Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

H εποχή της μασκας - Ακρίβειες και ανακρίβειες


Ξεκινώντας από 4 Μαΐου ξεκινάμε σιγά σιγά να μπαίνουμε πλέον σε πιο κανονικούς ρυθμούς σε σχέση με την ελευθερία κινήσεως άλλα με μέτρο και προστασία. θα ήταν καλό να γνωρίζουμε
ποιο είναι το επίπεδο προστασίας της κάθε μάσκας,, βέβαια μέσα από αρθρογραφία των πραγματικών υπευθύνων , όπως είναι Το κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών CDC Αμερικανικό Ινστιτούτο Εθνικών Standards (ANSI) καθώς και στην Ένωση Προώθησης Υγειονομικού Υλικού (AAMI) ανάλογα με την απόδοσή τους σε ό,τι αφορά την προστασία από υγρά και τη μόνωση από αέρια.
Στην Ευρώπη, τηρούνται επίσης πρότυπα τα οποία είναι ορισμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις καθημερινές δράσεις πρόληψης που δεν είναι άλλες από την αποφυγή των νοσούντων, την αποφυγή του αγγίγματος των ματιών ή της μύτης και την κάλυψη του βήχα ή του φταρνίσματος με ένα μαντηλάκι και βάζοντας τον αγκώνα μας μπροστά καθώς το τακτικό και ενδελεχές πλύσιμο των χεριών και βέβαια την απόσταση των 2 μέτρων. Όσοι είναι ασθενείς, οφείλουν να παραμένουν σπίτι και να αποφεύγουν τις επισκέψεις σε δημόσιους χώρους.
Ας δούμε λοιπόν βάσει των ειδικών ποιες είναι οι μάσκες και πόσο η κάθε μία μας προστατεύει απο το νέο κορωνοϊό.Με απλά λόγια τι ισχύει.
Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC)
Το κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών δεν προτείνει την χρήση των μασκών υψηλής αναπνευστικής προστασίας έξω από το εργασιακό περιβάλλον (το ιατρικό) στην κοινωνία. Συνήθως, οι αναπνευστικές λοιμώξεις μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο είτε όταν αυτοί βρίσκονται σε στενή επαφή (εντός 2 μέτρων), είτε με τη μεταφορά του ιού από μια μολυσμένη επιφάνεια στο στόμα, τη μύτη ή τα μάτια μέσω των χεριών χωρίς αυτό να αποτελεί κύρια πηγή μετάδοσης. Αντί αυτού, το CDC προτείνει τις καθημερινές δράσεις πρόληψης που δεν είναι άλλες από την αποφυγή των νοσούντων, την αποφυγή του αγγίγματος των ματιών ή της μύτης και την κάλυψη του βήχα ή του φταρνίσματος με ένα μαντηλάκι καθώς και το τακτικό και ενδελεχές πλύσιμο των χεριών. Όσοι είναι ασθενείς, οφείλουν να παραμένουν σπίτι και να αποφεύγουν τις επισκέψεις σε δημόσιους χώρους.
Ακόμη, συμβουλεύει το υγειονομικό προσωπικό όταν περιθάλπει νοσούντες από COVID-19 να χρησιμοποιεί μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας τύπου N95, όταν οι αντίστοιχες N95 χειρουργικού τύπου είναι σε έλλειψη. Ποια η διαφορά τους; Οι απλές N95 είναι πιστοποιημένες από το National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) ενώ οι χειρουργικές N95 είναι πιστοποιημένες και από τον FDA. Μάλιστα στις ΗΠΑ, οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας πρέπει να πληρούν πρότυπα τα οποία έχουν προκαθοριστεί από το NIOSH.
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Στις 19/3/2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε οδηγίες σχετικά με τη χρήση των μασκών μέσα αλλά και έξω από το σπίτι. Οι οδηγίες αφορούσαν επίσης τη φροντίδα ασθενών COVID-19 από το υγειονομικό προσωπικό. Επομένως, ο ΠΟΥ συστήνει τη χρήση ιατρικής μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ο τύπος της οποίας να συνάδει με τα ορισμένα από το NIOSH πρότυπα (όπως N95) ή με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα (όπως η FFP2) όταν το προσωπικό προβαίνει σε διαδικασίες ή/και επεμβάσεις που δημιουργούν αερολύματα.
Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας
Στις 14/3/2020, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας εξέδωσαν επίσης κατευθυντήριες οδηγίες και μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό. Αναφορικά με τις μάσκες, ακολουθώντας το Ευρωπαϊκό πρότυπο, καθιστούν σαφές πως ανάμεσα στον προστατευτικό εξοπλισμό βρίσκονται και οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας τύπου FFP2 ή FFP3.
Ας δούμε λοιπόν τον διαχωρισμό και τις δυνατότητες αυτών των μασκών με στοιχεία που μας δίνουν την ευκαιρία οι ειδικοί για την ενημέρωσή μας
Χειρουργικές μάσκες και Μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας
Χειρουργική μάσκα είναι ένα ιατρικό εργαλείο το οποίο μπορεί να προμηθευτεί κανείς από ένα φαρμακείο και η οποία προστατεύει από τη μετάδοση μολυσματικών παραγόντων σε μορφή σταγονιδίων. Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να είναι σίελος ή εκκρίσεις της άνω αναπνευστικής οδού κατά την εκπνοή εκείνου που τη φοράει. Αν φορεθεί από το θεράποντα, η χειρουργική μάσκα προστατεύει τον ασθενή και το περιβάλλον του (επιφάνειες, αέρας, εξοπλισμός). Αν φορεθεί από ασθενή της COVID-19, προλαμβάνει την μετάδοση του ιού από τον ασθενή στο περιβάλλον του. Αυτές οι μάσκες δεν πρέπει να φοριούνται για παραπάνω από 3 έως 8 ώρες.
Οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας αποτελούν προστατευτικό εξοπλισμό που προστατεύει εκείνον που τη φορά σε ό,τι αφορά την εισπνοή αερολυμάτων (σκόνη καπνός) και ατμούς ή αέρια που είναι επιβλαβή για την υγεία. Οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας δεν είναι διαθέσιμες στα φαρμακεία. Ωστόσο, προστατεύουν τον χρήστη από αερομεταφερόμενους μολυσματικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα από την μόλυνση ιών όπως ο κορωνοϊός, ο SARS, o H1N1 και άλλοι.
1. FFP2 Ή Ν95: Η μάσκα τύπου FFP2 φιλτράρουν τουλάχιστον το 94% των αερολυμάτων ενώ το ποσοστό διαρροής αγγίζει το 8%. Χρησιμοποιούνται κυρίως στον τομέα των κατασκευών και της γεωργίας. Ακόμα, χρησιμοποιούνται από τους επαγγελματίες υγείας σήμερα για την προστασία από τον SARS-CoV-2.
2. FFP3: Η μάσκα τύπου FFP3 αποτελεί τη μάσκα με τις υψηλότερες δυνατότητες φιλτραρίσματος με δυνατότητες που ξεπερνούν το 99% και με το ποσοστό της διαρροής να είναι μικρότερο του 2% στο εσωτερικό, προστατεύοντας από πολύ μικρά σωματίδια όπως ο αμίαντος.
Δείτε εδώ περισσότερα για τις διαφορές ανάμεσα στις χειρουργικές μάσκες και στις μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας N95.
Είναι αναρτημένο πιο κάτω και σε μετάφραση
Συμπέρασμα
Σύμφωνα με τα παραπάνω καταλαβαίνουμε πως οι μάσκες N95 και FFP2 αποτελούν μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας οι οποίες προτείνονται από το CDC, τον ΠΟΥ και τον ΕΟΔΥ για χρήση σε πολίτες και υγειονομικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με υψηλό αριθμό αεροσταγονιδίων, ασθενών COVID-19. επαγγελματίες υγείας που ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ σε επαφή με τα αερολύματα ασθενών COVID-19, μπορούν να κυκλοφορούν όντας ασφαλείς με την απλή χειρουργική μάσκα ,
ΕΡΩΤΗΣΗ (δική μου)
Δεν ισχύει το ίδιο και για τους πολίτες?
Δεν υπάρχει πουθενά αρθρογραφία για τις υφασμάτινες μάσκες?
Όλα τα στοιχεία είναι από τα ELLINIKA HOAXES και τους ευχαριστώ πολύ για το εμπεριστατωμένο άρθρο
« Οι οδηγίες του ΠΟΥ,CDC και ΕΛΙΝΥΑΕ διαψεύδουν ανάρτηση για της μάσκες προσώπου»
Στις 20 Μαρτίου 2020
του Κυρίου Στέλιου Πουρνή CDCCDC
Προσωπικές σκέψεις και ερωτήματα
Από τον Μάρτιο μπήκαν στην ζωή μας οι μάσκες προστασίας της υγείας μας αφήνοντας πίσω τους μάσκες της Αποκριάς (?) , και είναι σίγουρο ότι θα πρέπει η Ενημέρωση μας για αυτές και την χρήση και χρησιμότητα τους να είναι ποιο ενδελεχής .
Σίγουρα πρέπει να ακούμε και να ακολουθούμε τις οδηγίες που να δίνονται αλλά είναι και σωστό να γνωρίζουμε όλοι μας και τα δεδομένα γιατι όπως μας λένε πρώτα από όλα υπάρχει η Ατομική Ευθύνη.
Έχοντας ο πολίτης την ενημέρωση να αποφασίσει ποια μάσκα θέλει να φορέσει και γιατί.
Διαβάζοντας λοιπόν τους ειδικούς μου γεννηθήκανε κάποιες απορίες για τις μάσκες και θέλω να σας κάνω τις ερωτήσεις μου σε σχέση με αυτές.
ΥΦΑΣΜΆΤΙΝΕΣ ΜΑΣΚΕΣ
Παρακολουθώντας όλους τους πραγματικά ενεργούς πολίτες που παράγουν υφασματινες μάσκες για να βοηθήσουν τους συμπολίτες τους αλλά και εταιρίες που τις παράγουν , από που έχουν πιστοποίηση και από που μπορούν να μας ενημερώσουν ακριβώς σε ποιο ποσοστό μας προστατεύουν?
Σε τί ποσοστό φιλτράρουν τα αερολύματα και σε τί ποσοστό την διαρροή από εμας για την προστασία των άλλων?
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΜΑΣΚΕΣ
Είναι αλήθεια βάσει αυτών που αναφέρουν οι Ειδικοί και με γραφήματα ότι η χρήση τους είναι για λίγο χρόνο και ότι λόγω μη καλής εφαρμογής υπάρχει μεγάλη περίπτωση να μην μας προστατεύουν σε ικανό ποσοστό ?
Π.Χ
Σε κλειστό χώρο που υπάρχει κλιματισμός ή ανοικτό παράθυρο ή πόρτα (ΜΕΤΡΟ, ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ,ΜΑΓΑΖΙΑ) όπου υπάρχει κίνηση αέρα και παρόλο τα 2 μέτρα απόσταση μπορει να μεταφερθούν τα αερολύματα και εν δυνάμει να μας δημιουργηθεί πρόβλημα?
ΜΑΣΚΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Είναι αλήθεια οτι οι Ειδικοί έχουν πιστοποιήσει ότι αυτές οι μάσκες (FFP2, N95 ) μας προστατεύουν από την μόλυνση ιών όπως ο κορωνοϊός, ο SARS, o H1N1 και άλλους ?
Άρα προβάλλοντας το μεγαλύτερο αγαθό που είναι η ΥΓΕΙΑ για όλους μας , τι πρέπει να φοράμε ?
Σωστό βέβαια είναι στη εξίσωση της ερώτησης –απάντησης να βάλουμε και το κόστος της μάσκας.
Σε αυτό σίγουρα θα πρέπει να απαντήσετε ο καθένας από εσας .
Στό τέλος θέλω να αναφερθώ σε όλους που με την Ηρωική τους στάση ,Νοσοκομειακούς , Τα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας και τον κάθε εμπλεκόμενο που βοήθησε από την υπεύθυνη θέση του για την Ασφάλεια και προστασία όλων των πολιτών.
Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί στις οδηγίες τους αναφέρουν ότι πρέπει να φορούν όσοι έρχονται σε άμεση επαφή με νοσουντες ( άραγε μεχρι σήμερα ή και αύριο γνωρίζουμε ποιοι και πόσοι είναι?) να φέρουν μάσκες υψηλής προστασίας.
Πως θα μπορούσε ό Αστυνομικός , ο Πυροσβέστης , ο Λιμενικός να γνωρίζει σε κάθε συμβάν που πρέπει να επιληφθεί ότι ο πολίτης δεν είναι φορέας του ιού?
Πως οι διασώστες , γιατροί και νοσοκόμοι του ΕΚΑΒ μπορούν να είναι σίγουροι οτι όποιον παραλαμβάνουν δεν είναι φορέας?
Και βέβαια όλοι οι ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ που καλέστηκαν να στηρίξουν όλη αυτη την τεράστια προσπάθεια δεν έπρεπε να τους δοθούν οι μάσκες με την μεγαλύτερη ασφάλεια ?
Είναι δική μας υποχρέωση να προστατεύσουμε αυτούς που αφήνουν πίσω τις οικογένειες τους , τον φόβο για την ζωής τους , χαρίζοντας σε όλους μας την σιγουριά και την ασφάλεια.
Χωρίς κριτική διάθεση σε όσα έχουνε ειπωθεί απο τους υπευθύνους για την χρήση ή οχι τις μάσκας ( για τους δικούς τους λόγους) αλλά θέλοντας να δούμε τις παραπάνω πληροφορίες για ουσιαστική ενημέρωση .
Γιατί η ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ όπως μας λένε ισχύει για όλους μας στο πως ενημερώνουμε, πως πράττουμε και πως η καθημερινότητα μας προστατεύει τους συνανθρώπους μας.
Γιατί όπως είπε ο Σιμόν Βίζενταλ Η πράξη είναι ατομική, η ευθύνη συλλογική.
Στάθης Ανθόπουλος
Ενεργός Πολίτης
Εθελοντής – Σύμβουλος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια