Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Επιζήσασα νέου ναυαγίου γέννησε πάνω στο φουσκωτό ανοιχτά της Λιβύης

Έξι πρόσφυγες πνίγηκαν και 93 διασώθηκαν ανοιχτά της Λιβύης, καθώς προσπαθούσαν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές, σύμφωνα με τον Διεθνή
Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που επικαλείται μαρτυρίες επιζώντων.
Οι διασωθέντες οδηγήθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στο λιμάνι της Χομς, περίπου 120 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης. «Ανάμεσά τους μια γυναίκα που γέννησε πάνω στο φουσκωτό», έγραψε ο ΔΟΜ στο Twitter.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεταναστών, «έξι άνθρωποι χάθηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού», πρόσθεσε ο ΔΟΜ, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις επικρίνουν τη συστηματική επιστροφή στη Λιβύη των μεταναστών που εντοπίζονται στη Μεσόγειο, καθώς οδηγούνται σε καταυλισμούς με οξύ πρόβλημα υπερπληθυσμού όπου τα δικαιώματά τους καταπατώνται συχνά, όπως τονίζουν, την ώρα που μαίνονται οι συγκρούσεις με συνεχείς εχθροπραξίες
Πάντως σε αυτή την περίπτωση «όλοι οι μετανάστες αφέθηκαν ελεύθεροι» αφού έφτασαν στη Χομς, διαβεβαίωσε χθες ο ΔΟΜ.
Στα ανοικτά της αφρικανικής, τα πλοία των ΜΚΟ συχνά αποδύονται σε σκληρό αγώνα δρόμου με το Πολεμικό Ναυτικό και την ακτοφυλακή της Λιβύης, τα σκάφη των οποίων σπεύδουν να περισυλλέξουν τους μετανάστες για να τους οδηγήσουν πίσω στη χώρα.
«Απείχαμε μιάμιση ώρα, όταν επενέβη η λιβυκή ακτοφυλακή»
«Απείχαμε περίπου μιάμιση ώρα» από το πλεούμενο που κινδύνευε, όταν επενέβη η λιβυκή ακτοφυλακή, διευκρίνισε ο Νικολά Ρομανιούκ, συντονιστής των επιχειρήσεων διάσωσης πάνω στο Ocean Viking, το πλοίο της ανθρωπιστικής οργάνωσης SOS Méditerranée.
«Δεν υπάρχει συντονισμός, δεν υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών για τις επιχειρήσεις διάσωσης. Μιλάμε για ανθρώπους που κινδύνευαν να πεθάνουν, για ένα νεογέννητο (...). Είναι ντροπή», πρόσθεσε ο Ρομανιούκ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου πάνω στο πλοίο.
Έπειτα από τρεις μήνες απραξίας στη Μασσαλία, τη βάση του, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, το Ocean Viking ξανάρχισε επιχειρήσεις τη Δευτέρα, με φόντο την μεγάλη αύξηση των διελεύσεων τους τελευταίους μήνες.
Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες αποκλεισμένοι στη Λιβύη αντιμετωπίζουν ολοένα σοβαρότερες δυσκολίες αφότου άρχισε, τον Απρίλιο του 2019, η επίθεση των δυνάμεων του ισχυρού άνδρα του ανατολικής Λιβύης, του Χαλίφα Χάφταρ, με σκοπό να καταληφθεί η Τρίπολη, έδρα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και υποστηρίζεται στρατιωτικά από την Τουρκία. Οι συνθήκες επιδεινώθηκαν περαιτέρω όταν άρχισε να εξαπλώνεται η πανδημία του κορονοϊού στην εμπόλεμη χώρα.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια