Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πρόταση της ΕΑΚΠ για το Δ.Σ. της Ένωσης Στερεάς Ελλάδας

Πρόταση για συζήτηση ως προ ημερήσιας διάταξης τριών θεμάτων στο Δ.Σ. της Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στις  1/7/20



H Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών Στερεάς Ελλάδος, υποβάλλει στο προεδρείο της Ένωσης τα παρακάτω θέματα για να συζητηθούν ως προ ημερήσιας διάταξης, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 1/7/2020. 
1ο Θέμα προ Ημερήσιας Διάταξης: Σύμφωνα με την Διαταγή του Αρχηγείου στις 24/6/2020 με Αριθ. Πρωτ. 37019 οικ. Φ.105.9 και θέμα: «Ρύθμιση θεμάτων» με τις αντίστοιχες  ΣΧΕΤΙΚΕΣ: α. Η υπ’ αριθ. 20185 Φ.105.9/04-06-1999 Δ/γή ΑΠΣ β. Το άρθρο 24 του Π.Δ. 210/1992 (Α΄ 99). γ. Το άρθρο 6 του Ν. 4662/2020 (Α΄27).
Καταδεικνύετε για άλλη μια φορά ότι η Ε.Α.Κ.Π. επαληθεύεται για τις προβλέψεις της που αφορούσαν την κήρυξη των επιφυλακών χωρίς συμβάν, όταν ξεσκέπαζε την προσπάθεια επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης με την βοήθεια των  «λαγών» του συνδικαλιστικού κινήματος την Ένωση Πτυχιούχων Αξιωματικών που το πρότειναν. Ξεσκέπαζε και την προσπάθεια των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών οργάνων, για καθησυχασμό των πυροσβεστών λέγοντας τους ότι αυτά είναι κινδυνολογίες της Ε.Α.Κ.Π.
H Ε.Α.Κ.Π.  προειδοποιούσε για τον επερχόμενο κίνδυνο και έτσι οι «κινδυνολογίες» έγιναν νόμος 4662/20.  Το άρθρο 6 «Διαβάθμιση Κατάστασης Ετοιμότητας» του συγκεκριμένου νόμου, επικαλείται  το Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος με την διαταγή που εξέδωσε στις 24/6/2020, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυξημένες επιχειρησιακές απαιτήσεις σε περίπτωση αναγνώρισης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, εκτίμησης σεναρίου πιθανού κινδύνου ή επαπειλούμενης καταστροφής.
Προσχηματική και υποκριτική η ανακοίνωση της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. στις 26/6/2020 με θέμα: «Αίτημα κατεπείγουσας συνάντησης» που αφορά τις επιφυλακές, τώρα τους έπιασε ο πόνος για τις επιφυλακές όταν ψηφίζονταν ο νόμος έκαναν τις αθώες περιστερές τώρα τρέχουν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, όχι ότι νοιάζονται πραγματικά  αλλά για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των πυροσβεστών.
Η Ε.Α.Κ.Π. καλεί το Δ.Σ. της ένωσης να καταγγείλει την προσπάθεια αυτή και να απαιτήσει την κατάργηση κάθε σχετικής διάταξης για προληπτική επιφυλακή. 
2ο Θέμα προ Ημερήσιας Διάταξης: Μετά το φιάσκο της μοριοδότησης, ο καινούργιος κανονισμός μεταθέσεων ξεσπίτωσε και θα εξακολουθεί να ξεσπιτώνει συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα. Εκατοντάδες πυροσβέστες από περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Θράκης, της Ηπείρου, μετατίθενται μακριά από τα σπίτια τους κυρίως σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, αλλά και σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Σαν να μην έφτανε αυτό παλιές και καινούργιες δομές, νέες αρμοδιότητες, πρέπει στελεχωθούν. 
Είμαστε στο μέσον σχεδόν της αντιπυρικής περιόδου και ακόμη δεν έχουν στελεχωθεί πλήρως τα 13 πεζοπόρα, τα 2 αερομεταφερόμενα τμήματα , το Μ.Ε.Τ.Π.Ε. και τα 80 εποχικά κλιμάκια.
Με πρόσφατη διαταγή το σήριαλ των μορίων έχει συνέχεια, αφού ζητείται να μπουν στο κάδρο της μοριοδότησης για αποσπάσεις και μετακινήσεις όλοι όσοι εμπίπτουν στις εξαιρέσεις των μεταθέσεων προκειμένου να στελεχωθούν τα παραπάνω τμήματα και όχι μόνο. 
Οι πύλες της κολάσεως για τους πυροσβέστες πλέον άνοιξαν. Η μεγάλη μάζα των πυροσβεστών θα είναι σε μια διαρκή κινητικότητα, είτε υπηρετούν εκτός τόπου συμφερόντων, είτε σε αυτόν. 
Ακόμη και όσοι μετατίθενται στον τόπο τους, είναι πιθανό πριν από το επόμενο ξεσπίτωμα μετά από 6 χρόνια, να κληθούν να  «καλύψουν» και άλλες ανάγκες του Π.Σ.
Το νομοθετικό πλαίσιο είναι έτοιμο, με τις αποσπάσεις για υπηρεσιακούς λόγους χωρίς χρονικό όριο, με τις μετακινήσεις ή ακόμα και με έκτακτες μεταθέσεις για να καλύπτονται οι ολοένα και περισσότερες διευρυμένες ανάγκες, όπως τα εποχικά κλιμάκια, τα αερομεταφερόμενα κ.λπ. σε συνδυασμό και με τις νέες αρμοδιότητες που θα αναλαμβάνει συνεχώς το Πυροσβεστικό Σώμα σύμφωνα με τις διατάξεις του 4662/20 από την δημιουργία νέων ιδιωτικών περιφερειακών αεροδρομίων, λιμανιών, οδικών αξόνων και δικτύων μεταφοράς ενέργειας. Είναι σίγουρο ότι υπό το βάρος όλων αυτών των ραγδαίων αρνητικών εξελίξεων και ο πλέον δύσπιστος θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται για το τι ακριβώς ήταν αυτό που έδινε την μάχη μόνη της η Ε.Α.Κ.Π. για να μην γίνει νόμος.
Καλούμε το Δ.Σ. της ένωσης να καταγγείλει έστω και τώρα όλες αυτές τις ανατροπές και να διεκδικήσει την κατάργηση των διατάξεων του Νόμου 4662/2020 για τον κανονισμό μεταθέσεων, την επαναφορά του αμετάθετου και την κάλυψη των ελλείψεων με κατά τόπους προσλήψεις μόνιμων πυροσβεστών, όπως ίσχυε μέχρι το 2006.
Μόνο με αυτόν τον τρόπο που προτείνει συνεχώς η Ε.Α.Κ.Π. όλα αυτά τα χρόνια, θα λυνόταν οριστικά το πρόβλημα. Θα στελεχωνόταν επαρκώς όλες οι υπηρεσίες μας, δεν θα ξεσπιτωνόταν κανένας συνάδελφος με μετάθεση και θα είχαν μετατεθεί στον τόπο συμφερόντων τους όσοι παραμένουν μακριά από αυτόν.
3ο Θέμα προ Ημερήσιας Διάταξης: «Με αφορμή τον τραγικό θάνατο του Πυροσβέστη επανέρχεται επιτακτικά η αναγκαιότητα για προληπτικές υγειονομικές εξετάσεις των πυροσβεστών, καθώς και η ανάδειξή των κινδύνων και των σοβαρών επιπτώσεων που υπάρχουν στην υγεία των πυροσβεστών κατά την εργασία τους» .
Ο πυροσβέστης εκτίθεται σε ποικίλα επιβαρυντικά για την υγεία του περιβάλλοντα στοιχεία, λόγω ύπαρξης έντονων καπνών, αιωρούμενων σωματιδίων, υπολειμμάτων καύσης, διοξινών σε πυρκαγιές χωματερών, χημικών παραγώγων από αστικά και βιομηχανικά συμβάντα. Η έκθεση στις υψηλές θερμοκρασίες των καιόμενων υλικών και των θερμοκρασιών του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την συνεχόμενη κόπωση λόγω ιδιομορφίας των συμβάντων και της συνεχόμενης υπερεργασίας, δεν μπορεί να μην παίρνονται υπόψη για το ποιες επιπτώσεις έχουν στην ψυχική ηρεμία των πυροσβεστών.
Η συχνή εμπλοκή σε τροχαία ατυχήματα και διασώσεις ποικίλων περιπτώσεων, υπό αντίξοες συνθήκες, εκτός από την έντονη σωματική καταπόνηση δημιουργούν μεγάλη ψυχική επιβάρυνση.
Η υπέρβαση του τακτικού χρόνου εργασίας των πυροσβεστών, ιδιαίτερα στα μεγάλα δασικά συμβάντα, χωρίς ανώτατα καθορισμένα χρονικά όρια, μέχρι εξαντλήσεως, είναι συχνό φαινόμενο.
Συνέπεια όλων αυτών και της εντατικοποίησης της εργασίας, είναι τα φαινόμενα εκδήλωσης σοβαρότατων παθήσεων στους υπαλλήλους του Π.Σ, όπως καρδιοπάθειες, κακοήθειες, διαφόρων μορφών ηπατίτιδες, μυοσκελετικές κακώσεις και μία σειρά άλλων παθολογικών ή ψυχικών ασθενειών και μόνιμων αναπηριών, συνέπεια της χρόνιας επαφής με μολυσματικούς παράγοντες, της επικινδυνότητας του επαγγέλματος  και της μόνιμης ύπαρξης επαγγελματικού άγχους.
Η κύρια αιτία που δεν εφαρμόζονται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας της ζωής των πυροσβεστών, είναι η πολιτική περικοπών όλων των κυβερνήσεων, που στερεί από τον προϋπολογισμό του Πυροσβεστικού Σώματος τα απαιτούμενα ποσά που χρειάζεται για να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
Η Ε.Α.Κ.Π. καλεί το προεδρείο να καταγγείλει  την μη εφαρμογή: 
των ήδη θεσμοθετημένων διατάξεων από το 2003 ( νόμος 3144 ) για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας, όπως σύσταση και κάλυψη θέσεων γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας, ιατρικοί έλεγχοι, καταγραφή των επαγγελματικών ατυχημάτων και ασθενειών, ασφαλείς χώροι εργασίας, επαρκής καθαριότητα υπηρεσιών κ.α.
την μη έκδοση ακόμα ( μετά από 15 χρόνια ), των Προεδρικών Διαταγμάτων για τα μέτρα προστασίας στα επιχειρησιακά συμβάντα.
ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια