Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εγκληματική αδιαφορία, μετά το κρούσμα οδηγού που φόρτωνε καύσιμα από τα ΕΛΠΕ και τα μετέφερε στη Βόρεια Ελλάδα

Την Παρασκευή, δημοσιεύτηκε πρώτα σε θεσσαλονικιώτικες και μετά και σε αθηναϊκές ειδhσεογραφικές ιστοσελίδες ότι σε νοσοκομεία αναφοράς της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται
διασωληνωμένοι 53χρονος άνδρας από την Πέλλα (στο ΑΧΕΠΑ) και η 83χρονη μητέρα του (στο «Παπανικολάου»). Και οι δύο επλήγησαν από τον κοροναϊό. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο ιός μεταφέρθηκε στη μητέρα από το γιο. Είναι σωστές, δεδομένου ότι η μητέρα εμφάνισε τα συμπτώματα μερικές μέρες μετά το γιο. Οι πληροφορίες έλεγαν επίσης ότι  έχουν νοσήσει (χωρίς να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση) και οι δύο γιοι του 53χρονου.

Πρόκειται για την υπόθεση του 53χρονου οδηγού βυτιοφόρου, στην οποία αναφερθήκαμε για πρώτη φορά την Τρίτη 23 Ιούνη. Αναφέραμε τότε, ότι στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύεται και ο 27χρονος γιος του. Πλέον έχει νοσήσει και ο δεύτερος γιος και η ηλικιωμένη μητέρα του οδηγού, η οποία αρχικά νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο της Εδεσσας, για να μεταφερθεί στη συνέχεια –επειδή η κατάστασή της χειροτέρεψε- στη Θεσσαλονίκη.

Η ειδησεογραφία της Παρασκευής αντιμετώπισε τα γεγονότα έξω από το ευρύτερο πλαίσιό τους. Είδηση υπήρξε μόνο επειδή νόσησαν τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας, εκ των οποίων τα δύο σοβαρά (διασωληνώθηκαν). Το γεγονός ότι ο 53χρονος είναι οδηγός βυτιοφόρου, που εργαζόταν σε εταιρία διανομής και φόρτωνε καθημερινά καύσιμα από το διϋλιστήριο των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη, τα οποία παρέδιδε σε πρατήρια σε διάφορες βορειοελλαδικές πόλεις και, επομένως, είχε έρθει σε επαφή με πολύ κόσμο, μέσα κι έξω από το διϋλιστήριο, δεν αναφέρθηκε καν.

Αυτό το γεγονός έπρεπε να χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου. Ο ΕΟΔΥ, όμως, «αγρόν αγοράζει». Βλέπετε, δεν πρέπει να διαταραχτεί η «κανονικότητα» της λειτουργίας μιας μεγάλης καπιταλιστικής επιχείρησης όπως τα ΕΛΠΕ, με την επιβολή μέτρων καραντίνας, ώστε να ιχνηλατηθούν όλες οι επαφές του 53χρονου οδηγού και να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι μοριακοί  έλεγχοι, εντός και εκτός διϋλιστήριου.

Το ζήτημα αυτό το αναδείξαμε από την πρώτη στιγμή. Το δημοσίευμά μας επιβεβαιώθηκε από ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, την οποία δημοσιεύσαμε και σχολιάσαμε. Γράφαμε σ’ αυτόν το σχολιασμό μας:

Τα ΕΛΠΕ, έχοντας προφανώς διαπιστώσει ότι το γεγονός που εμείς διερευνούσαμε ήταν πραγματικό, ισχυρίζονται ότι προχώρησαν «άμεσα σε όλες τις προβλεπόμενες και αναγκαίες ενέργειες». Θα περιμέναμε να μας πουν ποιες είναι αυτές οι ενέργειες, όμως η πρώτη απαραίτητη ενέργεια που θα έπρεπε να κάνουν είναι η άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και η απαίτηση να χειριστεί αυτός την κατάσταση. Γιατί πλέον δεν έχουμε μια μεγάλη επιχείρηση βιομηχανικής παραγωγής και εμπορίας πετρελαιοειδών, η οποία λειτουργεί αδιαλείπτως και οφείλει να πάρει μέτρα προστασίας των άμεσα και έμμεσα εργαζόμενων και όσων επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις της, αλλά έχουμε μια νέα κατάσταση: έχουμε κρούσμα COVID-19 σε εργαζόμενο, ο οποίος –στο πλαίσιο της εργασίας του- έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο εντός και εκτός εγκαταστάσεων ΕΛΠΕ. Το ελάχιστο που έπρεπε να γίνει είναι ο γενικός διαγνωστικός έλεγχος (με μοριακό τεστ) όλων των σχετιζόμενων ανθρώπων και η προληπτική καραντίνα. Η θερμομέτρηση δεν έχει καμιά προληπτική αξία στη φάση της επώασης της νόσου ή για τους ασυμπτωματικούς. Και οι μάσκες και τα γάντια ξέρουμε πώς χρησιμοποιούνται (στην ίδια χώρα ζούμε όλοι). Μόνο ο μαζικός μοριακός έλεγχος και η καραντίνα θα συνιστούσαν αποτελεσματικά μέτρα προστασίας έναντι μιας ενδεχόμενης εστίας μετάδοσης του ιού. Αυτά ήθελαν να αποφύγουν τα ΕΛΠΕ, γι’ αυτό και όταν ενημερώθηκαν από εμάς για το περιστατικό και διαπίστωσαν ότι είναι αλήθεια, δεν απευθύνθηκαν επιτακτικά στον ΕΟΔΥ, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του στις εγκαταστάσεις τους, στους εργαζόμενους και στους πελάτες. Βολεύτηκαν μια χαρά με τη σκόπιμη αδιαφορία του ΕΟΔΥ. Είναι αυτό που λέμε «το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο». Περιττεύει να σημειώσουμε πως έτσι και το απαιτούσαν τα ΕΛΠΕ, ο Αρκουμανέας και οι δικοί του θα έσπευδαν τρέχοντας. Πέραν της υψηλής κρατικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ, μετράει και το ειδικό βάρος του συγκεκριμένου καπιταλιστικού ομίλου.

Η συνέχεια επιβεβαιώνει αυτή μας την εκτίμηση. Τα ΕΛΠΕ, ενώ στην αρχή εξέταζαν το ενδεχόμενο να απευθυνθούν σε ιδιωτική εταιρία για να πραγματοποιήσουν κάποια τεστ (ακολουθώντας το παράδειγμα της Cosco), φοβούμενα καταγγελία για μεθόδευση συγκάλυψης, έστειλαν έξι (!) εργαζόμενους να δώσουν δείγμα για τεστ στο ΑΧΕΠΑ. Για να γίνουν δεκτοί στο ΑΧΕΠΑ, σημαίνει ότι υπήρξε εντολή του ΕΟΔΥ. Επομένως, ο ΕΟΔΥ, αντί να σπεύσει στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ και να κάνει τα προβλεπόμενα (καραντίνα και μαζικά τεστ), άφησε τη διαχείριση στα ίδια τα ΕΛΠΕ. Διαχείριση… ήσυχη (απ’ όλες τις απόψεις).

Κάπως έτσι η είδηση διοχετεύθηκε ως η «παράξενη» νόσηση τεσσάρων ατόμων της ίδιας οικογένειας και όχι ως κίνδυνος ύπαρξης μιας ακτινωτής εστίας μετάδοσης, λόγω των μεταφορών που έκανε ο ασθενής οδηγός, από τα ΕΛΠΕ σε διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Το γεγονός ότι νόσησαν τέσσερα άτομα στην οικογένεια του 53χρονου οδηγού δείχνει ότι υπήρξε βαρύ ιικό φορτίο. Ο,τι ισχύει για την οικογένειά του ισχύει και για όλο τον υπόλοιπο κόσμο με τον οποίο ο άνθρωπος ήρθε σε επαφή: συναδέλφους του και άλλους εργαζόμενους στο διϋλιστήριο, πελάτες της εταιρίας του σε διάφορες πόλεις, στους οποίους παρέδιδε καύσιμα, κοινωνικές συναναστροφές του. Αν εφαρμοζόταν πρωτόκολλο «επιθετικής ιχνηλάτησης» των επαφών επιβεβαιωμένου βαριού κρούσματος, όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα έπρεπε να έχουν ήδη ελεγχθεί και να επανελεγχθεί. Δεν έγινε τίποτα, όμως, επειδή το περιστατικό συνδέεται με μια μεγάλη καπιταλιστική επιχείρηση, η «κανονικότητα» της οποίας δεν έπρεπε να διαταραχθεί.

YΓ. Από το διϋλιστήριο των ΕΛΠΕ προμηθεύεται καύσιμα (με βυτιοφόρα) και η Βόρεια Μακεδονία, χώρα η οποία από τις αρχές Ιούνη πλήττεται από μια τρομακτική έξαρση της CoviD-19. Οπως μπορείτε να δείτε εδώ, όλοι οι δείκτες στη χώρα έχουν επιβαρυνθεί δραματικά: κρούσματα, θάνατοι, νοσηλευόμενοι, σοβαρά περιστατικά. Μόνο στις 27 Ιούνη, η γειτονική χώρα, με πληθυσμό μόλις δύο εκατομμυρίων, ανακοίνωσε 148 νέα κρούσματα και 9 θανάτους!  Aπό τις 10 μέχρι τις 27 Ιούνη, η Βόρεια Μακεδονία κατέγραψε 2.666 νέα κρούσματα και 120 θανάτους, όπως μπορείτε να δείτε στον πίνακα:

ΙΟΥΝΗΣ
ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
ΘΑΝΑΤΟΙ
27
148
9
26
163
3
25
150
6
24
134
8
23
115
4
22
90
9
21
101
5
20
185
11
19
156
6
18
182
6
17
183
9
16
142
8
15
100
5
14
162
9
13
194
8
12
162
2
11
174
5
10
125
7

Το γεγονός αυτό θα έπρεπε να χτυπήσει ακόμα πιο δυνατά το καμπανάκι στον ΕΟΔΥ, ώστε να ψάξει εξαντλητικά την υπόθεση, αντί να την αφήσει στην τύχη. Είπαμε, όμως: δεν πρέπει να διαταραχτεί η καπιταλιστική «κανονικότητα».
Κυριακή 28 Ιουνίου 2020




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια