Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η Ένωση Αθηνών για την κράτηση υποδίκων κρατουμένων στα ΑΤ

Έγγραφο τής Ένωσης Αθηνών προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη: Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών με το υπ’ αριθ. 100/25 από 21/05/2020 έγγραφο ανέδειξε πρόσφατα το ζήτημα
της άρνησης παραλαβής από τις φυλακές της χώρας, των υπόδικων κρατουμένων για τους οποίους είχαν εκδοθεί εντάλματα προσωρινής κράτησης από τον  κ. Ανακριτή και είχε διαταχθεί η εκτέλεσή τους από τον κ. Εισαγγελέα Εκτελέσεως Ποινών. Αποκορύφωμα της διαμαρτυρίας μας για την αυθαίρετη αυτή τακτική  αποτέλεσε η από 20/05/2020 σχετική αναφορά της Ένωσής μας προς τον Αξιότιμο κ. Εισαγγελέα Αρείου Πάγου.
Οι ενέργειες της Ένωσης Αθηνών απέδωσαν άμεσα καρπούς και τις επόμενες ημέρες από την κατάθεση της αναφοράς μας, οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί και πολιτικοί παράγοντες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέλαβαν πρωτοβουλίες και οι υπόδικοι κρατούμενοι που συνωστίζονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα αστυνομικά κρατητήρια μετήχθησαν σταδιακά στα Σωφρονιστικά Ιδρύματα, όπως άλλωστε επιτάσσει το άρθρο 289 του Κ.Π.Δ.
Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ακόμη και σήμερα το Κατάστημα Κράτησης Ιωαννίνων το οποίο εξακολουθεί για άγνωστο λόγο να μην παραλαμβάνει τους υπόδικους κρατούμενους από τις Αστυνομικές Αρχές, με συνέπεια αυτοί να εκτίουν την ποινή τους στα κρατητήρια της Γ.Α.Δ.Α., τα οποία παρουσιάζουν καθημερινά υπερπλήρωση και οι υπηρετούντες συνάδελφοί μας γίνονται αποδέκτες των διαμαρτυριών τους.
Ήδη στα εναπομείναντα λειτουργικά κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων συνωστίζονται για μήνες κρατούμενοι για διοικητική απέλαση  με αποτέλεσμα να μην παραλαμβάνονται οι ποινικοί κρατούμενοι των συστεγαζόμενων Τμημάτων Ασφαλείας. Κάθε βράδυ επικρατεί ένας πανικός για την αναζήτηση χώρου ώστε να φυλαχθούν οι συλληφθέντες ποινικοί κρατούμενοι των Τμημάτων Ασφαλείας της Αττικής με μόνιμο σχεδόν τελικό προορισμό τους, τα κρατητήρια 7ου ορόφου της Γ.Α.Δ.Α., κατά παρέκκλιση του Κανονισμού Λειτουργίας τους. Αυτό έχει ως συνέπεια τα κεντρικά κρατητήρια της Ασφάλειας Αττικής να μη δύνανται πολλές φορές να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των Κεντρικών Υπηρεσιών της Ασφάλειας για τα οποία προορίζονται, λόγω υπερπλήρωσης.
Μας προβληματίζει επιπρόσθετα το γεγονός ότι οι σαφείς Διαταγές που έχει αποστείλει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προς τις υφιστάμενες Υπηρεσίες για την λειτουργία των κρατητηρίων και την τήρηση των κανονισμών, κατόπιν των καταγγελιών της Ένωσής μας για την υπάρχουσα κατάσταση, δεν τυγχάνουν καμίας εφαρμογής.

Κύριε Υπουργέ,
Παρακαλούμε όπως με δικές σας καθοριστικές παρεμβάσεις τα προαναφερόμενα σοβαρά προβλήματα αντιμετωπισθούν άμεσα. Εμείς από την πλευρά μας παρακολουθούμε στενά τα ανωτέρω ζητήματα και επαναλαμβάνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε οι αστυνομικοί να επωμιστούν ακόμα ένα πάρεργο, ασκώντας και τα καθήκοντα του σωφρονιστικού υπαλλήλου.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών
Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης
Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια