Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τιμητικός Τόμος για τον Καθηγητή Γ.Πανούση: Εγκληματολογία: Περίβλεπτον αλεξίφωτον;

Μία πολύ δυνατή, δημιουργική και συγκινητική στιγμή αποτελεί η έκδοση του Τιμητικού Τόμου για τον Ομ.Καθηγητή Εγκληματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γιάννη Πανούση από τις
εκδόσεις “Ι.Σιδέρη”, με τίτλο “Εγκληματολογία: Περίβλεπτον αλεξίφωτον;”, η οποία σύντομα θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία.
Ο Τιμητικός Τόμος περιλαμβάνει άρθρα περισσοτέρων των 70 ακαδημαϊκών, εγκληματολόγων, νομικών, κοινωνιολόγων, ψυχολόγων, λογοτεχνών, δημοσιογράφων, κ.λπ. σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες θεματικές.
Ένα πολύ σημαντικό έργο για τον Καθηγητή μας και ένα μεγάλο “ευχαριστώ” από όλους μας για την πολύτιμη προσφορά του στο ελληνικό Πανεπιστήμιο, στην εγκληματολογία, τη συγγραφή και την έρευνα. Ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στον Καθηγητή που είναι πάντα δίπλα μας, συνοδοιπόρος, καθοδηγητής και εμπνευστής.
Το δικό μου άρθρο στον Τιμητικό Τόμο ήθελα να έχει και έναν συμβολικό χαρακτήρα αποτυπώνοντας όλα αυτά τα σπουδαία χρόνια συνεργασίας. Τρία ήταν τα θέματα που είχα στο μυαλό μου να επεξεργαστώ και τελικά κατέληξα στο θέμα που πιστεύω ότι έχει έντονη τη σφραγίδα του Καθηγητή και συνδέει την εγκληματολογία με τη φιλολογία και τη δημοσιογραφία, όπως ήταν και στόχος του Καθηγητή και μέντορά μου, Γιάννη Πανούση. Φέρει τον τίτλο Ιδεοληπτικοί εγκληματίες στη λογοτεχνία και συσχετισμοί τους με πραγματικές ψυχο-εγκληματικές μορφές.
Στο άρθρο εξετάζονται οι ιδεοληψίες ως κίνητρο εγκληματικής δράσης, στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που αλλάζει και υφίσταται ισχυρούς κλυδωνισμούς, δεδομένου ότι οι σοβαρές ποιοτικές αλλαγές που καταγράφονται στο έγκλημα και στο εγκληματικό φαινόμενο συσχετίζονται, σε έναν βαθμό τουλάχιστον, με την αύξηση των ιδεοληψιών. Παράλληλα, επιχειρείται η σύγκριση με τη λογοτεχνία και πιο συγκεκριμένα με τα κεντρικά πρόσωπα δύο κορυφαίων λογοτεχνικών έργων της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η απεικόνιση της ιδεοληψίας ως κίνητρο εγκληματικής δράσης στη μυθοπλασία και οι συσχετισμοί ηρώων της λογοτεχνίας με πραγματικές ψυχο-εγκληματικές μορφές δίνουν στον ερευνητή το έναυσμα για σκέψη και προβληματισμό και ταυτόχρονα τον οδηγούν στην εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων που αφορούν στη σύγχρονη ζωή. Να σημειωθεί ότι η επιλογή του θέματος οφείλεται στο γεγονός ότι η Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη αποτέλεσε το αντικείμενο διερεύνησης της διπλωματικής μου εργασίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, με Ακαδημαϊκό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Εγκληματολογίας, κ. Γιάννη Πανούση, το έτος 2001, ενώ το Έγκλημα και Τιμωρία του Ντοστογιέφσκι ήταν το λογοτεχνικό έργο που διδάξαμε στους φοιτητές του Τμήματος ΕΜΜΕ στο πλαίσιο του μαθήματος του Καθηγητή Γ. Πανούση, τα έτη 2013-2015. Επομένως, ερευνητικοί αλλά και συναισθηματικοί λόγοι με οδήγησαν στην επιλογή του θέματος στον Τιμητικό Τόμο για τον Καθηγητή.
Ακολουθεί η ανάρτηση του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος στη σελίδα του στο Facebook.
“Με μεγάλη μας χαρά ενημερωθήκαμε σήμερα (15-6-2Ο20) από τον εκδοτικό οίκο “Ι. Σιδέρη” ότι ολοκληρώθηκε η έκδοση του Τιμητικού Τόμου για τον Ομ. Καθηγητή Γιάννη Πανούση (Giannis Panousis) με τίτλο “Εγκληματολογία: Περίβλεπτον αλεξίφωτον;” και ότι σύντομα θα βρίσκεται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων!
Οι Μ. Λεμπέση (Martha Lempesi), Φ. Σπυρόπουλος (Fotios Spyropoulos), Α. Χαλκιά (Anastasia Chalkia) και Δ. Χιόνης (Dionysis Chionis) εκ μέρους του ΚΕ.Μ.Ε. μαζί με τον Ομ. Καθηγητή Χ. Τσουραμάνη (Χρήστος Τσουραμάνης) είχαμε την τιμή να στελεχώσουμε τη Συντακτική Επιτροπή του Τόμου, ο οποίος συμπεριλαμβάνει άρθρα περισσοτέρων των 70 ακαδημαϊκών, εγκληματολόγων, νομικών, κοινωνιολόγων, ψυχολόγων, λογοτεχνών, δημοσιογράφων, κ.λπ.
Είναι δέ ιδιαίτερη η αξία του Τόμου, ακριβώς επειδή ομοιάζει κατά κάποιον τρόπο στον Τιμώμενο ως προς την πολυπαραγοντική προσέγγιση στα πράγματα υπό διαφορετικές οπτικές γωνίες, προκειμένου να φανεί κατά το δυνατόν η Αλήθεια.
Η μικρή συμβολή μας στον παρόντα Τόμο είναι μία ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης στον Καθηγητή Γιάννη Πανούση για όσα έχει προσφέρει στην Εγκληματολογία και στην κοινωνία μέχρι σήμερα και του ευχόμαστε από καρδιάς να συνεχίσει να είναι υγιής και καθοριστικός”.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια