Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

EΟΔΥ: Ομολογούν ότι παίζουν στα ζάρια τη δημόσια υγεία με το άνοιγμα των σχολείων

Το έγγραφο του ΕΟΔΥ με τίτλο «Οδηγίες για την επανέναρξη λειτουργίας των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», που στάλθηκε στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας
Εκπαίδευσης και στους διευθυντές Γυμνασίων και Λυκείων αποτελεί την πιο επίσημη ομολογία ότι παίζουν στα ζάρια τη δημόσια υγεία με την επαναλειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας.

Το έγγραφο δηλώνει εισαγωγικά ότι τα σχολεία «μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια εφαρμόζοντας τα συνιστώμενα μέτρα δημόσιας υγείας», ενώ αμέσως παρακάτω επισημαίνει ότι:
Τα ασυμπτωματικά άτομα «πιθανότατα συντελούν στην εξάπλωση του COVID-19».
«Οι πληροφορίες σχετικά με COVID-19 στα παιδιά είναι περιορισμένες, με τα διαθέσιμα στοιχεία να καταδεικνύουν ότι τα παιδιά με επιβεβαιωμένο COVID-19 εμφανίζουν γενικά ήπια συμπτώματα».
«Ο ρόλος των παιδιών στη μετάδοση της νόσου στον γενικό πληθυσμό είναι ακόμη υπό διερεύνηση».
«Τα παιδιά με συμπτώματα συμβατά με COVID-19 πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα που ενδέχεται να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης».
«Τα σχολεία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα για εμφάνιση κρουσμάτων COVID-19 στις μονάδες τους, ανεξάρτητα από το επίπεδο μετάδοσης της νόσου στην κοινότητα».
Τι μας λένε δηλαδή; Οτι δεν έχουμε πολλές πληροφορίες για την COVID-19 στα παιδιά (σωστό), ενώ τα λίγα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι τα παιδιά την περνούν ελαφριά (σωστό, αλλά με την επισήμανση ότι τα στοιχεία είναι λίγα).

Οτι ο ρόλος των παιδιών στη μετάδοση της COVID-19 ακόμα διερευνάται (σωστό, αλλά μισό: ναι μεν δεν υιοθετούν τις εμπειρικές μελέτες, που επικαλέστηκε ο Τσιόδρας για να στηρίξει την κυβερνητική απόφαση για άνοιγμα των σχολείων, δεν μας λένε όμως ότι μελέτες σε πραγματικούς ασθενείς, στη Γερμανία και στην Κίνα, έδειξαν ότι τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό στον ίδιο βαθμό που τον μεταδίδουν και οι ενήλικες).

Μας λένε ότι τα παιδιά που έχουν συμπτώματα συμβατά με COVID-19 πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με ευπαθή άτομα (το αυτονόητο δηλαδή), δεν μας λένε όμως τι γίνεται με τα παιδιά που δεν εμφανίζουν συμπτώματα, αλλά μπορεί να φέρουν τον ιό, κατάσταση που –σύμφωνα με τα δικά τους λεγόμενα- είναι η πιθανότερη στα παιδιά.

Τέλος, προεξοφλούν –τρόπον τινά- ότι τα σχολεία θα έχουν κρούσματα COVID-19 και γι’ αυτό πρέπει να είναι προετοιμασμένα. Δεν μας λένε, όμως, ότι (και λόγω του ήπιου τρόπου που εμφανίζεται η COVID-19 στα νεαρά άτομα) μπορεί ο εντοπισμός ενός κρούσματος να αργήσει και στο μεταξύ να έχει δημιουργηθεί ένας ιστός διασποράς στο σχολείο και στα σπίτια των παιδιών.

Χτες το βράδυ, έστειλαν τα ΜΑΤ στην Αγία Παρασκευή για να διαλύσουν τους νέους που είχαν συγκεντρωθεί και έπιναν μπίρες. Δεν ήταν μόνο η Αγία Παρασκευή, ήταν όλες οι πλατείες της Αθήνας και στην επαρχία. Κι αυτό ήταν το αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής. Τι στο σχολείο τι στην πλατεία που έχει μετατραπεί σε ορθάδικο, σκέφτεται ο νέος. Αν δεν άνοιγαν τα σχολεία, είναι σίγουρο πως και στις πλατείες οι εικόνες θα ήταν καλύτερες. Οι νέοι θα ήταν περισσότερο προσεκτικοί.

Οποιος έχει την παραμικρή επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία ξέρει πολύ καλά ότι τα μέτρα κοινωνικής απόστασης στο σχολείο είναι δέκα φορές πιο δύσκολο να εφαρμοστούν. Μιλάμε για παιδιά και νέους από 13 μέχρι 18 ετών, που «βράζει το αίμα τους». Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι μπάτσοι. Και να ήταν, πάλι δε θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις επαφές. Γι’ αυτό και αντιδρούν, άλλωστε, στο άνοιγμα των σχολείων, αντιμετωπίζοντας τις βρομιές των επαγγελματιών συκοφαντών και προβοκατόρων.

Γι’ αυτό μία είναι η λύση: να επιβάλει ο ελληνικός λαός στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να μην ανοίξει τα σχολεία. Εστω και την ύστατη ώρα. Ολα τα επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν σ’ αυτό και το παραδέχεται –εμμέσως πλην σαφώς- και ο ΕΟΔΥ (φαίνεται ότι το συγκεκριμένο φυλλάδιο οδηγιών δεν πέρασε από πολιτικό έλεγχο και «ξέφυγε»).
Τετάρτη 06 Μαΐου 2020



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια