Παναγιώτης Στάθης: Το τρίπτυχο της απάτης του γιατρού- μαϊμού: Διασημότητες, θρησκεία, ελπίδα

Ο «γιατρός του Σουμάχερ», ψάρευε πελάτες μέσα από τα μοναστήρια , εκεί που κατέφευγαν οι απελπισμένοι γονείς και άρρωστοι, λέει το ρεπορτάζ. Εν ολίγοις πουλούσε ελπίδα, θρησκεία,
διασημότητες και «σκότωνε». Αυτό είναι το τρίπτυχο της «καταστροφής» για ατυχείς πολίτες που έψαχναν ελπίδες βλέποντας τα κορμάκια των ανήλικων παιδιών τους να λιώνουν από τον καρκίνο.
Η εικόνα της απάτης είναι αποκρουστική και εγκληματική, κυρίως όταν φτάνει να εμπορεύεται ελπίδα σε απελπισμένους. Όταν πουλάει «θρησκεία» και πηγαίνει σε μοναστήρια ώστε από τα τάματα να εντοπίζει «θύματα».  Κι όταν τους πλησίαζε άνοιγε την παλέτα των διασημοτήτων. Αυτοί ήταν η χρυσόσκονη της «μεγαλοσύνης του». Αυτή είναι η νομική προσέγγιση.
Η κοινωνιολογική αφορά την μεθοδολογία των απανταχού «απατεώνων», εγκληματιών ακόμα και πολιτικών ή μη.
Τα στοιχεία της απάτης και του λαϊκισμού είναι τα ίδια παντού. Και συνήθως πατούν πάνω  σε αυτό το τρίπτυχο. Τα άκρα, όπου κι αν αναφέρονται έχουν τέτοια χαρακτηριστικά. Πουλάνε θρησκεία γιατί ξέρουν ότι είναι καταφύγιο ελπίδας, πουλάνε γενικά ελπίδα χωρίς αντίκρισμα.
Η ελπίδα (η ανεδαφική) έχει πάντα απήχηση, ιατρική, πολιτική, κοινωνική. Και οι έμποροι της επίσης. Μόνο που είναι εφήμερη, όπως έχει αποδείξει η ίδια η ζωή. Και με μεγάλο κόστος.