Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εξηγήσεις από την ΕΛ.ΑΣ. για τα αίσχη στην Μπουμπουλίνας


Εχοντας προσκομίσει αποδείξεις με οπτικό υλικό από κάμερες γειτονικών δημόσιων κτιρίων, η Ομάδα Νομικής Βοήθειας κατήγγειλε ότι αστυνομικοί φωτογράφιζαν με τα κινητά τους συλληφθέντες από την πορεία του Πολυτεχνείου, τους οποίους είχαν μεταφέρει σε ιδιωτικό πάρκινγκ.
H Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κάλεσε την Ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να παράσχουν εξηγήσεις για τη δράση των αστυνομικών τη 17η Νοέμβρη 2019, όταν μετέφεραν προσαχθέντες σε ιδιωτικό πάρκινγκ και, σύμφωνα με καταγγελίες, τους φωτογράφισαν. Το περιστατικό κατήγγειλε στην Αρχή η Ομάδα Νομικής Βοήθειας, η οποία ως αποδεικτικό υλικό προσκόμισε οπτικό υλικό από τις κάμερες κοντινών δημόσιων κτιρίων.
Πρόκειται για πάρκινγκ στην οδό Μπουμπουλίνας, δίπλα στο υπουργείο Πολιτισμού, όπου οδηγήθηκαν οι προσαχθέντες μετά τη μαζική πορεία για το Πολυτεχνείο. Οπως είχε περιγράψει στην «Εφ.Συν.» η Ειρήνη Ε., «οι αστυνομικοί μας φωτογράφιζαν, μας χλεύαζαν, μας έβαζαν να γονατίσουμε με δεμένα τα χέρια στη σειρά. Εβριζαν όποιον δεν γονάτιζε. Ηταν σαν να πηγαίναμε για εκτέλεση. Οταν είδα το γκαράζ είπα ‘‘δεν έχουμε ελπίδες’’. Οποιος τολμούσε να μιλήσει έτρωγε ξύλο. Εκεί μέσα πολλά παιδιά χτυπήθηκαν για ανεξήγητους λόγους. Μέτα από όλον αυτόν τον εξευτελισμό μας μετέφεραν στη ΓΑΔΑ».


Το πάρκινγκ της οδού Μπουμπουλίνας
Στο ίδιο πάρκινγκ έχει αναφερθεί (omniatv) ο Λάμπρος Γούλας περιγράφοντας τη σύλληψή του: «Κάναμε δεξιά στην Μπουμπουλίνας και λίγο πριν φτάσουμε στο υπουργείο Πολιτισμού ακούω τον έναν που λέει “μην τον πάτε στο υπουργείο, έχει κάμερες, βάλτε τον εδώ πέρα”».
Ο φοιτητής Π.Χ., που δεν ανήκει στους συλληφθέντες μετά το Πολυτεχνείο αλλά έχει περιγράψει στην «Εφ.Συν.» την εξευτελιστική μεταχείρισή του από ΜΑΤατζήδες την ώρα που περίμενε σε στάση λεωφορείου (5.12.2019, «Αστυνομική τρομοκρατία χωρίς σταματημό»), μεταφέρθηκε στο ίδιο πάρκινγκ μέρα μεσημέρι: «Δεν κατάλαβα γιατί με πήγαν εκεί. Με είχαν στην είσοδο, όρθιο επί πολλή ώρα, ενώ κόσμος μπαινόβγαινε και έπαιρνε τα αυτοκίνητά του. Ο ιδιοκτήτης του πάρκινγκ δεν αντέδρασε καθόλου, σαν αυτό που μου συνέβαινε να γίνεται καθημερινά».
Οι καταγγέλλοντες υποστηρίζουν ότι συνελήφθησαν στον σωρό και ότι οι αστυνομικοί με τα κινητά τους τηλέφωνα «φωτογράφιζαν τα πρόσωπά μας και τις αστυνομικές ταυτότητές μας» προκειμένου να μπορούν στη συνέχεια να τους αναγνωρίζουν στα δικαστήρια αφού τους έχουν φορτώσει με τις κατηγορίες της εξύβρισης, της αντίστασης κατά της αρχής, της διατάραξης της κοινής ειρήνης κ.ά.
Τα ερωτήματα που διατυπώνει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προς την Ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι τα εξής:
  1. Αποτελεί πάγια και θεσμοθετημένη πρακτική η φωτογράφιση συλληφθέντων από το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. σε άλλο χώρο εκτός των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.;
  2. Τα επίµαχα κινητά τηλέφωνα αποτελούν ιδιωτικά τηλέφωνα του εμπλεκόμενου προσωπικού ή υπηρεσιακά;
  3. Ποια είναι η νοµική βάση της συγκεκριμένης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων;
  4. Γιώτα Τέσση
  5. https://www.efsyn.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια