Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η φιλελεύθερη μάτια στο Ισλάμ

Ο φιλελευθερισμός είναι μια πολιτική ιδεολογία, μια κοσμοαντίληψη και μια κοσμοθεωρία που προωθεί την ελευθερία του ατόμου. Διαβάζουμε κατά καιρούς πολλές απόπειρες προσέγγισης του
Ισλάμ από μια φιλελεύθερη ερμηνεία. Βιβλία, άρθρα, ομιλίες παρουσιάζονται σε συχνή βάση, προσπαθώντας να επιχειρηματολογήσουν ότι το Ισλάμ είναι συμβατό με τις αρχές μιας «ελεύθερης» κοινωνίας. Σε αυτήν την προσέγγιση όμως υπάρχουν πολλά προβλήματα.
Πριν δούμε επιγραμματικά τα προβλήματα αυτής της προσέγγισης, καλό είναι να διευκρινίσουμε ότι ο φιλελευθερισμός είναι τρόπος ζωής, όπως προαναφέραμε είναι ιδεολογία και κοσμοαντίληψη, σε αυτά τα πλαίσια δεν είναι υπερβολή να την χαρακτηρίσουμε και ως θρησκεία, μιας και η θρησκεία απαρτίζεται από πεποιθήσεις και λειτουργεί για το άτομο ως ένας τρόπος ζωής.
Η λεγόμενη φιλελεύθερη ματιά στο Ισλάμ, στην θεολογία του, στην ιστορία του και γενικότερα στους Μουσουλμάνους δεν διαφέρει από την πολεμική ματιά των Ισλαμοφοβικών. Και οι δυο προσπαθούν, για τα δικά τους ιδεολογικά η πολιτικά συμφέροντα, να διαστρεβλώσουν το Ισλάμ, τις διδασκαλίες του και τις πηγές του. Μπορεί ο φιλελευθερισμός να μην φαίνεται εχθρικός απέναντι στο Ισλάμ, εκ πρώτης όψεως, μπαίνοντας όμως στην διαδικασία μιας προσεκτικής ανάλυσης των συμπερασμάτων του, καταλαβαίνουμε ότι επιχειρείται να συνταχτεί ένα «Ισλάμ» στα πρότυπα της φιλελεύθερης πολιτικής ιδεολογίας. Με άλλα λόγια στα πλαίσια μιας άλλης θρησκείας, αυτή του φιλελευθερισμού.
Οι ισλαμοφοβικοί και οι φιλελεύθεροι έχουν συγκεκριμένες τάσεις προς το Ισλάμ. Παραθέτουν μυθιστορηματικές αφηγήσεις και «στοιχεία» που έχουν συνταχτεί με συγκεκριμένη πρόθεση και με συγκεκριμένη τάση (πολιτικές-γεωπολιτικές τάσεις). Όταν γράφεις κάτι με τέτοια πρόθεση, για να εξυπηρετήσεις τα ιδεολογικά συμφέροντα του κύκλου που ανήκεις, αδιαφορώντας για την αλήθεια, τότε παραποιείς την ιστορία και τα γεγονότα. Μυθιστοριοποιείς την ιστορία με τρόπο παραταξιακό.
Η φιλελεύθερη ματιά στο Ισλάμ στην πραγματικότητα είναι μια παραταξιακή θεώρηση και αφήγηση της ιστορίας του Ισλάμ, του Προφήτη και των γεγονότων που περιβάλουν το Ισλάμ. Η ματιά αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δεν σχετίζεται με την ορθόδοξη ερμηνεία του Ισλάμ η οποία με την σειρά της έχεις ως βάση το Κοράνι, την Σούννα (προφητική παράδοση) και την κατανόηση της πρώτορθόδοξης Ισλαμικής κοινότητας (Σάλαφ).
Η φιλελεύθερη ματιά, όπως πολλές μη Ισλαμικές «ματιές», παρουσιάζουν το Ισλάμ με βάση την κοσμοαντίληψη τους και την κοσμοθεωρία τους. Με άλλα λόγια με βάση την θρησκεία τους, διότι η κοσμοαντίληψη και η κοσμοθεωρία είναι μορφή θρησκείας, είναι πεποιθήσεις. Πως είναι λοιπόν δυνατόν το Ισλάμ, όπως και οποιαδήποτε θρησκεία, να εξεταστεί με βάση μιας ξένης ιδεολογίας; Θα μπορούσε ο φιλελευθερισμός άραγε να εξεταστεί με βάση τον φασισμό η με μια αντίθετη προς αυτόν ιδεολογία; Θα δεχόντουσαν ποτέ οι φιλελεύθεροι ως ερμηνεία κατανόησης τους τον νεοφιλελευθερισμό;
Η φιλελεύθερη ματιά προς το Ισλάμ, φαινομενικά μπορεί να δείχνει φιλική συγκριτικά με μια ακροδεξιά, στην πραγματικότητα όμως οι φιλελεύθεροι εχθρεύονται τα θεμέλια της Ισλαμικής πίστης (Σούννα, Σαρία) και επιτίθενται σε αυτά με ανορθόδοξες ερμηνείες και προβληματικές λογικοποιήσεις.
Οι περισσότεροι «ιεραπόστολοι» του φιλελευθερισμού που καταπιάνονται με το Ισλάμ, ανήκουν σε ομάδες, κόμματα, παρατάξεις, γκρούπες, που δεν επιθυμούν να καταγράψουν την πραγματικότητα η έστω να κάνουν μια ουδέτερη καταγραφή περί Ισλάμ, όπως άλλωστε επιβάλει η ιστορική ερευνά και μελέτη, αλλά να παραποιήσουν για χάρη της δεξαμενής σκέψης και της πολιτικής παράταξης που ανήκουν.  
Στη συζήτηση περί φιλελευθερισμού βεβαίως δεν μπορεί να απουσιάζει και το στοιχείο της άγνοιας περί Ισλάμ. Η συντριπτική πλειοψηφία που δηλώνουν φιλελεύθεροι, ακόμα και αυτοί που ασπάζονται το Ισλάμ, δεν έχουν θεμέλια γνώσεως στην Ισλαμική πίστη, με αποτέλεσμα να συγχέουν θεολογικά ζητήματα και Ισλαμικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις κατανόησης με δυτικές πολιτικοικονομικές  ιδέες.
Μελλοντικά θα καταπιαστούμε, πιο συγκεκριμένα και λεπτομερειακά, με το αφήγημα του φιλελευθερισμού και πως προσεγγίζουν το Ισλάμ οι φιλελεύθεροι. Αξίζει μια εκπομπή μας να αφιερωθεί σε αυτήν την τάση η οποία επιχειρεί, με φιλικό τρόπο φαινομενικά, να προσεγγίσει τους Μουσουλμάνους, έχοντας όμως απώτερο σκοπό να επιτεθεί στα θεμέλια του Ισλάμ, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την ιδεολογία της.
Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια