Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

εακπ: Για τους όψιμους μνηστήρες των Β.Α.Ε.

Ανακοίνωση τής ΕΑΚΠ:Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τη δημοσίευση του νόμου 4690/2020 που ψηφίστηκε τέλη Μαΐου και συγκεκριμένα το άρθρο 7 σχετικά με την χορήγηση επιδόματος
επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους της Ε.Α.Β., έχει ξεκινήσει μια άνευ ουσίας και αποπροσανατολιστική συζήτηση από διάφορες Ενώσεις, ότι δήθεν άνοιξε ο δρόμος ( και μάλιστα συνέπεια και των δικών τους ενεργειών ) για την αναγνώριση του επαγγέλματος μας ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού.

Ο συγκεκριμένος νόμος στην πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι να διαχωρίσει τους εργαζόμενους της Ε.Α.Β. σε τρείς κατηγορίες, από μία που ήταν πριν, με σκοπό να μειώσει σε μεγάλη μερίδα απ’ αυτούς το  επίδομα των 150 ευρώ τα οποία ήδη έπαιρναν. Όσο αφορά τους πυροσβέστες που αναφέρει δεν πρόκειται βέβαια για προσωπικό του Π.Σ. αλλά για προσωπικό της Ε.Α.Β. με αυτή την ειδικότητα, φυσικά δεν αμείβονται με το ειδικό μισθολόγιο στο οποίο είμαστε ενταγμένοι οι υπάλληλοι του Π.Σ.
Παρ’ όλα αυτά όμως οι συνδικαλιστές της εξαπάτησης και του λαϊκισμού, αξιοποιώντας την αναφορά στην συγκεκριμένη διάταξη της ειδικότητας του πυροσβέστη και του Αρχιπυροσβέστη  για τους εργαζόμενους της Ε.Α.Β., έστησαν ολόκληρο σκηνικό παραπλάνησης των μελών τους. Διαλαλώντας ότι ανοίγονται δρόμοι για κατακτήσεις σε εργασιακά δικαιώματα με ένα νόμο που στην ουσία στερεί κεκτημένα από εργαζόμενους όπως ένα επίδομα το οποίο σε καμία περίπτωση δεν είναι αντίστοιχο με τους πραγματικούς κινδύνους και τους επιβλαβείς παράγοντες που υπάρχουν στην Ε.Α.Β.
Από τον ντόρο αυτό δεν έλειψε και η παρέμβαση του προεδρείου της Ομοσπονδίας μας, που έσπευσε αμέσως να  « βάλει » τα πράγματα στη θέση τους, καταγγέλλοντας, και ορθά λέμε εμείς,  την εξαπάτηση που επιχείρησαν « ανταγωνιστικές » δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Δεν άφησε όμως το προεδρείο της Ομοσπονδίας η ευκαιρία να πάει χαμένη για να δημιουργήσει και αυτό από την πλευρά του αυταπάτες στους εργαζόμενους και παρουσίασε για μία ακόμη φορά, την επικαιροποιημένη πλέον μελέτη της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. για την αναγνώριση του επαγγέλματος μας ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού. Η οποία όπως μας λένε αποτελεί και την μοναδική ολοκληρωμένη πρόταση του πυροσβεστικού συνδικαλιστικού κινήματος, η οποία τίθεται και αδιάλειπτα σε συζήτηση με τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
            Δεν πρόκειται να διαψεύσουμε τον παραπάνω ισχυρισμό, αφού η πρόταση της Ε.Α.Κ.Π. η οποία κατατίθεται κάθε χρόνο στα συνέδρια της Ομοσπονδίας, δεν έχει καμία σχέση με αυτή του προεδρείου της Ομοσπονδίας ούτε προς το περιεχόμενο, ούτε στον τρόπο διεκδίκησης.
Υπάρχει πλέον συσσωρευμένη εμπειρία μίας σχεδόν 20ετίας από τα αποτελέσματα των συζητήσεων και των διαβουλεύσεων που δεν συνοδεύονται από καμία αγωνιστική διάθεση με πιο πρόσφατο παράδειγμα, την ψήφιση του νόμου 4662/2020 με την πλήρη ανοχή της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής πλειοψηφίας της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., αλλά και των προεδρείων Ενώσεων που δια αλληλογραφίας ευελπιστούν στην ευαισθητοποίηση της πολιτικής ηγεσίας για την αναγνώριση του επαγγέλματος μας ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό.
Η πρόταση της Ε.Α.Κ.Π. για ένταξη του επαγγέλματος μας στα Βαρέα Επικίνδυνα και Ανθυγιεινά για τον επιχειρησιακό τομέα και στα Βαρέα Ανθυγιεινά για το βοηθητικό και τεχνικό προσωπικό, είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική ρεαλιστική και αναγκαία για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στο Π.Σ. Αυτό μεταφράζεται όχι μόνο με το αναγκαίο επίδομα για την ενίσχυση της φροντίδας της υγείας μας, αλλά και με ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας, καθώς και την ελάχιστη δυνατή έκθεση σε βλαπτικούς παράγοντες. Επιπρόσθετα διεκδικούμε και την ανάλογη ασφαλιστική κάλυψη επειδή στην αγορά εργασίας υπάρχει το παράδοξο, εργαζόμενοι στους οποίους χορηγείται το συγκεκριμένο επίδομα να μην έχουν και τα αντίστοιχα ένσημα των Β.Α.Ε.
Αυτό πρακτικά σημαίνει:
Χορήγηση του αντίστοιχου επιδόματος
Μειωμένα  όρια συνταξιοδότησης
Μειωμένο ωράριο και αυξημένη άδεια απουσίας για τη μεγαλύτερη αποχή από επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας
Αυξημένα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας κατά τα συμβάντα
Προληπτικοί ιατρικοί έλεγχοι του προσωπικού
 ( Ολοκληρωμένη η πρόταση είναι αναρτημένη στο site της Ε.Α.Κ.Π. )
Συνάδελφοι όπως προαναφέραμε τα αποτελέσματα της τακτικής των συμβιβασμένων ηγεσιών τα βιώνουμε καθημερινά και τα βλέπουμε, τόσο στον μισθό μας όσο και στις εργασιακές συνθήκες.
Πρέπει επιτέλους να επιλέξουμε αν θα γίνουν τα σωματεία το όπλο που θα επιβάλει τα δίκαια αιτήματα μας, όχι μόνο για την ένταξη μας στα Β.Α.Ε, αλλά για κάθε εργασιακό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε ή θα συνεχίσουμε με την δοκιμασμένη πια τακτική ανάθεσης έργου είτε σε δικηγορικά γραφεία, είτε σε προεδρεία που εξαντλούν όλη τη δραστηριότητά τους σε προδιαγεγραμμένους διαλόγους και φωτογραφήσεις με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, προς επίδειξη του συνδικαλιστικού τους έργου.
Πάνω απ’ όλα όμως πρέπει να μην τους επιτρέψουμε να υποτιμούν την νοημοσύνη μας με παρόμοιες τακτικές παραπλάνησης και αυτό για να το πετύχουμε, πρέπει να τους δείξουμε με την ψήφο μας την έξοδο από τα Διοικητικά Συμβούλια των συνδικαλιστικών μας οργάνων, ενισχύοντας μαζικά την Ε.Α.Κ.Π.
ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια