Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Επιχειρηματίας θα καταβάλει αποζημίωση 150 χιλιάδων ευρώ σε ζευγάρι που κάηκε το σπίτι του από φωτιά σε φορτηγό της εταιρείας του

Συνολικό ποσό ύψους 150.000 ευρώ, επιδίκασε δικαστήριο ως αποζημίωση σε ιδιοκτήτες κατοικίας  στη Ρόδο, που κάηκε ολοσχερώς, όταν άρπαξε φωτιά φορτηγό που ήταν σταθμευμένο
κοντά στο σπίτι τους.  
Την αποζημίωση καλείται να καταβάλει ο επιχειρηματίας, στην εταιρεία του οποίου ανήκει το φορτηγό, που άρπαξε φωτιά πριν από τρία χρόνια, καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου έκανε δεκτή την σχετική αγωγή αποζημίωσης την οποία κατέθεσαν οι ιδιοκτήτες του σπιτιού.
Η αγωγή αποζημίωσης στρεφόταν τόσο εναντίον του επιχειρηματία ιδιοκτήτη της επιχείρησης στην οποία ανήκε το φορτηγό, όσο και σε βάρος της ασφαλιστικής εταιρείας στην οποία ήταν ασφαλισμένο.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονταν στην αγωγή το καλοκαίρι του 2017, το ζευγάρι των συνταξιούχων εναγόντων διέμεναν στο σπίτι τους που ήταν προκατασκευασμένο και βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή των Αφάντου του νησιού.
Το σπίτι ανήκε εξ αδιαιρέτου στη σύζυγο και στην αδελφή της και περίπου 300-400 μέτρα από αυτό υπήρχε η επιχείρηση στην οποία ανήκε το φορτηγό. Αυτό όπως και τα άλλα οχήματα της επιχείρησης βρίσκονταν εκεί σταθμευμένα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ροδιακής», το επίδικο περιστατικό συνέβη μεσημέρι Ιουνίου, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στο φορτηγό εκδηλώθηκε φωτιά η οποία έκαψε ξερά χόρτα και δέντρα γειτονικών εκτάσεων και έφτασε μέχρι και την κατοικία των δύο γυναικών, την οποία κατέκαψε ολοσχερώς.
Αυτοανάφλεξη
Όπως ανέφερε στο δικόγραφο του ο ιδιοκτήτης της κατοικίας τα κρίσιμα λεπτά πριν η φωτιά περάσει στην αυλή του σπιτιού του, «είχαν αντιληφθεί αμέσως την πυρκαγιά που ξέσπασε στην επιχείρηση και ειδοποίησαν αμελητί την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, ωστόσο καθυστερημένα κατέφθασε μόνο ένα όχημα της Πυροσβεστικής, το οποίο δεν κατάφερε να αποτρέψει την ολοσχερή καταστροφή της κατοικίας τους, καθότι η πυρκαγιά ήταν ήδη σε εξέλιξη και η φωτιά είχε ήδη εισχωρήσει σε αυτή».
Στην βεβαίωση πυρκαγιάς που συνέταξε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου μετά το συμβάν, ανέφερε ότι η αρχική εστία της πυρκαγιάς ήταν ο αύλειος χώρος της επιχείρησης και βεβαίωνε την ολοσχερή καταστροφή της κατοικίας, των οικοσκευών που υπήρχαν εκεί καθώς επίσης και των προσωπικών αντικειμένων των ενοίκων του σπιτιού.
Ο δε πραγματογνώμονας που ορίστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, στην έκθεση του ανέφερε όλες τις τεχνικές ελλείψεις που είχε το φορτηγό που κάηκε (έλλειψη ΚΤΕΟ κ.α.).
Σύμφωνα πάντα με την αγωγή, «μετά από τις παραπάνω διαπιστώσεις, ο πραγματογνώμονας εκτίμησε ότι στην περιοχή του κινητήρα-συστήματος εξαγωγής καυσαερίων του ελκυστήρα και έως το σημείο απόληξης της εξάτμισης του οχήματος (αριστερή πλευρά του οχήματος) και λόγω της ανεξέλεγκτης συγκέντρωσης υλικών που θα μπορούσαν να «αυταναφλεγούν» με την αύξηση της θερμοκρασίας στον περιβάλλοντα χώρο ή ερχόμενα σε επαφή με την εξάτμιση του αυτοκινήτου, δημιουργήθηκαν συνθήκες έναρξης της πυρκαγιάς με «αυτανάφλεξη».
Συν τους νόμιμους τόκους
Ο δε ακριβής χώρος αρχικής εστίας της πυρκαγιάς προσδιορίστηκε μεταξύ εδάφους-εγκλωβισμένων υλικών συσκευασίας-απορριμμάτων από τη θέση του οχήματος και του κινητήρα-εξάτμισης του οχήματος.
Ως δε αιτία πρόκλησης της πυρκαγιάς ήταν, σύμφωνα και με τις πληροφορίες που κατέθεσε ο οδηγός του οχήματος, ότι το όχημα είχε πραγματοποιήσει παράνομα δρομολόγιο πριν την ακινητοποίησή του, με αποτέλεσμα το σύστημα εξαγωγής του κινητήρα να αποκτήσει υψηλές θερμοκρασίες κανονικής λειτουργίας».




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια