Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Θ. Χαντζής: Το φιλότιμο τελειώνει


Διαβάστε το άρθρο του συνδικαλιστή της Ελληνικής Αστυνομίας Θεόδωρου Χαντζή



H Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης (Δ.Α.Θ.) είναι μια από τις πιο μάχιμες και πολύτιμες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, που το έργο της έχει άμεσο αντίκτυπο στη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών. Οι επιτυχίες της στην εξιχνίαση σοβαρών υποθέσεων ακούγονται καθημερινά σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο ρόλος της είναι σαφής και θα αναφερθώ σε αυτόν επιγραμματικά, επισημαίνοντας ότι διαχειρίζεται τα θέματα δημόσιας και κρατικής ασφάλειας.

 

Ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές, διαρρήξεις, εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών, λαθρεμπόριο  παράνομων τσιγάρων, οργανωμένο και οικονομικό έγκλημα, trafficking, απαγωγές, ενδοοικογενειακή βία, αρπαγές-κακοποίηση ανηλίκων, αθλητική και ρατσιστική βία, πλαστά χαρτονομίσματα, απάτες, αρχαιοκαπηλία, φθορές και καταστροφές, όπλα και εκρηκτικά, είναι εν συντομία το αντικείμενο της, το οποίο απαιτεί εξειδίκευση και αποκλειστική ενασχόληση με αυτό, προκειμένου οι πολίτες της πόλης μας να αισθάνονται αλλά και να είναι πραγματικά ασφαλείς.

Δυστυχώς όμως, τα τελευταία έξι χρόνια , οι καταστάσεις και τα προβλήματα που επικρατούν  και ταλαιπωρούν το προσωπικό, έχουν ξεφύγει πέρα από κάθε λογική.

Οι διοικήσεις  των παρελθόντων ετών, με τη λάθος διαχείριση του προσωπικού και τα ευφάνταστα επιχειρησιακά τους σχέδια , τα οποία παρέμειναν και υιοθετήθηκαν από την παρούσα διοίκηση, οδήγησαν στην αποδυνάμωση και στην απαξίωση του ρόλου της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, ενώ σε μόνιμη βάση έπαιρναν τα εύσημα για τι επιτυχίες της.

Δεν θα αναφερθώ μόνο στα γνωστά προβλήματα όπως, χρωστούμενα ρεπό, έλλειψη εβδομαδιαίας υπηρεσίας, έλλειψη και ακαταλληλότητα υπαρχόντων οχημάτων, έλλειψη σεμιναρίων-εκπαιδεύσεων, υλικοτεχνικού εξοπλισμού και κατάλληλων αλεξίσφαιρων εσωτερικού τύπου, ατομικά χρεωμένα για όλους τους συναδέλφους που διατίθενται σε εξωτερική υπηρεσία.

Επίσης, στα κατά τόπους τμήματα ασφαλείας τα πληρώματα των περιπολικών επανδρώνονται σε μεγάλο ποσοστό από αστυνομικούς ηλικίας από 47 έως 55 ετών.

Το σημαντικότερο πρόβλημα όμως, είναι ότι οι μάχιμοι αστυνομικοί των υποδιευθύνσεων  της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης  την μία μέρα εργάζονται για την εξιχνίαση σοβαρών υποθέσεων και την άλλη ασχολούνται με «πάρεργα» που καμία σχέση δεν έχουν με το αντικείμενο τους, όπως

- Φύλαξη κρατητηρίων.  

- Καθημερινή εποχούμενη περιπολία σε τομείς αρμοδιότητας τμημάτων ασφαλείας, λόγω έλλειψης προσωπικού σε αυτά.

 

- Καθημερινές φυλάξεις σταθερών στόχων (αντικείμενο της Διεύθυνσης Αστυνομίας), χωρίς καν  την απαραίτητη θωρακισμένη σκοπιά και λοιπά μέτρα προστασίας. 

- Φυλάξεις ξενοδοχείων και λοιπών χώρων στις οποίες διεξάγονται εκδηλώσεις με επισήμους,, (αντικείμενο του Τμήματος Προστασίας Προσώπων και Ευπαθών Στόχων, το είναι πλήρες οργανικών θέσεων και με πλεονάζον προσωπικό, λόγω πολλών αποσπάσεων.)

 - Καθημερινές εξορμήσεις της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή της Ροτόντα για διακίνηση ναρκωτικών και της Υποδιεύθυνση Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος στην Αριστοτέλους για λαθρεμπόριο τσιγάρων.

Κάτι το οποίο ουσιαστικά έρχεται σε αντιδιαστολή με τον πραγματικό ρόλο της ασφάλειας, ο οποίος είναι η αστυνομική έρευνα και η σε βάθος σχεδιασμένη επιχείρηση για τον εντοπισμό και την εξάρθρωση οργανωμένων εγκληματικών ομάδων που εμπλέκονται στη παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών και καπνού. Οι καθημερινές εξορμήσεις λοιπόν, από αστυνομικούς της ασφάλειας, τους καθιστά αναγνωρίσιμους στους διακινητές (κοινώς καίγονται).

- Καθημερινές πεζές περιπολίες ασφαλείας στο κέντρο πόλης για πρόληψη κλοπών, ελέγχους παράνομων αλλοδαπών, και υπόπτων ατόμων, με συμμετοχή συναδέλφων από πολλές υποδιευθύνσεις και τμήματα της.

Και με αυτή την υπηρεσία οι συνάδελφοι «καίγονται», ενώ την ίδια ώρα η άρτια και πλήρως εξοπλισμένη ομάδα αστυνομικών με την ονομασία «Μαύροι Πάνθηρες», καθώς το τμήμα πεζών περιπολιών του προγράμματος «Περσέα», αντί να κάνουν περιπολίες σε προβληματικά σημεία της πόλης (Ροτόντα, Αριστοτέλους) στα πλαίσια της πρόληψης, ελέγχου, προσαγωγής και σύλληψης ατόμων που λυμαίνονται το χώρο, απλά περπατάνε και αυτοφωτογραφίζονται σε τουριστικά σημεία κυρίως (Λευκό Πύργο, Καμάρα, Αριστοτέλους, Λιμάνι), για να έχει υλικό το γραφείο τύπου της Γ.Α.Δ.Θ..

 

- Οι ομάδες Ο.Π.Κ.Ε. διατίθενται επίσης σε σταθερές φυλάξεις στόχων, πεζές περιπολίες και λοιπές υπηρεσίες που δεν έχουν σχέση με την πραγματική τους αποστολή.

- Μην ξεχνάμε ότι πολλές, αν όχι όλες, οι συλλήψεις της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης στα πλαίσια αυτοφώρου, μεταφέρονται για σχηματισμό δικογραφίας στα κατά τόπους τμήματα ασφαλείας, επιβαρύνουν τον φόρτο εργασίας του Αξιωματικού Υπηρεσίας και δεσμεύουν το περιπολικό για μεταγωγές.

 

Όλες οι ανωτέρω ανελαστικές υπηρεσίες λοιπόν, με τις οποίες έχει επιφορτισθεί η Δ.Α.Θ., δημιουργούν πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των τμημάτων και των υποδιευθύνσεων της, κουράζουν και αποθαρρύνουν το προσωπικό στο να ασχοληθεί πιο ενεργά με σημαντικές υποθέσεις, οδηγώντας το στην αναζήτηση μετάθεσης ή απόσπασης σε άλλες ειδικές υπηρεσίες του αρχηγείου και διευθύνσεις.

Πέρα από όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα, η ανεπάρκεια σε προσωπικό που εκτελεί εξωτερικές υπηρεσίες είναι αισθητή και εμφανής!

Πράγμα περίεργο, μιας και η οργανική δύναμη της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης εμφανίζεται να καλύπτεται πλήρως.

Την ίδια στιγμή όμως, τα τμήματα ασφαλείας Λευκού Πύργου, Δέλτα και Ωραιοκάστρου, λειτουργούν με τη μισή οργανική δύναμη και επιβαρύνονται με επιμέρους μέτρα και ανελαστικές υπηρεσίες.

 

Το ερώτημα λοιπόν που άμεσα ανακύπτει είναι γιατί συμβαίνει αυτό και επίσης πρέπει να εξετάσουμε τα εξής:

-              Πόσοι αστυνομικοί στην πλήρη οργανική δύναμη της Δ.Α.Θ. είναι πραγματικά μάχιμοι;

-              Πόσοι είναι αξιωματικοί και ποια τα καθήκοντα τους;

-              Πόσοι διατίθενται σε υπηρεσία γραφείου και τέλος,

-              πόσοι είναι αποσπασμένοι (ενώ καταλαμβάνουν οργανική) σε ειδικές υπηρεσίες που υπάγονται στο αρχηγείο της Ελληνικής αστυνομίας ή σε λοιπές υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης;

Τον Ιούλιο του 2019, με επίσημη αναφορά μου στην Ένωση αστυνομικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (Ε.Α.Υ.Θ.) ζήτησα να μας γνωρίσουν από την Γ.Α.Δ.Θ. πόσοι συνάδελφοι υπηρετούν στη Θεσσαλονίκη, τι βαθμούς φέρουν και σε ποιες υπηρεσίες και καθήκοντα διατίθενται.

Κίνητρο μου αποτέλεσε το γεγονός ότι πολλές υπηρεσίες της πόλης μας, με αυξημένο φόρτο εργασίας, είναι υποστελεχωμένες με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι συνάδελφοι, ενώ σε άλλες το προσωπικό πλεονάζει.

Η Γ.Α.Δ.Θ. για παράδειγμα είναι γεμάτη από Υπαστυνόμους (ΤΕΜΑ και ΣΑΕΑ), ενώ καθήκοντα Αξιωματικού Υπηρεσίας στα κατά τόπους Τμήματα Ασφαλείας-Τάξης, εκτελούν κυρίως αστυνομικοί μέχρι το βαθμό του Αρχιφύλακα.

Επίσης την ίδια περίοδο κατήγγειλα στην Ένωση (Ε.Α.Υ.Θ.) τις φυλάξεις στόχων από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφαλείας, στις οποίες διατίθενται πεζοί ή με προσωπικά τους οχήματα, πλήρως εκτεθειμένοι σε κίνδυνο και στις καιρικές συνθήκες, όπου με αυτοψία του προέδρου και μελών του Δ.Σ. διαπιστώθηκε η ακαταλληλότητα τους.

Από τότε μέχρι σήμερα, η παρούσα διοίκηση της πόλης δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια ή ενημέρωση και για τα δύο ανωτέρω θέματα.

 

Τον Φεβρουάριο του 2019, είχα αναφερθεί δημόσια στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, τα οποία από τότε μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχουν λυθεί αλλά η κατάσταση έχει χειροτερέψει.

Οι άμεσες ενέργειες της προηγούμενης διοίκησης της Γ.Α.Δ.Θ και Δ.Α.Θ., ήταν να ζητήσουν ανεπίσημα από την υπηρεσία μου τους λόγους οι οποίοι με οδήγησαν στην δημοσιοποίηση του θέματος και παράλληλα προσπάθησαν να με αποσπάσουν-μεταθέσουν σε άλλη υπηρεσία, αντί να φροντίσουν να επιλύσουν τα υπαρκτά προβλήματα.

Τα Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης είναι τόσο ασφυκτικά γεμάτο με γραφεία και συναδέλφους, που λόγω έλλειψης χώρου σε ορισμένες υπηρεσίες η διάταξη τους θυμίζει σχολική τάξη νηπιαγωγείου.

Όπως οι συνάδελφοι της ασφάλειας κατέληξαν να ασχολούνται με τα πάντα, έτσι λοιπόν θα έπρεπε και οι συνάδελφοι που γεμίζουν τα γραφεία του Μεγάρου να ενισχύουν τις υπηρεσίες κρατητηρίων και φύλαξης στόχων.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα με τα κρατητήρια θα λυνόταν άμεσα, αν είχαν ενταχθεί στο μεταγωγών μιας και το αντικείμενο τους περιλαμβάνει την φύλαξη κρατουμένων ή με την ίδρυση μιας ξεχωριστής υπηρεσίας για αυτό το σκοπό.

Αν η παρούσα διοίκηση της Θεσσαλονίκης δυσφορεί με τα όσα αναφέρω, θα μπορούσε κάλλιστα αύριο το πρωί να κάνει μια βόλτα από το ισόγειο μέχρι τον πέμπτο όροφο και να διαπιστώσει αν έχουν βάση ή να χαρτογραφήσει το προσωπικό, να διαπιστώσει σε ποιες υπηρεσίες υπάρχει πλεονασμός και να το ανακατανείμει σωστά έτσι ώστε ΟΛΕΣ οι υπηρεσίες να έχουν τη δύναμη που πρέπει για να λειτουργούν σωστά.

Μέχρι στιγμής, από την μία έχουμε την φυσική ηγεσία, η οποία  ή δεν βλέπει τα προβλήματα ή δεν θέλει ίσως να ξεβολέψει ή να δυσαρεστήσει τους μάχιμους μεν αλλά με αποκλειστική ενασχόληση σε καθήκοντα γραφείου συναδέλφους και από την άλλη έχουμε τους εκλεγμένους συνδικαλιστές με τις παρατάξεις τους, οι οποίοι δεν αναφέρουν επίσης τίποτα για να μην χάσουν ψήφους.

 

Και έτσι μένουν οι συνάδελφοι της ασφάλειας, να ασχολούνται με τα πάντα και διά πάντα!

«Η αστυνόμευση δεν είναι καθήκον για ορισμένους, αλλά για ΟΛΟΥΣ όσους υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία».

 

Η πολιτική ηγεσία πρέπει επιτέλους να ενημερωθεί από τη βάση για τα όσα πραγματικά συμβαίνουν στην Διεύθυνση Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και να φροντίσει να την επαναφέρει στην παλιά της δυναμική και στην  αποκλειστική ενασχόληση της με το αντικείμενο της..

Ως αστυνομικός έχω αποστολή να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στον πολίτη.

Ως συνδικαλιστής οφείλω να υπερασπίζομαι τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων μου, να καταγγέλλω τα κακώς κείμενα και τις παραλείψεις που τους ταλαιπωρούν και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους,  έτσι ώστε να έχουν μια καλή υπηρεσιακή καθημερινότητα και να μπορούν να προσφέρουν με τη σειρά τους απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους στον πολίτη.

 

Το φιλότιμο τελειώνει!

Υ.Γ. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους που υπηρέτησαν και υπηρετούν στην διεύθυνσης ασφαλείας, εν ενεργεία και συνταξιούχους, οι οποίοι εργάστηκαν ατελείωτες ώρες μακριά από την οικογένεια τους και με κίνδυνο της ζωής τους, για την εξιχνίαση σοβαρών υποθέσεων που έθεταν σε κίνδυνο την ζωή, την οικογένεια και την περιουσία των συμπολιτών μας. Αυτοί οι αστυνομικοί  είναι πραγματικοί ήρωες, παρέμειναν σιωπηλοί και ανώνυμοι, χωρίς  να τους έχουν αποδοθεί ποτέ έμπρακτα τα εύσημα για την προσφορά τους.
 
 
 
Θεόδωρος ΧΑΝΤΖΗΣ

 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια