Η ιστορία της Ομάδας ΖΗΤΑ, η αποστολή της και το... σήμερα - του Κώστα Καβαλινάκη

Του Κώστα Καβαλινάκη από τη σελίδα ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ - ΟΜΑΔΑ ΖΗΤΑ: Απόψε θα σας γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω όταν η Ομάδα Ζήτα απαριθμούσε περίπου διακόσια πενήντα (250)
άτομα σε όλον τον Ν.Αττικής.Οταν η περιβόητη Ομάδα Ζήτα και οι άνδρες της με τα μαύρα μπουφάν και παντελόνια ήταν ο φόβος και ο τρόμος των μηχανόβιων της εποχής εκείνης.
Η Ομάδα Ζ είναι υπηρεσία που δημιουργήθηκε στις 17/2/1979 με απόφαση της ηγεσίας. Σημαντικό σταθμό στην εξέλιξη της Άμεσης Δράσης (στον Νομό Αττικής για αρχή), υπήρξε η σύσταση της ομάδας δικυκλιστών της Άμεσης Δράσης με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ομάδα Ζ» στις 17/2/1979, με απόφαση της τότε ηγεσίας της Αστυνομίας Πόλεων. Η ομάδα αυτή επανδρώθηκε στην αρχή από Αστυνομικούς της Τροχαίας Αθηνών και στην συνέχεια από Αστυνομικούς διαφόρων Υπηρεσιών, οι οποίοι επιθυμούσαν να υπηρετήσουν στην Άμεση Δράση ως μοτοσικλετιστές με δική τους αίτηση.
Κριτήρια επιλογής του ανθρώπινου δυναμικού της ΟΜΑΔΑ ΖΗΤΑ ήταν το ήθος, το θάρρος, ο ακέραιος χαρακτήρας τους, η επαγγελματική κατάρτιση, η αποφασιστικότητα, καθώς και η ικανότητα οδήγησης μοτοσικλέτας, κριτήρια που και σήμερα εξακολουθούν να αποτελούν την βάση επιλογής ενός δικυκλιστή.
Το τελευταίο (περί ικανότητας οδήγησης) ήταν και το σπουδαιότερο γιατί ο μοτοσικλετιστής της Α.Δ. έπρεπε να αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες και επικίνδυνους ελιγμούς.
Η σύσταση και η λειτουργία του νέου αυτού θεσμού αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματική λόγω των κυκλοφοριακών προβλημάτων και από την ανάγκη της γρήγορης παρουσίας της ΑΜΕΣΗΣ ΔΡΑΣΗΣ σε διάφορα συμβάντα , κυρίως υψηλού κινδύνου και έγινε ένας θεσμός πολύ χρήσιμος που θα πρέπει να αναπτύσσεται, όσο οι ανάγκες το απαιτούν, τόσο για την πάταξη διαφόρων μορφών εγκληματικότητας όσο και για την συνέχεια της κοινωνικής προσφοράς προς τον πολίτη η οποία έχει σχέση με τη παροχή ΑΜΕΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ π.χ. προπομποί σε άμεσες μεταφορές ασθενούντων ατόμων σε διάφορα νοσηλευτικά ιδρύματα, συνοδείες ξένων επισήμων, αθλητικές εκδηλώσεις κ.λπ.
Τα χρόνια πέρασαν και σήμερα 41 περίπου χρόνια μετά η ομάδα "Ζ"βρίσκεται σε σημείο καμπής εξαιτίας της απαξίωσης τόσο από την φυσική όσο και από την πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.
Τώρα έχουν μείνει περίπου πενήντα εξήντα Ζητάδες απομεινάρια της Ομάδας αυτής και το μόνο που κάνουν είναι φύλαξη ευπαθών στόχων και με την πίκρα στα χείλη να σου λένε ότι άλλαξαν οι εποχές.
Αυτό που τόσα χρόνια μάθαμε, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με το ίδιο πάθος, την ίδια δύναμη και αγάπη.
Γιατι στη ζωή του ανθρώπου υπάρχουν ανατροπές.. αλλάζουν πολλά.. εκτος απ΄τη ψυχή και το χαρακτήρα του !
Α/Υ.(ε.α)Καβαλινάκης Κωνσταντίνος