Χαρδαλιάς: Καθοριστικός ο ρόλος της Πολιτικής Προστασίας στη διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα


Στη συνεδρίαση υψηλού επιπέδου της Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τη Διακυβέρνηση του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπό την τρέχουσα ελληνική προεδρία, συμμετείχε, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
 

Θέμα της ήταν «Η αντιμετώπιση του κορωνοϊού στο πλαίσιο μιας Δημοκρατικής Διακυβέρνησης - Α Democratic Governance Response to COVID-19».
 
O υφυπουργός απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό κατά την έναρξη της συνεδρίασης ως πρώτος ομιλητής και σημείωσε τον καθοριστικό ρόλο της Πολιτικής Προστασίας για τη διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα, καθώς, με απόφαση του πρωθυπουργού, εκλήθη εξαρχής να αναλάβει τον γενικό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

 

Ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η κρίση της πανδημίας αποτελεί μία πρωτόγνωρη κατάσταση για το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας, καθώς οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να προσφύγουν σε μέτρα που επηρέασαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν ουσιωδώς την καθημερινότητα της ζωής των πολιτών. Ο ίδιος τόνισε ότι με μόνο στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η Ελλάδα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 ήταν πλήρως εναρμονισμένα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τις αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας, καθώς και τις συνταγματικές επιταγές στη χώρα μας. Ειδικότερα, διασφαλίστηκε πλήρως η πρόσβαση στο σύστημα υγείας, καθώς και σε όλες τις υπηρεσίες ζωτικής σημασίας για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες,  με ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

 

Σύντομο χαιρετισμό κατά τη συνεδρίαση απηύθηναν επίσης, η γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Markku Mollari, κι ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης της Κροατίας, Ivan Malenica. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν αξιωματούχοι από όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ τα θέματα που συζητήθηκαν επικεντρώθηκαν σε αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και πολύεπίπεδη διακυβέρνηση, τον ρόλο των τοπικών αρχών στην αντιμετώπιση του Covid-19, καθώς και η τη διασυνοριακή συνεργασία.

 

Η Ελλάδα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης από τις 15 Μαΐου έως και τις 18 Νοεμβρίου 2020.