουκούλωμα, που το υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις γιατί δεν έχει τον αριθμό της δικογραφίας! Πρόκειται για μεγάλο ψέμα. Τους αριθμούς τούς έχει. Άλλωστε, για μια ακόμη φορά τους κάνουμε και εμείς γνωστούς σήμερα: είναι οι Α/2016/2650 και Α/2019/141.
Είναι υπόθεση του ελληνικού λαού να προασπίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του, που καθημερινά καταπατούνται» καταλήγει το ΚΚΕ.