Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι χοχλιοί, οι σαρκοφάγοι και στο βάθος… χρυσός

Γύρευαν χοχλιούς στο λιόφυτο,  θολωτό Μυκηναϊκό Τάφο με σαρκοφάγους…  βρήκαν. Αυτό ισχυρίζονται οι δύο φίλοι από τα Μάλια, 64 και 73 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι αρνούνται πλήρως
οποιαδήποτε εμπλοκή με την παράνομη ανασκαφή και την σύληση του τάφου που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων, οι οποίοι αγνοούσαν την ύπαρξη του.
Τόσο το Αστυνομικό Τμήμα Χερσονήσου όσο και η Αρχαιολογική υπηρεσία  ενημερώθηκαν για την παράνομη ανασκαφή από τον ιδιοκτήτη του λιόφυτου.
Η τρύπα που οδήγησε στον μυκηναϊκό τάφο τους δράστες
Η τρύπα που οδήγησε στον μυκηναϊκό τάφο τους δράστες
Στα μέσα Μαΐου πήγε στο χωράφι του να ψεκάσει τις ελιές. Τα πάντα ήταν στη θέση τους. Όταν ξαναπήγε, στις 9 Ιουνίου, παρατήρησε ότι κάτω από μία ελιά, στα δυτικά του χωραφιού, είχε ανοιχτή μία μεγάλη τρύπα.
Στον πάτο της τρύπας  υπήρχε κάτι σαν δωμάτιο, διαστάσεων  2 επί 3. Τα άτομα που έκαναν την ανασκαφή, είχαν πετάξει τα χώματα περίπου 15 μέτρα πιο δυτικά και μέσα στα μπάζα υπήρχαν και τμήματα του τάφου.
Αρχαιοφύλακας που έσπευσε στον τόπο της ανασκαφής αναφέρει ότι οι δράστες διάνοιξαν την οροφή, σκάβοντας σε βάθος άνω των δύο μέτρων. Εκτιμά ότι πρόλαβαν να πάρουν ό,τι πολύτιμο είχε μέσα ο τάφος.
Ο 73χρονος, ο οποίος ανέβηκε τη σκάλα των δικαστηρίων υποβασταζόμενος από τον συγκατηγορούμενο του καθώς αντιμετωπίζει 80% πρόβλημα με την όραση του, κατά την έρευνα των αστυνομικών στο σπίτι του προσπάθησε να διαφύγει από ένα πίσω παράθυρο, πλην όμως δεν τα κατάφερε.

Οι χοχλιοί έδειξαν τον δρόμο…

Λένε ότι είχαν πάει για χοχλιούς και μπήκαν στο συγκεκριμένο  λιόφυτο.
Ο  64χρονος εντόπισε μία περίεργη  ανομορφία στο εδάφος.
Ο θολωτός Μυκηναϊκός Τάφο με σαρκοφάγους  στα Μάλια
Η σαρκοφάγος
Σαν να είχε υποστεί καθίζηση λόγω των νερών της βροχής. Υποψιάστηκαν ότι υπήρχαν αρχαία. Κάλυψαν το σημείο με κλαδιά και έφυγαν.
Μετά από 20 ημέρες ο 64χρονος   μετέβη εκ νέου στο λιόφυτο. Διαπίστωσε όμως ότι το σημείο είχε σκαφτεί. Κοίταξε μέσα  στην τρύπα και είδε δύο σαρκοφάγους, μια μικρή και μια μεγάλη. Αμέσως έτρεξε να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη του λιόφυτου.
Με το «κόνσεπτ» των χοχλιών συμφωνεί και ο 73χρονος συγκατηγορούμενος του, ο οποίος επίσης αρνείται κάθε ανάμιξη με την ανασκαφή.
Εντούτοις φέρεται να λέει κάποια επιπλέον πράγματα για την υπόθεση.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο ηλικιωμένος αναφέρει ότι ο φίλος του πρότεινε να προχωρήσουν σε ανασκαφή καθώς με βάση τις ενδείξεις από τις μαγνητικές βέργες που διέθετε, από κάτω υπήρχε πολύ χρυσός.
Εκείνος όμως αρνήθηκε, φοβούμενος μπλεξίματα. Τελικά, κάποιες ημέρες μετά ο 64χρονος τον βρήκε στο καφενείο και τον ενημέρωσε ότι το σημείο είχε σκαφτεί και είχε φανεί ο τάφος, χωρίς ωστόσο να του προσδιορίσει ποιος και πότε το έκανε.
Πήγαν και μαζί στο λιόφυτο και είδαν τον τάφο. Υποστηρίζει ότι ο συγκατηγορούμενος του αναζήτησε τον ιδιοκτήτη, τον ενημέρωσε για την ανασκαφή και του πρότεινε να σκάψουν πιο βαθιά, στα 4 μέτρα, καθώς ήταν σίγουρος ότι υπάρχει χρυσός. Όμως ο ιδιοκτήτης δεν δέχθηκε και ενημέρωσε την Αστυνομία.
Η δίωξη που αντιμετωπίζουν είναι κακουργηματική για παράνομη ανασκαφή από κοινού . Επιπλέον ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για παράβαση της υποχρέωσης δήλωσης μνημείου, παράνομη χρήση ανιχνευτή μετάλλων, παράνομη κατοχή όπλου, πυρομαχικών , μαχαιριού και απείθεια.
Πήραν προθεσμία για να απολογηθούν σήμερα το πρωί ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας. Την πλήρη άρνηση τους στην ανασκαφή υπογραμμίζει και ο δικηγόρος κ. Απόστολος Ξυριτάκης, εκ των συνηγόρων υπεράσπισης.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια