Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΤΙ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΙ Η ΕΛ.ΑΣ ΣΕ ΓΝΩΣΤΕΣ ΦΑΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΜΟΝΟΦΑΤΣΙΟΥ: Συνεταιρίζονται στο έγκλημα και όταν «τα σπάνε» αρχίζουν το πιστολίδι


Tα όσα αναφέρονται στη δικογραφία του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης για τα τεκταινόμενα  στην ευρύτερη περιοχή του Ασημίου περιγράφουν πώς μια
εγκληματική ομάδα (όπως την προσδιορίζει η ΕΛΑΣ) κρατά σε «ομηρία» μία ολόκληρη περιοχή.
Το περιεχόμενο της δικογραφίας δεν αποτελεί έκπληξη πρώτου μεγέθους  ως προς την ταυτότητα των εμπλεκομένων  υπό την έννοια ότι  στην πραγματικότητα ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι «έπεσε από τα σύννεφα», τουλάχιστον ως προς τους βασικούς κατηγορούμενους.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση ταιριάζει περισσότερο «ο κόσμος το ‘χει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι».
Επιχειρεί, ωστόσο,  να συνδέσει συγκεκριμένα πρόσωπα με συγκεκριμένες καταστάσεις και πράξεις (αυτό θα αξιολογηθεί ποινικά αρμοδίως) αναδεικνύοντας παράλληλα τη «σήψη και την παρακμή» που σέρνεται στην ενδοχώρα (ενδιαφέρον κοινωνιολογικά), ενώ στρέφει τον προβολέα στο άγριο πιστολίδι που έπεσε μέσα στο Ασήμι, στη διάρκεια δύο σοβαρών περιστατικών, κατά τα οποία από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.
Κατά την Αστυνομία, μέλη γνωστών οικογενειών του Μονοφατσίου «συνεταιρίζονται» στο έγκλημα και όταν τα «σπάνε», δεν το έχουν σε τίποτα να αλληλοεξοντωθούν σε κοινή θέα, μέρα-μεσημέρι και όποιον πάρει ο χάρος.
Η δικογραφία του Τμήματος Οργανωμένου που σήμερα αναμένεται να διαβιβαστεί στον εισαγγελέα Ηρακλείου περιλαμβάνει 13  κατηγορούμενους εκ των οποίων οι δέκα συνελήφθησαν στη διάρκεια της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης στην ευρύτερη περιοχή του Ασημίου με την συμμετοχή της ΕΚΑΜ Κρήτης, της ΟΠΚΕ, των ΤΑΕ και των Τμημάτων Πύργου και Αρκαλοχωρίου. Είχε συλληφθεί και μία γυναίκα, όμως αφέθηκε ελεύθερη με εισαγγελική εντολή.
Πριν καλά-καλά ξημερώσει ομάδες αστυνομικών είχαν  κυκλώσει σπίτια, αποθήκες, ποιμνιοστάσια… Ουδείς από τους ελεγχόμενους προέβαλε την παραμικρή αντίσταση.

Το χρονικό

Ήταν τον Φεβρουάριο όταν  ανατέθηκε στο Οργανωμένο να διερευνήσει ποιοι και γιατί κρύβονται πίσω από περιστατικά κλοπής αυτοκινήτων στην ευρύτερη περιοχή του Ασημίου. Η έρευνα της υπηρεσίας ανέδειξε την συγκρότηση εγκληματικής ομάδας, η οποία μέχρι και την 8η  Φεβρουαρίου φέρεται να αποτελούνταν από τρεις συλληφθέντες.
Ανά περίπτωση δρούσαν με υποομάδες ενώ έκαστος είχε το ρόλο του. Άλλος έκλεβε τα αυτοκίνητα, άλλος τα έκρυβε στους κατάλληλους χώρους και άλλος αναλάμβανε τις διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες για τα χρήματα.
Έκανε δηλαδή, τον μεσάζοντα.  Τα στελέχη του Οργανωμένου διαβλέπουν ότι υπάρχει υπόβαθρο και προχωρούν σε επισυνδέσεις για να εμβαθύνουν την έρευνα.

Η ρήξη, το μίσος και το πιστολίδι

Τα πάντα αλλάζουν στις 8 Φεβρουαρίου όταν σημειώνεται το πρώτο σοβαρό ένοπλο επεισόδιο στο Ασήμι ανάμεσα σε μέλη της εγκληματικής ομάδας. Από πρώην συνεργάτες, μετατρέπονται σε εχθροί, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.
Δύο αδέρφια, 29 και 28 ετών, μέλη γνωστής οικογένειας του Μονοφατσίου, στρέφονται κατά 39χρονου, ο οποίος επίσης ανήκει σε γνωστή οικογένεια της περιοχής. Τον καλούν να τον συναντήσουν βραδινές ώρες έξω από σούπερ-μάρκετ του Ασημίου και ανοίγουν πυρ εναντίον του.
Τραυματίζεται στο αριστερό χέρι. Αποδεικνύεται τυχερός αφού κατά την Αστυνομία αμφότεροι οι δράστες στόχευαν να τον πλήξουν θανάσιμα. Τρύπες από τις σφαίρες εντοπίζονται στην επιγραφή και στον τοίχο του καταστήματος.
Αστυνομικές πηγές ανέφεραν στην «Π»  ότι μπήκαν  στη μέση τρίτοι και σαστάδες προκειμένου να λήξει η υπόθεση. Η απαίτηση που προβάλλεται από τη μία πλευρά είναι ο 39χρονος και μέλη της οικογένειας του να μην πατήσουν  τα πόδια τους στο Ασήμι για το επόμενο διάστημα.
Όμως  ο 39χρονος παραβιάζει την συμφωνία και δύο ημέρες μετά εμφανίζεται σε καφετέρια του Ασημίου με τον αδερφό του και ένα φίλο τους. Τότε, στις 10 δηλαδή Φεβρουαρίου, σημειώνεται και το δεύτερο ένοπλο επεισόδιο με τα πυρά να πέφτουν μέρα-μεσημέρι στον κεντρικό δρόμο του Ασημίου.
Μέλη των δύο πλευρών μετατρέπουν σε …κόλαση την περιοχή. Γίνεται ανταλλαγή πυροβολισμών, σφαίρες καρφώνονται στην κολόνα καφετέριας, σε παρακείμενα οχήματα, σε τέντες καταστημάτων. Από τη ρίψη των πυροβολισμών και τον αιφνιδιασμό οδηγών προκαλείται ακόμα και τροχαίο.
Ο 39χρονος που βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο, εγκλωβίζεται λόγω του τροχαίου ενώ το όπλο του 29χρονου φέρεται να παθαίνει εμπλοκή και έτσι το επεισόδιο λήγει εκεί.
Το περιστατικό αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης για την τοπική ΕΛΑΣ που για μεγάλο χρονικό διάστημα επιδόθηκε σε ασφυκτικό πρέσινγκ σε μία προσπάθεια να στείλει το μήνυμα. Η τοπική κοινωνία ξεσηκώνεται, όμως κανείς δεν μιλάει στις Αρχές. Επικρατεί ο νόμος της σιωπής.
Σύμφωνα με στελέχη του Τμήματος Οργανωμένου ήταν τόσο εφιαλτικό το πρεσάρισμα από τους ελέγχους, τα μπλόκα και τις κατ’ οίκον έρευνες που οι βασικοί ύποπτοι …λούφαξαν για μεγάλο διάστημα. Σκέτο …ποίημα είναι και κάποιες καταγεγραμμένες συνομιλίες, στις οποίες αποκαλύπτεται η υπέρμετρη αγάπη που τρέφουν ορισμένοι για συγκεκριμένους αξιωματικούς  της ΕΛΑΣ.
Κατά τη δικογραφία πάντως η ρήξη επέφερε τη διάλυση της αρχικής εγκληματικής ομάδας. Διασπάστηκαν και φέρονται να συγκρότησαν δύο υποομάδες: η πρώτη συνέχισε με τις κλοπές αυτοκινήτων και τις εκβιάσεις και η δεύτερη, κατά την Αστυνομία πάντα, επιδόθηκε στις ζωοκλοπές.
Για ποιο λόγο όμως επήλθε η ρήξη που λίγο έλειψε να τους αιματοκυλήσει; Αυτό το κομβικό σημείο παραμένει ομιχλώδες, ωστόσο, είναι αρκετά ενδιαφέροντα τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία. Παραμένει ανοιχτό δηλαδή να έφθασαν σε σημείο να αλληλοεξοντωθούν από ένα ψέμα.

Ευαγγελία Καρεκλάκη


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια