Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Επάγγελμα Λιμενικός: Όχι μόνο επικίνδυνο αλλά και ανθυγιεινό

Κείμενου του Κώστα Κυράνη, συνδικαλιστή του Λιμενικού: Η νέα τάξη πραγμάτων μετά και την έλευση του COVID-19 στο παγκόσμιο status επιτάσσει τον επαναπροσδιορισμό των συνθηκών
εργασίας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

Επί σειρά ετών οι Λιμενικοί αλλά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας διεκδικούσαν την αναγνώριση του επαγγέλματός μας ως επικίνδυνο καθώς η αντιμετώπιση συνθηκών επικινδυνότητας έχει γίνει βίωμα στη υπηρεσιακή καθημερινότητα για κάθε Λιμενικό, Αστυνομικό , Πυροσβέστη .

Η αντιμετώπιση κάθε είδους παραβατικής ενέργειας , το μεταναστευτικό ζήτημα με τις απρόβλεπτα δύσκολες καταστάσεις και η έκθεση σε κάθε κίνδυνο στη θάλασσα, έχει καταστήσει την εργασία στο Λιμενικό Σώμα ως ένα από τα πλέον δύσκολα επαγγέλματα. Παρόλα αυτά ,οι εκάστοτε κυβερνήσεις αποφεύγουν να εντάξουν το επάγγελμα μας στη λίστα αυτών που έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα και δυστυχώς μέχρι και σήμερα η αναγνώριση της προσφοράς μας έχει παραμείνει μόνο σε επίπεδο ηθικών ανταμοιβών.

Η πανδημία του ΄΄κορονοϊού΄΄ όμως ήρθε να αναδείξει και  μία άλλη πλευρά της επικινδυνότητας τους επαγγέλματός μας .

Η έκθεσης της υγεία μας σε κίνδυνο.

Ιδίως για τους υπηρετούντες στη παραμεθόριο η επαφή με τους μετανάστες που συρρέουν στη χώρα μας κατά χιλιάδες , εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, σε βαθμό που μπορεί να καταστήσει των επάγγελμά μας ,πλέον , ως την επιτομή του ΄΄ επικίνδυνου και ανθυγιεινού΄΄.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και μετά την λαίλαπα του COVID-19 έχει ανοίξει εκ νέου η συζήτηση από τη πλευρά της Κυβέρνησης για τη σύσταση επιτροπής που ως έργο θα έχει (μέχρι το τέλος Ιουνίου) τη μεταρρύθμιση αναγνώρισης της εργασίας ως επικίνδυνης και ανθυγιεινής και ειδικότερα:
α) τον προσδιορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων που συνδέονται με την έκθεση των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους,
β) τον προσδιορισμό της μεθοδολογίας, του τρόπου υπολογισμού του ύψους και των κατηγοριών του επιδόματος και
γ) την υπαγωγή των ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας στα ανωτέρω κριτήρια, λαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, υπόψη τα περιγράμματα θέσεων εργασίας .

Είναι μία πρώτης τάξης ευκαιρία να αναδειχτεί η πολυδιάστατη δυναμική αλλά και η επικινδυνότητα τους επαγγέλματος του Λιμενικού.

Ως εκ τούτου απαιτείται να εκπονηθεί από πλευράς ΥΝΑΝΠ και ΑΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ η κατάλληλα στοιχειοθετημένη εργασία ώστε να ενταχθούμε και εμείς ως ομάδα εργαζόμενων στη γνωμοδότηση της ανωτέρω επιτροπής η όποια θα ολοκληρώσει τις εργασίες της  με την έκδοση ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας με την οποία θα προσδιορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις αναγνώρισης  της  επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. 



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια