Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μάξιμος Χαρακόπουλος: "Και οι κρατούμενοι δικαιούνται μια δεύτερη ευκαιρία"

«Τα τελευταία χρόνια αναμφισβήτητη είναι και η αύξηση της εγκληματικότητας όπως και η φύση του σύγχρονου εγκλήματος. Δυστυχώς, έχουμε περισσότερα σκληρά εγκλήματα, με την
ανθρώπινη ζωή να χάνει την αξία που είχε στο παρελθόν, όχι μακρινό και το οποίο οι λίγο μεγαλύτεροι έχουμε ζήσει. Η λύση, βεβαίως, για την αποσυμφόρηση των φυλακών, δεν μπορεί να είναι το άνοιγμα των πυλών για κάθε εγκληματικό στοιχείο, ακόμη και για παιδεραστές ή σκληρούς δολοφόνους». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη συνεδρίαση της Επιτροπής κατά την ενημέρωση από τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Σοφία Νικολάου.
Ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «στη χώρα μας επικρατεί το κράτος δικαίου και τα συνταγματικά δικαιώματα είναι σεβαστά για όλους τους πολίτες και εν γένει η εικόνα από τις πολλές και εκκρεμείς υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μας αδικεί. Αναμφίβολα, όμως, υπάρχουν και ζητήματα που χρήζουν βελτίωσης. Ειδικότερα, τα σωφρονιστικά καταστήματα, εδώ και πολλά χρόνια βρίσκονται σε κατάσταση κορεσμού. Τα περισσότερα κτισμένα άλλες εποχές και για να καλύψουν άλλον αριθμό κρατουμένων, δέχονται πολλαπλάσιουςαπό τη δυναμικότητά τους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ετησίως πληρώνουμε αποζημιώσεις 5.000 έως 6.000 ευρώ σε όσους φυλακισμένους προσφεύγουν στο δικαστήριο, επικαλούμενοι τον υπερπληθυσμό των φυλακών». 

Κορυδαλλός vs Λάρισα...
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στα όσα συνέβαιναν στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου, επί τέσσερα χρόνια, δεν έκλειναν τα κελιά ούτε μέρα ούτε νύχτα, οι κρατούμενοι έπαιζαν χαρτιά, έκαναν πάρτι πολυτελείας, είχαν τζακούζι αλλά και για τις ‘‘φυλακές πέντε αστέρων’’ στη Νιγρίτα Σερρών, καθώς μετά από έφοδο της αστυνομίας, αποκαλύφθηκε πτέρυγα λουξ με ψηφιδωτές τουαλέτες, υδρομασάζ, κλιματισμό, τηλεοράσεις πλάσμα, κ.λπ. Και συνέχισε λέγοντας ότι «το ερώτημα προκύπτει αβίαστα. Όλα αυτά δεν τα έβλεπαν οι διευθυντές των φυλακών; Γιατί εδώ, έχουμε να κάνουμε με μια άλλη πλευρά του προβλήματος του σωφρονιστικού συστήματος, που πλήττει την ίδια την ουσία του και δημιουργεί υπόνοιες διαφθοράς και ύποπτης συναλλαγής. Την ίδια ώρα, οφείλω να εξάρω την προσπάθεια που καταβάλλουν σωφρονιστικά καταστήματα, όπως αυτό της ιδιαίτερης πατρίδας μου της Λάρισας, με τη λειτουργία σχολείων δεύτερης ευκαιρίας, γιατί και οι κρατούμενοι δικαιούνται μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους».

Να επικρατήσει ειρήνευση στις ΗΠΑ

Αναφερθείς στη ρατσιστική βία στις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι «η συνεδρίασή μας, λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής βιώνουν μια πρωτοφανή, τουλάχιστον από το 1992 και εντεύθεν εξέγερση, με αφορμή τη στυγνή δολοφονία ενός πολίτη στη Μινεάπολη με εμπλοκή αστυνομικών. Η σκηνή της ανθρωποκτονίας κόβει κυριολεκτικά την ανάσα, όπως κόπηκε η ανάσα στον νεκρό πλέον Τζόρτζ Φλόιντ. Τα όσα ακολούθησαν, βεβαίως, μας γεμίζουν σκέψεις και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ευχηθούμε να υπάρξει γρήγορα ειρήνευση και απόδοση της δικαιοσύνης. Γιατί νομίζω, ότι αυτό που αποκαθιστά την τάξη σε κάθε περίπτωση, είναι η απονομή της δικαιοσύνης, η επικράτηση του δικαίου, κάτι που ίσως δεν ευχαριστεί τους οπαδούς της τυφλής βίας, που, δυστυχώς, βρίσκουν πάντα ευκαιρία να δράσουν σε καταστάσεις σύγχυσης».


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια