Τι συμβαίνει με τις μεταθέσεις στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας από την 112 ΠΜ;

Με “νομικό ύφος” το κείμενο που έφθασε στο Militaire.gr κι έχει να κάνει με μεταθέσεις στελεχών από την 112 Πτέρυγα Μάχης. Έχουν ενδιαφέρον όσα αναφέρονται. Όπως ενδιαφέρον
θα ΄χει και η όποια απάντηση της ηγεσίας του ΓΕΑ, η οποία μέχρι στιγμής έχει μιλήσει μόνο για τον εκσυγχρονισμό των F-16…
Το κείμενο:
Προσφάτως αποφασίστηκαν οι μεταθέσεις των αξιωματικών και των υπαξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας. Μεταξύ αυτών που μετατέθηκαν είναι και έξι (6) στελέχη που έχουν την ειδικότητα του Τεχνικού Μηχανοσυνθέτη (ΤΜΑ), είναι κάτοχοι πτυχίου Ιπτάμενου Μηχανικού (Μηχανικού Πτήσεων Α/Φ τύπου C-130) και προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις να υπηρετούν ως Μηχανικοί Πτήσεων σε Μονάδες – Μοίρες Αεροσκαφών (Α/Φ), καθώς αποτελούν αναγκαία μέλη πληρώματος σε αεροσκάφη  C-130. Τα στελέχη αυτά μετακινήθηκαν από την 112 Πτέρυγα Μάχης σε μη μάχιμες υπηρεσιακές μονάδες. Πρόκειται, δε, για πολύ έμπειρα στελέχη με πολυετή εκπαίδευση, για την οποία έχει δαπανηθεί δημόσιο χρήμα.
Οι μεταθέσεις των στελεχών αυτών είναι αντίθετες στο δημόσιο συμφέρον.  Τούτο διότι αποφασίστηκαν με κύριο γνώμονα τη μείωση της δαπάνης για τα πτητικά επιδόματα, χωρίς να συντρέχουν υπηρεσιακές ανάγκες. Αντίθετα, η 112 Πτέρυγα Μάχης στην οποία υπηρετούν οι μετατεθέντες είναι υποστελεχωμένη σε προσωπικό της ειδικότητάς τους και, ως εκ τούτου, η παραμονή τους στην εν λόγω Πτέρυγα θα ήταν προς το συμφέρον της υπηρεσίας.
Ταυτόχρονα με τις ως άνω μεταθέσεις, στελέχη της 112 Πτέρυγας Μάχης (ανάμεσα τους και Ιπτάμενοι Μηχανικοί των C-130) πρόκειται να τεθούν εκτός πτητικής ενέργειας για το επόμενο εξάμηνο, με βάση μια αυθαίρετη από την Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση ερμηνεία των ισχυουσών διατάξεων, κατά την οποία όποιος Ιπτάμενος Μηχανικός δεν υπηρετεί στη Μοίρα αλλά σε άλλη Υπηρεσία εντός της 112 Πτέρυγας Μάχης δεν τίθεται σε πτητική ενέργεια και συνακόλουθα δεν λαμβάνει το οικείο επίδομα.
Οι ανωτέρω, όμως, μεταθέσεις έξι (6) Ιπτάμενων Μηχανικών και ο αποκλεισμός των υπολοίπων που υπηρετούν εντός Μονάδας, σε άλλες υπηρεσίες,  από την κατάσταση πτητικής ενέργειας πλήττουν το αξιόμαχο της 112 Πτέρυγας Μάχης, διότι έχουν ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των πληρωμάτων των Α/Φ τύπου C-130 σε μια περίοδο κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Η δε επικείμενη απόδοση αεροσκαφών C-130 από τον εργοστασιακό φορέα συντήρησης (ΕΑΒ) θα κάνει εξαιρετικά δύσκολη την επάνδρωση των αεροσκαφών C-130 με πληρώματα Ιπταμένων Μηχανικών.
Επιπροσθέτως, οι μεταθέσεις των ανωτέρω στελεχών είναι και άδικες γιατί φαίνεται να αποτελούν ένα είδος «αντίμετρου» της Διοίκησης στην προσπάθεια των Ιπτάμενων Μηχανικών να θωρακίσουν θεσμικά το δικαίωμά τους να τίθενται σε πτητική ενέργεια και να λαμβάνουν το πτητικό επίδομα. Συγκεκριμένα, οι Ιπτάμενοι Μηχανικοί έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διεκδικώντας την κατοχύρωση της εξειδίκευσής τους και την απάλειψη σχετικής διάταξης με την οποία  χαρακτηρίζονται προσωπικό εδάφους και συνακόλουθα υπόκεινται σε περιορισμό ως προς το ανώτατο όριο των πτητικών εξαμήνων που δικαιούνται.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η πληρεξούσια δικηγόρος των μετατεθέντων Δέσποινα Δούμα: «Εκκρεμούσης της προσφυγής στη Δικαιοσύνη, δημιουργείται η εντύπωση ότι οι μετατεθέντες έχουν «στοχοποιηθεί» και ότι η Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων «εκδικείται» τα στελέχη της που αξιώνουν την ικανοποίηση ενός δίκαιου θεσμικού τους αιτήματος. Η δημιουργία και μόνο αυτής της εντύπωσης, ακόμα κι αν δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αντίκειται στην αρχή της χρηστής διοίκησης.».
Η πολιτική και στρατιωτική Ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας δεν επιτρέπεται στην παρούσα δύσκολη συγκυρία να δείχνει τέτοια μικροψυχία και μιζέρια. Με τέτοιες κινήσεις αποδυναμώνει το ηθικό του στρατιωτικού προσωπικού και κατακρημνίζει το δικό της κύρος, στοιχεία που είναι κρίσιμα στο «πολεμικό» περιβάλλον που βιώνουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω της αυξημένης προκλητικότητας της Τουρκίας.